16 Temmuz 2015 00:59

Türkiye bayrama böyle girecek: Yoksul ve işsiz

TÜİK verilerine göre nisan ayı işsiz sayısı 2 milyon 833. İŞKUR haziran verilerine göre 3 milyonu aştı. DİSK-AR’a göre ise gerçek işsiz sayısı 5 milyon.

Paylaş

Türkiye, Ramazan Bayramı’nı yoksulluk ve artan işsizlikle karşılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu işsiz sayısının 2 milyon 281 bin 833 kişi olduğunu açıkladı. İŞKUR verilerine göre; haziran ayında 90 kadar meslek dalında kayıtlı işsiz sayısı ise toplamı 3 milyon 53 bin 833 kişi oldu. DİSK-AR ise iş aramaktan umudunu kaybedenler de eklendiğinde   işsiz sayısının 5 milyon 78 bin olduğunu açıkladı. Ramazan alışverişleri ise yoksulluğun geldiği boyutu gözler önüne serdi. Vatandaş bayram şekerini gramla almaya başladı. Urfa’da bayram kıyafeti dağıtımında izdiham yaşanınca yetkililer çevik kuvvet çağırdı. 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılı nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine oranla 242 bin kişi artarak 2 milyon 821 bin kişi oldu. İşsizlik oranı yüzde 0.6 artışla yüzde 9.6 seviyesinde gerçekleşti.

Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 0.8 puanlık artış ile yüzde 11.6 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1.5 puanlık artış ile yüzde 17 olurken, 15-64 yaş grubunda bu oran 0.7 puanlık artış ile yüzde 9.8 olarak gerçekleşti.

KAYITLI İŞSİZ SAYISI 3 MİLYONU AŞTI 

İŞKUR verilerine göre; haziran ayında 90 kadar meslek dalında kayıtlı işsiz sayısı ise toplamı 3 milyon 53 bin 833 kişi oldu. Kayıtlı işsiz sayısı en yüksek 10 meslek sırasıyla; büro memuru, satış danışmanı, sekreter, şoför (yük taşıma), ön muhasebeci, garson, muhasebeci, şoför (yolcu taşıma) ve aşçı şeklinde. Yaş gruplarına göre kayıtlı işsiz sayısı 660 bin 865 kişi ile 25-29 yaş aralığında görüldü. Öte yandan İŞKUR verilerine göre toplam iktisadi faaliyetler ve mesleklere göre 215 bin 550 açık iş bulunuyor. 

DİSK-AR: İŞSİZ SAYISI 5 MİLYON 

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan İşgücü Anketi Nisan 2015 dönem sonuçlarını değerlendirdi. Resmi işsizlik oranının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre artış gösterdiğine dikkat çeken DİSK-AR değerlendirmesinde, “Nisan 2015 dönemi için işsiz sayısı 2005-2008 nisan dönemi ortalamalarının yaklaşık yüzde 40 fazlası durumunda. Söz konusu dönemde işsiz sayısı ortalama 2 milyon civarındaydı. Nisan 2015 dönemindeki işsiz sayısı nisan 2009 döneminden sonra en yüksek işsizliğin olduğu nisan dönemi oldu” dendi. 

Gerçek işsizlik oranının açıklanandan çok daha yüksek olduğunu dile  getiren DİSK-AR gerçek işsizlik oranıyla ilgili şu açılamayı yaptı: “Nisan 2015 döneminde resmi işsizlere, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar da (umutsuzlar ve diğer) dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde16, işsiz sayısı da 5 milyon 78 bin kişi olarak gerçekleşti. İşinden memnun olmayan ya da daha fazla çalışmak istediği halde düzgün işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar (Eksik ve yetersiz istihdam edilenler) ilave edildiğinde işsizler, gizli işsizler ve çaresizlerin toplam sayısı 6 milyon 108 bin kişi oldu. Bunların geniş iş gücü içindeki payı ise yüzde 19.3 olarak gerçekleşti.   

KADINLARDA ORAN: 22.7

DİSK-AR’a göre kadınlar için resmi işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.3 puan artarak yüzde  11.5 olarak gerçekleşti. Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 22.7oldu. Tarım dışı işsizlik oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.6 puan arttı. 

DİSK-AR gençler için (15-24 yaş) geniş tanımlı işsizlik oranı resmi genç işsizlik oranı olan yüzde 17 rakamının yaklaşık 9 puan üzerinde olduğuna dikkat çekti. Buna göre gençlerdeki işsizlik oranı yüzde 26 seviyesinde gerçekleşti.(EKONOMİ SERVİSİ)


Kıyafet yardımı izdihama dönüştü

Urfa'da bir firma tarafından organize edilen ‘5 bin çocuk, 5 bin mutluluk’ kampanyasında toplanan bayramlık kıyafetler GAP Arena Spor Salonu’nda önceki gün gerçekleştirilen törenle dağıtıldı. Kıyafet yardımından yararlanmak isteyen yüzlerce aile de sabah erken saatlerinde dağıtımın yapılacağı alana geldi. Törene katılan protokol heyetinin temsili dağıtım yapmasının ardından salona alınan aileler, bir anda hediye paketlerinin bulunduğu alana hücum etti. Görevlilerin dağıttığı hediye kutularını alabilmek için birbirlerini ezen vatandaşlar izdihama yol açtı. Bazı kadın ve çocukların ezilme tehlikesi geçirdiği dağıtımda, gözyaşlarına boğulan çocuklar, kalabalığın içerisinden çıkabilmek için uzun uğraş verdi. Yetkililer ise izdihamı önlemek için çevik kuvvet çağırdı.(DHA)


İŞÇİNİN GÖZYAŞI 

Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) gruplu çalışan maden işçileri, Ramazan Bayramı yevmiyesini alamadıkları  gerekçesiyle TTK Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı. 6 yıllık maden işçisi 36 yaşındaki Kadir Yılmaz, “Eve ekmek alamadığım gün oldu. Ben eşime kaç senedir elbise alamıyorum, bayrama paralı girmek istiyorum” diye gözyaşı döktü. 

SENDİKACIYA TEPKİ

TTK’de yer altında A, B ve C grubunda 3 bin 600 maden işçisi 2 ay çalışıp 1 ay izinli sayılıyor. Kurum, grup değişiminin tarihi olan 15 Temmuz’un Ramazan Bayramı tatiline denk gelmesi nedeniyle C grubu işçileri bayram tatilinde çalıştırmayıp yevmiyelerini vermeme kararı aldı. Kozlu ve Üzülmez Müessesinde çalışan işçilerden 100’ü, yevmiyelerinin verilmeyeceğini öğrencince iş çıkışında midibüslerle TTK Genel Müdürlüğü binası önüne gelerek eylem yaptı. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Hakkı Arslan ve şube temsilcileri, yetkililerin görüşlerini aktardıkları işçiler tarafından tepkiyle karşılaştı. İşçiler, hakları olan 5 günlük yevmiyelerinin verilmemesini ‘yuh’ çekerek protesto etti. 

İSYAN ETTİ

6 yıllık maden işçisi 36 yaşındaki Kadir Yılmaz, GMİS Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir’e, “Ben eşime 5 senedir elbise alamıyorum. Ben onun bunun elbisesini giyiyorum. Ben yarın bayrama paralı girmek istiyorum. Benim cebimde param yok. Ben niye her sene tatile gidemiyorum. Bakanlar, milletvekilleri gidiyor da ben neden gidemiyorum. Ben çocuğuma ayakkabı alamıyorum. Ben 5 senedir mağdurum evime ekmek alamadım. Benim 5 günlük paramı ver” diyerek gözyaşı döktü. Öfkesine hakim olamayan Yılmaz, elindeki cep telefonunu yere attı. Yılmaz’ı, arkadaşları teselli etti. (Zonguldak/DHA)

 

 

 

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan Meclisi troyka ile anlaşmaya 'evet’ dedi

SONRAKİ HABER

Pluton'un ilk yüksek çözünürlüklü fotoğrafı yayınlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa