16 Temmuz 2015 00:55

Yemenli kadınlara bisiklet sürmek yasak

Paylaş

Yemen'deki savaş ülkeyi altüst etmeye devam ederken, bazı Yemenliler savaş, hava saldırıları ya da şiddetli yiyecek kıtlığından değil de kadınların bisiklete binmesine veryansın ediyor.

Bushra el Fusail, Yemen’deki çatışmalardan dolayı yaşanan büyük benzin sıkıntısına çare bulmaya çalışan genç bir fotoğrafçı.

HAYDİ BİSİKLETE BİNELİM!

 “2011’de yakıt kıtlığı yaşandığında karaborsada benzin bulabiliyorduk, fakat şu anda durum o kadar kötü ki karaborsa bile bulamıyoruz.” diyen el Fusail, mayıs ayında Yemenli kadınları bisiklete binmeye teşvik etmek için “Haydi Bisiklete Binelim” isimli Facebook etkinliği ile bir kampanya başlattı.
Komşu ülke Suudi Arabistan’dan farklı olarak, Yemen’deki kadınlar araba sürebiliyor ve başkent Sanaa’da kadınları arabayla dolanırken görmek gayet alışılmış bir şey. Fakat kadınların bisiklet sürmesi neredeyse duyulmamış ve çoğu muhafazakar Yemenli vatandaş, bisiklet sürerken kadın vücudunun çok fazla gösterildiğine ve bu durumun hayasızlık olduğuna inanıyor.

BİSİKLET SÜRMEK YASA DIŞI DEĞİL

 “Erkekleri her yerde bisikletle görüyordum. Peki, biz neden yapamıyoruz? Ne de olsa bisiklet sürmek yasa dışı bir şey değil, yalnızca cesaret gerektiriyor.” diyerek düşüncelerini dile getiriyor el Fusail.
Facebook’taki etkinliğe yüzlerce kadının katılıyor olduğu görülmesine rağmen 16 Mayıs’ta Sanaa’da gerçekleşen bu etkinliğe yalnızca 15 kadın katıldı. Yemen’deki çoğu kadının bisiklete nasıl bineceğini bilmediğini söyleyen el Fusail, bu kadınların birçoğunun korktuğunu ya da ailesi yahut kocalarından izin alamadıklarını dile getirdi.

Bisiklet süren kadınların internette paylaşılan fotoğrafları için öfke dolu yüzlerce yorum yapıldı. Yemenli bir adam, “Bu fotoğraf gerçek olamaz, fotoşoplanmış.” derken bir diğer kişi ise “ Bunlar kadın değil, kadın gibi giyinmiş erkek.” şeklinde yorum yaptı.

NORMAL BİR YAŞAM İÇİN MÜCADELE

BBC’ye konuşan Buhsra el Fusail,  “Bu tür saldırgan yorumları zaten bekliyordum, fakat insanların gerçek olana inanamayarak bu denli şaşıracaklarını beklemiyordum.” dedi.

Yemen’de insani bir durum olarak başlayan tartışma hızla kötüye gidiyor. Açlık sınırının altında yaşayan 10 milyon insana nazaran daha varlıklı olanlar bile biraz olsun normal bir hayat sürdürebilmek adına çözüm yolu bulmak için mücadele ediyor. 

El Fusail, yüzlerce taciz mesajı aldığı için insanlar sakinleşene dek Facebook hesabını devre dışı bırakma kararı almış. Fakat şu an hesabı yeniden etkin durumda. Büyüyen öfkeyle birlikte başlattığı kampanyanın da hızla büyüdüğünü ve daha fazla bisiklet sürme kampanyası düzenleme niyetinde olduğunu söyleyen el Fusail, düşüncelerini şöyle ifade etti:

“İnsanların düşündükleri şeyleri değiştirmesi ve kadınları birer seks objesi olarak düşünmekten vazgeçmesi gerekiyor.”

* BBC’den kısaltarak çeviren İrem Karabatak, Esma Karabatak

ÖNCEKİ HABER

Arçelik LG direnişlerini mektupla anlattılar: Bu ateş hiç sönmeyecek

SONRAKİ HABER

Bağdat'ta örgütlü yıkım: Tek bildiğim acı çekmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa