16 Temmuz 2015 09:19

Yunanistan'ın zor gecesinin ayrıntıları

Yunanistan Meclisi’nde sabaha karşı saat 02:00 sıralarında yapılan oylamada troyka ile yapılacak anlaşmaya 'evet' dendi. Peki gün boyu neler yaşandı?

Paylaş

Seyit Aldoğan
Atina

Yunanistan,  Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) oluşan Troyka ile yapılan anlaşmanın Mecliste görüşülüp oylanacağı gün, son yılların en hareketli günlerinden birini yaşadı. Protesto gösterisi yapan on binlerce kişi Meclisin önünden ayrılmazken, polis gösteri yapanlara gaz kullanarak saldırdı. Anlaşma sabaha karşı onaylandı.

YAYGIN GÖSTERİLER
Partilerin kulis faaliyetleri, arka arkaya verilen demeçler gecenin geç saatlerine kadar devam ederken, sokaklarda da kitlesel gösteriler vardı.
Meclisin bulunduğu Sintagma Meydanı’nda toplanan on binlerce kişi AB ve IMF’ye karşı sloganlar attı. Göstericiler saatlerce Meclisin önünden ayrılmadı. Merkezi meydanlardan biri olan Omonia meydanında toplanan Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) de Meclisin bulunduğu meydana gelince yüz binin üzerinde büyük bir kitle oluştu. Sıkı güvenlik önlemleri alınması ve polisin miting alanına kadar girmesi göstericilerin tepkisine yol açtı. Polis ile çıkan arbede daha sonra büyüyerek şehrin tüm meydanlarına ve üniversitelere sıçradı. Sokaklarda barikatlar kuruldu ve saatlerce polis ve göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. 60 kadar göstericinin gözaltına alındığı ve Antenna adlı televizyon kanalının canlı yayın aracının yakıldığı gözlendi.

Atina’da polis mitinge gaz bombalarıyla saldırdı

MİLLETVEKİLLERİNE YAKIN MARKAJ
SYRIZA’nın saatler süren grup toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras milletvekillerini “Evet zor bir anlaşma, ekonomik kalkınmayı sağlayacak demiyorum ama uygulamak zorundayız” diyerek ikna etmeye çalıştı. Ancak çok sayıda milletvekili halk oylamasında reddedilen bir anlaşmanın Mecliste onaylanmasının ve uygulanacak programın SYRIZA’nın bütün vaatlerine ters düştüğünü ısrarla dile getirildi. Milletvekillerinin “yakın markaja” alındığı saatlerde SYRIZA’ya bağlı parti örgütlerinden devamlı olarak istifa haberleri geldi. Bu arada SYRIZA'nın 201 kişilik Merkez Komitesi (MK) içindeki sol kanattan 109 işinin imza topladığı ve MK toplantısı çağrısı yaptığı, ancak Çipras’ın MK’yi toplantıya çağırmadığı duyuldu.
Adalarda ve Pirea, Atina, Selanik valiliklerindeki SYRIZA güçleri anlaşmaya ‘hayır’ dediklerini açıklarken Maliye Bakanının Yardımcısı Nadia Valavanis ve üç milletvekilinin istifası Mecliste yapılacak oylamada SYRIZA’nın ciddi kayıp vereceğini ortaya koydu.
Meclis oturumunun olağanüstü toplanmasına konu olan Troyka anlaşmasına ilişkin konuşmalar gece 01.30’a kadar devam ederken Çipras son bir saatte Meclise geldi. Çipras, yaptığı konuşmada, anlaşmadan kendisinin de memnun olmadığını belirterek AB içindeki gerici güçlerin Yunanistan’ı Avro Bölgesi’nden çıkarmak için planlar yaptıklarını ve sorunun politik yönünün de olduğunu söyledi. SYRIZA’ya bağlı bir çok milletvekili Troyka programına karşı oy vereceklerini açıklarken PASOK, Yeni Demokrasi ve Potami programa ‘evet’ oyu vereceklerini genel başkanlarının ağzından dile getirdi.

MECLİS BAŞKANI: ‘EVET’E HAKKIMIZ YOK!
Yunanistan Meclis Başkanı Zoi Konstantopulo ise “Bu program Meclisten geçmemelidir. Bugünkü oturum yüz karası olarak kalacaktır, halkın ‘hayır’ oyunu ‘evet’e çevirmeye hakkımız yok” dedi ve ‘hayır’ oyu kullanılmasını istedi.
Konuşmalardan sonra yapılan oylamada 229 evet, 64 hayır ve 6 çekimser oy kullanıldı. SYRIZA’nın 32 milletvekili hayır, 6 milletvekili çekimser oy verirken 1 milletvekili de oylamaya gelmedi. Evet oyları SYRIZA'nın yanı sıra Yeni Demokrasi Partisi, PASOK ve Potami partilerinden geldi. Hayır oyları ise  faşist Altın Şafak, KKE ve SYRIZA’lı bazı milletvekilleri tarafından verildi.

Yunanistan Meclisi troyka ile anlaşmaya 'evet’ dedi  

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ BEKLENİYOR
SYRIZA’nın oylamada 39 kayıp vermesi ve parti içinde kırılmaların yaşanması üzerine Çipras’ın kabine değişikliğine gidebileceği söyleniyor. Muhalefet oyları ile Troyka programını Meclisten geçiren Çipras’ın önümüzdeki süreçte uygulama yasalarını çıkaramayacağı ve ilerleyen süreçte devamlı kan kaybedeceği belirtiliyor. Bu nedenle de en yakın süreçte erken seçim kararı alacağı yorumları yapılıyor. Bu gelişmelerden sonra parti içindeki muhalefetin artık ayrı bir platform üzerinden yola devam edecek olması, parti içindeki en önemli sorun. Yapılacak kabine değişikliği ile Sol Kanat Temsilcisi ve Kalkınma Bakanı Panayotis Lafazanis ve Yardımcı Bakanlar Dimitris Stratulis ve Kostas Isihos kabine dışında bırakılacaklar. Yeni atanacak bakanların parti dışından da olabileceği söyleniyor.

SYRIZA SÖZCÜSÜ: CİDDİ YARA ALDIK
Oylama sonrası bir açıklama yapan SYRIZA Grup Sözcüsü Gavriil Sakellaridis, “Oylamada parti birliği ciddi yaralar aldı” dedi. Yunan gazeteleri de oylamadan çok SYRIZA içindeki çatlaklara dikkat çeken manşetleri öne çıkardılar. Katimerini gazetesi “229 evet SYRIZA’da çatlak”, Estia “Üçüncü Troyka anlaşmasını kim uygulayacak”, Ta Nea “Kürsüde çatışma, programda anlaşma”, KKE’nin merkez yayın organı Rizospastis ise “Teslim olma, alternatif işçi ve halk mücadelesidir” manşeti attı.
SYRIZA’nın ileri kadrolarından AB Parlamentosu Üyesi Dimitris Stratulis ise yaptığı açıklamada programın uygulanmaya başlamasından sonra erken seçime gitmenin doğru olacağını dile getirdi. Sol kanat sorumlusu olan Panayotis Lafazanis ise partiden istifa etmeyeceklerini ve hükümeti desteklemeye devam edeceklerini açıkladı. Lafazanis parti içindeki muhalefetin Troyka konusunda ayrı hareket ettiğini, diğer konularda ise hükümete destek verdiklerini sözlerine eklerken, aynı doğrultuda bir açıklama da eski Maliye Bakanı olan ve hayır oyu veren Yanis Varufakis’ten geldi. Meclis Başkanı Zoi Konstantopulo da ‘hayır’ diyen cephe içinde yer aldı.

YABANCI BASIN DA İLGİ GÖSTERDİ
Bu  arada, Meclisteki oylamaya yabancı basın da oldukça ilgi gösterdi. Der Spiegel, “Çipras onurunu korudu, ama parti bölündü”, Handelsblatt ise “Çipras kazandı ama aynı anda kaybetti” yorumu yaptı. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin Yunanistan’ın geçici olarak Avro Bölgesi’nden çıkarılmasını önermesi de yabancı basında geniş bir şekilde yer alıyor. Schaeuble, bir önceki açıklamasında da avro ve ulusal para biriminin birlikte kullanılmasını önermişti.

ÖNCEKİ HABER

Hacking Team kullandığınız cihazlarda neler yapabiliyor?

SONRAKİ HABER

Bayram trafiği bugün 12 can aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...