16 Temmuz 2015 17:39

CHP’nin demokrasi paketi hazır

Paylaş

68 maddelik “çözüm paketi” hazırlayan CHP, “Kürt sorununu otuz yıldır çözümsüzlüğe iten ve giderek daha da derinleştiren ‘güvenlikçi yaklaşımlar’ yerine, sorunun TBMM zemininde, geniş bir toplumsal mutabakatla çözülmesi gerekmektedir” önerisini getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Toplumsal Barış ve Demokrasinin Tesisi Amacıyla Bazı  Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Teklifin gerekçesinde, Türkiye’nin en önemli meselelerinden olan Kürt sorununun eşit yurttaşlık ve demokrasi temelinde kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulması gerektiğine dikkat çekilerek şöyle denildi: “Temel bir insan hakkı olarak ana dil öğretimi desteklenmeli, tüm seviyelerde resmi dil ve ortak dil olan Türkçenin eğitimi ve öğretiminin yanı sıra, ana dilin eğitiminde çocuğun yararını gözeten, bilimsel, pedagojik bir yaklaşımla ele alınıp çözülmelidir.”

Teklifin getirdiği düzenlemelerden örnekler şöyle:

* Genel seçimlerde uygulanan yüzde 10’luk seçim barajı yüzde 3’e düşürülecek. İl genel meclisi ve belediye meclisi seçimlerinde, “onda birlik baraj” uygulaması kaldırılacak.

* Siyasetteki dil yasakları kaldırılacak.

* Dersim katliamıyla ilgili arşivlik malzeme niteliğindeki her türlü bilgi ve belge bulunduran kamu kurum ve kuruluşları ellerindeki bilgileri Meclise teslim edecek.

* Adları değiştirilen köy, bucak, ilçe ve diğer yerleşim yerleriyle coğrafi yerlerin eski adları, yeni adlarıyla birlikte kullanılacak.

* Newroz  resmi tatil ilan edilecek 

* Eski Diyarbakır Cezaevinde Diyarbakır’da insan hakları ve demokrasi müzesi kurulacak. Geçici köy korucusu olarak çalışanların görevleriyle ilişiği en geç üç ay içinde kesilecek. 

* Mayınlı araziler temizlenip, yoksul köylüye tarımsal faaliyetler için tahsis edilecek.

* İstanbul ili Şişli ilçesi sınırları içinde yer alan bir caddenin adı “Hrant Dink Caddesi” olarak değiştirilecek.

* Yeniden yargılama başvurusu, kesinleşmiş hükümler bakımından  kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay, infazı tamamlanmayan hükümler bakımından infaz tamamlanıncaya kadar yapılabilecek.

* İnsan sağlığına zararlı etkileri bulunan gaz ve tozların ithalatı ve imalatı yasak olacak.

* Gizli tanık uygulamasına son verilecek.

* Faili meçhul cinayetlerde zaman aşımı kaldırılacak.

* Nefret suçları zaman aşımına uğramayacak ve para cezasına çevrilmeyecek. (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Komşu ateşine, Bakan Yıldız’dan benzin: Utanç veren açıklama

SONRAKİ HABER

Almanya’da mülteci yurdu kundaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...