16 Temmuz 2015 07:46

Kürt anneleri bayram değil, çocuklarının kemiklerini istiyor

Yıllardır yaşanan savaşta ya da faili meçhul cinayetler sonucu çocuklarını yitiren Kürt anneleri, bir bayrama daha çocuklarının mezarlarını ziyaret ederek girecek. Çocuklarına ait bir mezar taşına bile sahip olmayan anneler ise çocuklarının kemiklerini arıyor.

Paylaş

Kürt anne ve babalar, 35 yılı aşkın süredir yaşanan savaş koşulları içerisinde bayramlarını hep bir yas havası içerisinde geçiriyor. Bunun nedeni ise kimisinin çocuklarını savaşta yaşamını yitirmesi, kimisinin katledilmesi, kimisinin cezaevlerine tıkılması, kimisinin ise çocuklarının akıbetini bile bilmemesi.

Bu annelerden biri olan Meyase Akdağ (63), PKK'ye katılan Metin Akdağ'ı (Cenk) 1994 yılında Garzan bölgesinde yaşanan bir çatışmada yitirdi. 

Tüm anneler bayramda çocuklarını öpüp, koklarken, çocukları öldürülen Kürt annelerinin bu duygudan mahrum edildiği sözü dilinden dökülen anne Akdağ, bu yüzden bayram nedir bilmediklerini söyledi. Yitirdikleri çocukları kadar, Kobenê ve Şengal'de yapılan katliam nedeniyle de bayramı kutlamadıklarını dile getiren anne, bu barbarlığı kendilerine yaşatan Türk devletine ve DAİŞ'e lanet okuyor.

ÇOCUĞUNUN KEMİKLERİNİ BULACAĞI GÜN, ONUN İÇİN BAYRAM 

Cumartesi Annesi Munfida Ağaye de 21 yıldır JİTEM tarafından kaybettirilen gazeteci oğlu İsmail Ağaye'nın kemiklerini arıyor. Bayramı sorduğumuz anne, "Oğlumun kemiklerini ararken, nasıl bayram yapalım?" cevabını veriyor.

Bayram günü ziyaret edeceği bir mezarının bile olmadığının acısını yaşayan anne Ağaye, döktüğü gözyaşları arasında "Çocuğumun kemiklerini bulduğum gün, bayram benim için" ifadelerini kullandı. 

40 YILDIR BAYRAM KUTLAMAYAN HALİME ANNE 

Onun gibi 1994'de, JİTEM tarafından kaybedilen evli kardeşi İsa Gök'ün kemiklerini arayan Cumartesi Annesi Halime Avcı (58) da daha kaç bayram Kürt annelerinin yüreğinin yanıp, tutuşacağını soruyor.

Babasız kalan kendi yeğenleri gibi yitirilenlerin ardından kalan çocukların korunmasına ihtiyaç olduğunu da dile getiren Gök, hislerini şu sözlerle kelimelere döktü: "Ben insanım diyen herkese sesleniyorum; Kürtlerin mücadelesine destek verin. Artık Kürt annelerinin çocukları gelip, 'bayramın kutlu olsun' diye bilsin. 40 yıldır, hangi Kürt annesi bayramı kutladı. Her bayram günü mezarlıklarda, dağlarda evlatlarımızın kemiklerini arıyoruz." 

'SUSMAYIN CANIM YANIYOR!' 

Oğlunun kemiklerini arayan annelerden biri de 63 yaşındaki Taliha Kaya. 36 yıl önce yaşamını yitirdiğini belirttiği oğlu Ramazan Kaya (Kamuran) kemiklerine henüz ulaşamayan annenin bir kızı da 3 yıldır Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu.

"Bayram nedir?" diye kendi soran anne Kaya, tutsak olan kızı ile görüşebilmek için arife akşamından Batman'dan yola çıkıp, cezaevinin yolunu tutuğunu dile getiren anne Kaya, "Çocuğum cezaevinde, nasıl bayram yapayım. Kobenê, Şengal katliamlarından sonra her gün bir şehit haberi alıyoruz. Yüreğimiz yanıyor" diyerek, annelerin gözyaşının biraz olsun dinmesi yerine AKP ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çözümsüzlükte ısrar etmesine öfkeli. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

HDP, daha etkin yasama faaliyeti için kampa girecek

SONRAKİ HABER

3. Köprü için 'yeni' plan İBB Meclisi'nden geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...