16 Temmuz 2015 07:42

HDP, daha etkin yasama faaliyeti için kampa girecek

Son günlerde siyaseten atıl kalma eleştirileri yapılan HDP, yeni dönemde dinamizmi yakalamak için çalışmalarını hızlandırdı.

Paylaş

Çözüm süreci ve koalisyon görüşmeleri kapsamında hükümetle görüşmelerin devam etmesi kararı alan ve son dönemlerde siyasal ve toplumsal olarak atıl kaldığı eleştirilerine yoğun olarak maruz kalan HDP, durum değerlendirmesi yaparak, aktifleşme kararı aldı. Geçtiğimiz günlerde yaptığı MYK toplantısında hem örgütsel yapısını hem de yeni dönemde yapması gereken çalışmaları değerlendiren HDP, bazı kritik kararlar aldı. Buna göre HDP önümüzdeki günlerde bazı illerde kongrelere giderek, örgütsel yapısını güçlendirecek.
Buna göre, kongre ve konferans hazırlıkları için çalışmaların biran önce başlamasına, kongre ve konferansa yönelik teknik komisyonun oluşturulmasına, konferans için perspektif metninin bir sonraki MYK toplantısında tartışılmasına ve konferansa davet edilecek katılımcılar konusunda çalışma yapmak üzere bir komisyon kurulmasına karar verildi. Bu komisyonda da Alp Altınörs, Günay Kubilay, Zeynep Karaman, Hatice Altınışık, Dilek Yağlı, Ali Ürküt, Pervin Oduncu, Sezai Temelli, Serpil Kemalbay, Cihan Erdal ve Can Memiş gibi isimler görevlendirildi. HDP bir sonraki MYK toplantısında da kongre komisyonlarını netleştirecek. Ekim ayına kadar kongrelerini bitirmeyi amaçlayan HDP, Ekim ayında da HDP'nin daha geniş bir örgütsel yapıya kavuşturulmasının tartışılacağı konferansını gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

KONGRE VE KONFERANSLAR ÖRGÜTLENİYOR
Ayrıca HDP, kongre ve konferansları sadece delegeleriyle sınırlı tutmayacak, bu sürece tabanını da katmak, görüş ve önerilerini almak için halk toplantıları gerçekleştirecek. Ayrıca il örgütlerine kongre ve konferans perspektifini aktaracak bir de genelge gönderilecek. Kongrelerin hangi il ve ilçelerde yapılacağı da yerel ihtiyaçlar dikkate alınarak örgütlenme komisyonu bünyesinde oluşturulacak olan komisyon tarafından belirlenecek.

HDP, YASAMA FAALİYETLERİ İÇİN KAMPA GİRİYOR
80 milletvekili ile TBMM'de etkin bir güç haline gelen HDP, yasama faaliyetlerine hazırlık açısından da Ağustos ayının başında milletvekilleri ve MYK üyelerinin katılımı ile 3 günlük kampa girecek. 3-5 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanan kamp için Van veya Elazığ'ın Hazar Gölü'nün düşünüldüğü belirtildi. Kampta yasama faaliyetleri, bununla birlikte milletvekillerin toplumsal muhalefete katılım biçimleri, ortak dil ve söylem tutturma, muhalefet etme yöntemleri tartışılacak. Bu arada toplumsal muhalefet çalışmalarında etkin yer alma kararı doğrultusunda son günlerde Karadenizde yapılan çevre eylemlerine daha aktif katılım da HDP MYK toplantısında kararlaştırıldı. Buna göre Karadeniz'de sürdürülen Yeşilyol ve Artvin Altın madeni konularında bölgeye HDP MYK üyesi Serpil Kemalbay ile HDP İstanbul Milletvekili Beyza Üstün gidecek.

BARIŞ KONUSUNDA İKİ KOLDAN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLECEK
Barış konusunda da daha aktif bir tutum takınacak olan HDP, bu çalışmasını ise iki koldan yürütecek. Öncelikle İstanbul'da kurulan Barış Bloku ile iç ve dış çatışma riskine karşı oluşturulan programa HDP örgütsel yapısıyla dahil olacak. Bununla birlikte HDP, özgün miting ve eylemler gerçekleştirecek. Buna göre 1 Eylül'e kadar yerel etkinlikler yapılmasını kararlaştıran HDP, 1 Eylül'de de biri bölgede diğeri batıda en az 2 merkezi miting yapmayı amaçlıyor. Ayrıca HDP, olası bir erken seçime de şimdiden hazırlık yapılmasını kararlaştırdı.

'ÇOK DAHA ETKİN BİR ROL OYNAYACAĞIZ'
HDP'nin önümüzdeki günlerde çok daha aktif bir çalışma yürüteceği bilgisini veren HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ , "Meclis gurubumuz ile çok daha kapsamlı dönemsel bir planlamayı 3 günlük eğitim kampı süresinde yapacağız. O zamana kadar tabi grupta çalışma yürütecek komisyonlarımızı kuracağız. Komisyonları kurma çalışmaları başladı. Ancak tamamlanmadı. Mecliste aslında her bir kritik başlıkta çok daha aktif donanımlı çalışma yürütecek komisyonlar kurma konusunda daha hasas bir çalışma yürütüyoruz. Çünkü önümüzdeki dönemdeki yasama sürecinde meclis çalışmalarında komisyonların rolü oldukça önemli olacak. Komisyonların kuruluş süreci başladı ancak tamamlanmadı. Bütün komisyonlarda hem yer alma aynı zamanda meclisin kurduğu komiyonlar dışında bizim meclis gurup bünyemizde de meclis çalışmalarına da güçlendirecek ön açacak demokratik bir basınç oluşturacak artı komisyonlar kurma hazırlığımız var. Bu süreçte gerek yasamada gerek ise siyasette daha etkin bir şekilde sürece katılacağız" dedi. Yüksekdağ, "HDP önümüzdeki dönemde gerek mecliste gerekse bütün sahada mücadele alanlarında çok daha güçlü ve dinamik bir şekilde siyasetin yönünü yeniden tayin eden bir rol oynayacak" sözleriyle HDP'nin yeni dönem yaklaşımını ortaya koydu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Elektrik kesintisi sokağa döktü

SONRAKİ HABER

Kürt anneleri bayram değil, çocuklarının kemiklerini istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa