17 Temmuz 2015 05:43

Hasta mahpus Kemal Özelmalı artık hatırlamıyor

Paylaş

Cezaevlerinde tutulan hasta mahpusların durumu her geçen gün ağırlaşırken, 30 yıldır tutuklu olan ve Kürkçüler F Tipi Cezaevi'nde kalan Wernicke Korsakoff hastası Kemal Özelmalı, artık hiçbir şey hatırlamıyor. 

Türkiye cezaevlerinde hasta mahpusların, zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. "Cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen 30 yıldır cezaevinde tutulan siyasi tutuklu Kemal Özelmalı (51), artık hiçbir şey hatırlamıyor. Kürkçüler F Tipi Cezaevi'nde tutulan Özelmalı, 1980 askeri darbe döneminde ilk gözaltına alındığında 7 yıllık bir esaret süreci yaşadı ve sonra tahliye edildi. Özelmalı, 90'lı yıllarda tekrar cezaevine konuldu. Cezaevlerindeki baskı politikalarına karşı 1999 yılında gerçekleştirilen ölüm orucu eylemlerine de katılan Özelmalı, yaklaşık 300 gün sürdürdüğü ölüm orucunun ardından Wernicke Korsakoff hastalığına yakalandı.

ÖZELMALI KARSAKOFF HASTASI, İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR

Yakalandığı Karsakoff hastalığının ardından cezaevinde olduğunun farkında bile olmayan Özelmalı, söylediklerini unutmaya ve çevresindekileri tanımamaya başladı. Sol ayağı yaralanmadan kaynaklı sakat olan Özelmalı'nın ayrıca kol, boyun ve bacaklarında kramp oluşmakta. Bu nedenle denge problemi yaşayan Özelmalı, günlük ihtiyaçlarını diğer siyasi tutsakların yardımı ile sağlayabiliyor.

'SERBEST BIRAKILMASI GEREKİYOR'

İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, Özelmalı'nın durumunun ağırlaştığını belirterek, "Artık hiçbir şey hatırlamıyor. Durumu her geçen gün ağırlaşıyor. Ancak yapılan bir müdahale söz konusu değil" dedi. Öngör, hasta tutsakların özellikle durumu ağır olan tutsakların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini kaydetti.

'HASTA TUTSAKLAR PAZARLIK KONUSU YAPILAMAZ'

2008 ile 2012 yılları arasında Kürkçüler F Tipi Cezaevi'nde Özelmalı ile birlikte kalan Hüseyin Memiş, Özelmalı'nın tedavisinin sürekli kelepçeli olarak yapıldığını belirtti. Hastaneye her götürüldüğünde cezaevine götürülmek istediğini aktaran Memiş, Özelmalı'nın konuşurken sersemlediğini ve söylediklerini unuttuğunu dile getirdi. Özelmalı'nın ve benzer şekilde cezaevinde tutulan mahpusların bir an evvel serbest bırakılması çağrısında bulunan Memiş, hasta tutukluların pazarlık malzemesi yapılmadan bırakılması gerektiğini kaydetti.

RAPORDAN SONRA NELER YAŞANDI?

Özelmalı, "Cezaevinde yatamaz raporu" olmasına rağmen askere alınmak istenmiş, yapılan muayenenin ardından "Askerliğe elverişli değildir" raporu verilmiş, ancak polis karakoluna imza atmaya gitmediği için tekrar tutuklanmış hastalığına rağmen hakkında "Cezaevinde yatmasında hayati tehlikesi yoktur" raporu hazırlanmıştı. Özelmalı'nın hakkında 2 kez Ankara Adli Tıp Kurumu'na götürülmesine rağmen sağlam raporu verilmiş, sağlam raporu verilmesinin gerekçesi ise, "Nerden geliyorsun?" sorusuna "Adana" cevabı vermesi ve 10'a kadar sayabilmesi gösterilmişti. (DİHA) 

 

ÖNCEKİ HABER

Üzerine beton kanalizasyon borusu düşen çocuk öldü

SONRAKİ HABER

Cihan Haber Ajansı'na camide de akreditasyon uygulandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa