16 Temmuz 2015 07:17

Hakkari'de 50 kilometrelik mesafede 6 kontrol noktası işkencesi

Hakkari'nin Yüksekova-Şemdinli ilçeleri arasındaki 50 kilometrelik yola 9 kilometrelik aralıklarla inşa edilen 4 karakol, ilçelerin girişlerindeki arama noktaları yöre halkı için hayatı adeta kabusa çevirdi.

Paylaş

Karakol ve kalekol inşaları ile yapımına hız verilen 'güvenlik yolu' nedeniyle Hakkari sınır hattındaki askeri yığınak yoğunlaştı. Yüksekova ve Şemdinli ilçeleri arasındaki 50 kilometrelik yol güzergahında kurulan Uzunsırt (Mêçiç), Haruna, Durak (Dûrê) ve Şapata askeri karakolları ile ilçelerin girişlerinde kurulan polis arama noktalarındaki sıkı aramalar, eziyete dönüştü. 

35 KİLOMETRE, 4 KARAKOL

9'ar kilometrelik mesafeler halinde inşa edilen Uzunsırt, Haruna, Durak ve Şapata karakollarından özellikle 2110 rakımlık Haruna Geçidi'ndeki Haruna Karakolu önünde yapılan aramalar, halkı canından bezdirir hale getirdi.

HPG gerillalarının, Eylül 2012'deki Güzelkonak baskını sonrası burada bulunan karakol yıkılarak, 2110 rakımlık geçide devasa bir karakol kuruldu. Haruna Karakolu etrafındaki gözetleme kuleleri ve bir kalekolla iyice güçlendirilirken, geçidin tam zirvesinde bulunan yolda ise zırhlı araçlar ile askeri arama noktası kuruldu. Yola konulan barikatlar ve demir çengellerle arabaların geçişi zorlanırken, özellikle akşam saatlerinde yoldan geçenler kapsamlı aramalardan geçiriliyor. Karakollardaki arama noktalarından başka bazen de seyyar kontrol noktaları kuruluyor. 

90'lı yılları hatırlatan bu tablo içerisinde yoğun aramalara tepki gösteren yurttaşlara ise silah doğrultulup, gözdağı veriliyor. 

'BU BİR SINIR DEĞİL, İKİ İLÇE ARASINDAKİ BİR YOL' 

Yüksekova-Şemdinli yol güzergahındaki arama noktalarının çözüm sürecinde arttırıldığını paylaşan Şemdinli Belediyesi Eşbaşkanı Seferi Yılmaz, barış sürecinin askıya alınması ile beraber Şemdinli'de yol güzergahlarında seyyar arama noktalarından kalıcı arama noktalarına kadar yeni bir sistem oturtulduğunu ifade eti.

Yılmaz, şunları söyledi: "Son derece dar olan yollarda, kum çuvalları ve çengelli demirlerle farklı engellemeler oluşturulmuş. Bir de hemen yolda zırhlı araçlar da bekletiliyor, güya kaçacak biri olursa hemen önüne çekilecek. Karayolları için de yolcu güvenliği için de tehlike arz eden bir durum. Bu bir sınır değil, iki ilçe arasındaki bir yol. Amaç taciz etmektir. Bu uygulamalar, 2015 yılının ayıbıdır. Sözde olağanüstü hal kaldırılmış, ama her şekilde bir OHAL devam ediyor. Yolların bu kadar daraltılmasının, bu kadar nizamiye ve aramanın bir anlamı yok. Bu yolların artık açılması gerekir." 

ŞOFÖR DE YOLCU DA DURUMDAN RAHATSIZ 

Seferi Yılmaz'ın dile getirdiği bu durum içerisinden çok sıkıntıyı çekenler ise her iki ilçe arasında yolcu taşımacılığı yapanlar.

Hem kendilerinin hem de yolcuların durumdan oldukça rahatsız olduğunu belirten minibüs şoförü Adil Töre de yaşadıkları sıkıntıyı "Bu şekilde yolların daraltılması ve kapatılması hepimiz için tam bir tehlike. Olası bir kazada, çok sayıda insan yaşamını yitirebilir. Dûrê Karakolu da araçları sürekli durdurup, arama yapıyor, halkı rahatsız ediliyor. Sürekli yoldalar, araçları durdurup içine bakıyorlar" sözleriyle anlattı.

Onun gibi, bu yolu sık sık kullanan Şemdinli'de inşaat işçisi olarak çalışan Nusret Kutlar (27) da "Biz yıllardan beri bu yolda ticaret yapıyorduk. Ama artık asker her yeri kapatmış. Kimsenin elinde bir imkan kalmamış. Ne yapacağımızı bilemiyoruz" diyerek içinde bulundukları duruma dair rahatsızlığını dile getirdi. (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Taksim Dayanışması: Topçu Kışlası kararı zorlama ve ısmarlama

SONRAKİ HABER

Mültecileri taşıyan bot Çanakkale'de battı: En az 6 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...