16 Temmuz 2015 07:08

Taksim Dayanışması: Topçu Kışlası kararı zorlama ve ısmarlama

Taksim Dayanışması, Danıştay 6’ncı Dairesi’nin, Taksim Gezi Parkı’na ‘Topçu Kışlası’ yapılması projesine ilişkin iptal kararını oy çokluğuyla kaldırması üzerine Gezi Parkı'nın hukuki durumu ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Paylaş

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası'nda (TMMOB) yapılan basın açıklamasını Taksim Dayanışması adına Mücella Yapıcı okudu. Danıştay 6. dairesinin kararının zorlama ve ısmarlama bir karar olduğunun vurgulandığı açıklamada, karar düzeltmesi için gereken 4 şart şöyle sıralandı:
- Kararın esasına etkisi olan iddia ve itirazların kararda karşılanmamış olması,
- Kararda birbirine aykırı hükümler bulunması,
- Kararın usul ve kanuna aykırı bulunması,
- Hükmün esasını etkileyen belgelerde hile ve sahtekarlığın ortaya çıkmış olması.
Ancak İstanbul 1. İdare Mahkemesi'nin ve Danıştay 6. Dairesi'nin Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi'nin iptalini onayan kararında bu şartlardan hiç birinin bulunmadığını ifade eden Mücella Yapıcı, şöyle devam etti:
"Alanında uzman kişilerce düzenlenmiş bir bilirkişi raporu, uzman olmayan hukukçular tarafından işlevsiz kılınmaya çalışılıyor.
Bu kararın oluşturulma biçim ve amacı Karadeniz yaylalarını kalkınma söylemi adı altında maden şirketlerinin yapmasına açan ve kitlesel turizme kurban etmeyi amaçlayan yeşil yol projesinden, 3. Köprü ve 3. Havalimanı'ndan, Haydarpaşa Projesinden, Tarlabaşı projesi, Galataport, Haliçport, Okmeydanı ve Emek Sinemasının dönüşümünden, kısaca; yaylalarımıza, ormanlarımıza, derelerimize, sokaklarımıza, meydanlarımıza yönelik sayısızca saldırıdan bağımsız değerlendirilemez.
Mehmet Ayvalıtaş, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Medeni Yıldırım, Abdullah Cömert, Ahmet Atakan, Hasan Ferit Gedik, Berkin Elvan, Mehmet İstif ve Fadime Ayvalıtaş'ın zihnimizden silinmeyen gözleri; sizlerin ve Taksim Meydanı'nın üstündedir.
Gezi Parkı sadece İstanbul'un değil Türkiye'nin hatta dünyanın koruması altındadır.
Bizler nefes aldığımız her yerde dayanışma ve mücadeleye devam ediyoruz. Niyetinizin farkındayız, aklınızdan dahi geçirmeyin."

'YARGIÇLAR HUKUKU SUİSTİMAL ETTİLER'
Kararın basına düştükten sonra Mimarlar Odası'na tebliğ edildiğini söyleyen Mücella Yapıcı, "31 Mart'ta alınan karar 3 Temmuz'da UYAP'a düşmüş, dün tarafımıza tebliğ edilmiştir ancak Şehir Planlamacıları Odası'na hâlâ tebliğ edilmemiştir. Çiçeği burnunda 3 yargıç, tetkik hakiminin söylemediği şeyler üzerinden çalışmalar yürütmüştür. 3 yargıç evrensel koruma problemlerini çözüp yargıda bulundular. Bu ciddi bir suistimaldir. Asıl mesele rant projesinin beslenmesidir" dedi.
Açıklamaya katılan Şehir Planlamacıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Akgün, Danıştay'ın kararının ısmarlama olduğunu belirterek kararın 'komik ve yanlı' bir tutum olduğunu söyledi.

'HUKUK KONSERVE AÇACAĞI DEĞİL'
Avukat Can Atalay, hükümetin 2013 yılından bu yana adım adım bu düzeltme kararını almak için çabaladığını söyleyerek şöyle devam etti: "3 yargıç büyük vebal altındadır. İsimlerini aklımıza mıh gibi kazıdık. Hukuk basit bir konserve açacağına çevirilemez. Diktatörler bütün kurumları satın alamaz."

'HESABINI SORARIZ'
Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla yapılan açıklamaya HDP İstanbul Milletvekili Beyza Üstün ve CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel de katıldı. Basın açıklamasında söz alan Beyza Üstün, "Halkların sabırlarının taşırılmaması gerekiyor. Suç işleyenlerden hesabını hep beraber halklar olarak sorarız" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mitingde yaralanan Yıldız: Yaşama bağlılığım halkıma bağlılığımdır

SONRAKİ HABER

Hakkari'de 50 kilometrelik mesafede 6 kontrol noktası işkencesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa