16 Temmuz 2015 15:40

Ücretlerini alamayan inşaat işçileri Bulut İnşaat önünde eylem yaptı

Paylaş

Ozan Ali Doğu ARAT
İstanbul

İstanbul Esenyurt'ta bulunan Bulut İnşaat’ın Evviva Gümüs City şantiyesinde çalışan işçiler aylardır ücretlerini alamadıkları için firmanın Avcılar’da bulunan satış ofisi önünde oturma eylemi gerçekleştirdi.

Eylem sırasında polis TOMA ile müdahale etmeye çalıştı. Bir süre arbede yaşandıktan sonra işçilerin kararlılığını gören polis geri çekildi. Daha sonra da işçiler pankartlarını satış ofisinin önüne astılar. 
Burada bir süre duran İşçiler E5’i trafiğe kapatarak oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemine polis saldırmak istedi ama burada da yaşanan kısa bir arbede sonucu polisler geri çekildi.

'YEMEK PARASINI BİLE CEBİMİZDEN ÖDEDİK'

Gazetemize konuşan işçiler aylardır paralarını alamadıkları gibi yemek paralarını da ceplerinden ödediklerini belirtti. Yılardır İnşaatlarda çalıştığını söyleyen 25 yaşındaki Maksut Şahin 3 aydır Bulut İnşaat’ın şantiyesinde çalıştığını belirtti. 3 aydır hiç bir ücret alamadığını dile getiren Şahin “Bununla da kalmadık firmanın vermesi gereken yemeği de kendi cebimizden aldık. Arkadaşlardan biri rahatsızlanıp hastaneye kaldırılana kadar da sigorta primlerinin dahi ödenmediğinin farkında bile değildik” dedi. 

Şahin bu durumu güvencesiz çalışma koşullu diyerek özetleyerek şunları söyledi: “Tek mağdur biz işçiler değiliz. ev sahipleri de mağdur. Bu firma 4 seneden bu yana burayı bitirmekle uğraşıyor. 940 daireden sadece şu ana kadar 140'ı tamamlanmış. Durumdan ev sahipleri de davacı. Daha önceki yaşam projesine el konulmuş sahibi tarafından ve biz bunları yeni duyuyoruz. Bilseydik çalışmaya gelmezdik. Ama yolun başındayız. İnşaat-İş Sendikası’na da örgütlendik. Bugünden itibaren de direnişimize devam edeceğiz” 

SİLAHLI TEHDİT 

Ramazan Şahin makine tesisat ustası. Taşeron firmayla işçiler adına o görüşüyor. Ramazan Şahin 80 bin TL alacaklı olduklarını ama sadece 6 bin TL'sini alabildiklerini belirterek: “Ramazan Bayramında ben şimdi bunu hangi işçi arkadaşıma paylaştıra bilirim” dedi.  

Şahin ödemenin az yapılması üzerine Bulut İnşaat’ın taşeronu olan Assa firması yetkilileriyle görüşmeye gittiklerini aktararak; “Tam derdimizi anlatacağımız sırada taşeron firma sorumlusu olarak bilinen Hacı Ferit adlı kişi silahına davrandı. Bizim üzerimize tabancasını uzatıp, küfürler ederek ‘Gelin ne yapabilirsiniz bana’ dedi” diye konuştu.

Şahin şunları söyledi; “Tehdit etmekle yetinmeyip gözdağı vermek için bize Bulut İnşaatın patronunun mafya lideri olduğunu söyleyerek bizi böyle tehdit ettiler. Hacı Ferit akşam gözaltına alınıyor.Silahı da ruhsatsız olduğu halde emniyetten aynı akşam serbest kalıyor” 

'YARIN DA BURADAYIZ'

Gazetemize konuşan İnşaat-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Tekin Arslan İşçilerin kendilerine gelip konuştuğunu belirterek; “Onların eylem yapalım talebini saygıyla karşıladık. Fiili mücadelemizi başlattık. Yarın da buradayız. İşçi arkadaşlarımız hakkını alana kadar burada olacağız” dedi.  

Eyleme katılan İnşaat İşçileri Birliği sözcüsü Saddam Ergün de işçilere “Eyleminizin ve direnişin kazanımla sonuçlanması  için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bulunduğumuz her şantiyede birliğimize üye olan her işçi arkadaşımızın gündemi siz olacaksınız” dedi. 

İşçiler bir süre alkışlarla protesto etikten sonra  dağıldı. 

ÖNCEKİ HABER

Kamıştan evleri dolaşacaklar

SONRAKİ HABER

Kızkalesi, İstanbul miniatürk’te yerini alacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...