15 Temmuz 2015 20:33

'Bu aşamada Cumhuriyet Halk Partisi ile daha uygun durumdayız'

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu NTV’de katıldığı bir programda Oğuz Haksever'in yönetiminde Mustafa Karaalioğlu ve Murat Yetkin'in sorularını yanıtladı. İlk turun sonucunda 3 partiye de eşit mesafedemisiniz sorusuna cevap veren Davutoğlu CHP ile yöntemde anlaştıklarını belirterek “Ekiplerimiz çalışacak detaya inecekler. Arkadaşlarımız daha sonra iki lidere ayrı ayrı veya birlikte oturup dinleyeceğiz. Bu aşamada Cumhuriyet Halk Partisi ile daha uygun durumdayız” dedi.

Partilere giderken gruplar oluşturduğunu ve çok güzel çalışmalar çıktığını söyleyen Davutoğlu: “Her raporda muhatabımızın sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun sayın Bahçeli’nin sayın Demirtaş’ın açıklamaları, değişkenlikleri, iniş çıkışları, bizim açıklamalarımızla bu açıklamaların örtüştüğü yerler sonra seçim beyannamelerinin karşılaştırmaları, her birisinin matrisi çıkartıldı. Bir simülasyon yaptık ve hepsiyle rapor çıkınca oturdum dinledim. Her bir arkadaş rolünü benimsemiş olarak yaptı. Bütün bunları karşılaştırdık ve hiç bir partide şu ana kadar yanılmadım ben” dedi. 

‘BU AŞAMADA CUMHURİYET HALK PARTİSİ İLE DAHA UYGUN DURUMDAYIZ’

İlkesel olarak 3 partiye de eşit mesafede olduğunu ileri süren Davutoğlu; “Bu taşı birlikte kaldıracağız millet bunu sadece bize vermedi. Ama süreç olarak tabiî ki koalisyon ihtimallerinde daha önce odaklanılması gereken seçenekler oluyor. Ben giderken elimde hazırlıklar vardı ama bir dosya açmadım. Bir niyet beyanı, psikolojik eşikleri aşmak ve bir yöntemde anlaşmak. Bu açıdan ilk turu çok başarılı görüyorum. 

Tur öncesi sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile aramızda ki ve ekiplerimiz arasındaki uçurum azalmış durumda. Sayın Bahçeli ile de aynı durumda. HDP içinde böyle olduğu kanaatindeyim. Yöntemde ise netleştik. İki lider daha selamlaşıp oturduktan sonra bir anda koalisyona karar verirlerse hatta ben son dönemde daha çok hükümet ortaklığı diyorum daha olumlu bir algı diye düşünüyorum. Eğer biz deseydik sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na biz hükümet ortaklığı yapmaya karar verdik deseydik sağlam bir başlangıç olmazdı. Yöntemde anlaştık. Ekiplerimiz çalışacak detaya inecekler. Arkadaşlarımız daha sonra iki lidere ayrı ayrı veya birlikte oturup dinleyeceğiz. Bu aşamada Cumhuriyet Halk Partisi ile daha uygun durumdayız. Bu Milliyetçi Hareket Partisi’ne uzağız anlamına gelmez HDP ile de gelmez” diye konuştu. 

‘MHP KAPIYI KAPATTI DEMEK YANLIŞ’

“Milliyetçi Hareket Partisi kapıyı kapattı” başlıklarının doğru olmadığını savunun Davutoğlu;. “Sayın Bahçeli 7 Haziran akşamı söylediklerinin aynısı söyledi. Ben kendime muhalefet rolü verildiğini düşünüyorum ve hükümet ortağı olmak istemiyorum dedi. Artık konuşacak bir şey kalmadı demedi. Tekrar bir araya gelmemizde fayda olur mu dedik memnuniyetle dedi. Ben açık şekilde her iki lidere de teşekkür ediyorum” dedi.

‘HDP AKP İLE İŞBİRLİĞİNDE OLMAYACAĞINI SÖYLEDİ’

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın AKP ile içerden veya dışarıdan bir işbirliği içinde olmayacağını söylediğini söyleyen Davutoğlu şöyle konuştu: “Kendisine gelen oyların büyük çoğunluğu AK Parti karşıtlığından geldi diye düşündüğü için böyle konuştu. Cumhuriyet Halk Partisi ve HDP’nin en büyük hatası AK Parti karşıtlığı üzerinden bir blok oluşturmak istedi Milliyetçi Hareket Partisi ise kendi çizgisini sürdürdü meclis başkanlığı seçimlerinde. Elimizde 258 var dedik biz. Karşı taraf kendi eline bakmadı hep birlikte 292 yapıyoruz dedi Cumhuriyet Halk Partisi. HDP’ye tabandan gelen bir şey olmadı. Buna rağmen HDP’ye veya hiçbir partiye dönük açıklama yapmadık biz her şeyi söylemelerine rağmen. HDP ile ilgili bugün gördüğüm değişen tutumda ise dünkü açıklamasından farklı bir tutum vardı. Tabloyu yeni yeni yüzde 41’in ne anlama geldiğini yeni fark ediyor bazı arkadaşlar. HDP ile konuştuk şiddetle terörle aralarına net bir tavır koyma ihtiyacı var. Net olarak biz parti olarak Türkiye'de halktan meşruiyetini almış hükümetin elinde olan silahlı güçlerden başka silahlı güç kabul edilemez demeleri lazım.”

Bayramda temas olmayacağını bildiren Davutoğlu; “Bayramlaşma temasları olacak ama görüşme tarzı bir şey olmayacak. Bayramdan sonra sayın Ömer Çelik ve sayın Haluk Koç temaslarını yapacaklar. Milliyetçi Hareket Partisi ile temaslarda sürecek. HDP’nin bence alacağı karar stratejik bir karardır bizim ve diğer partilerin alacağı karar siyasi bir karardır. Ben şunu sordum sayın Demirtaş’a samimi olarak, ama bunu kaleşnikoflarla kutlamak gerekir mi dedim. Havai fişekle veya şenlikle kutlanamaz mıydı? Net bir tavır alın kimin evinde silah varsa teslim etsin dedik” dedi.

İşleyen bir parlamentodan daha güçlü bir siyasi gücün olmadığı dile getiren Davutoğlu: “Şimdi hükümet kurma aşamasına geldiğimizde ben hangi işimi kalkışırsam en son hamleyi düşünüp geriye doğru gelirim. Seçime gitmek isteseydik bu işin olamayacağını gösterirdik gerilimi arttırırdık. Böyle bir şey olmadı. Benim gördüğüm bir hükümet ortaklığı. O olmadığı zaman başka bir oyun sahası oluşur o da seçimdir. Bizim şu andaki meselemiz samimiyetle hükümet ortaklığı yönünde çalışmaktır” diye konuştu. 

‘ŞU ANDAKİ OY ORANLARIMIZ YÜZDE 45’İ AŞIYOR’

Şu andaki oy oranlarının yüzde 45’i aştığını iddia eden davutoğlu şunları söyledi: “Bizim yüzde 45’i geçmiş olmamız dışında diğer partilerin performansı da önemli oluyor. Millete sen hata yaptın düzelt diyemezsiniz. Önce milletin kararını uygulamamız lazım. Şu anda ihtimallerden önce ilk ihtimal koalisyon ortaklığı kurmaktır. Güya ben kongreye gitmek için hükümet kurmak zorundaymışım deniliyor. Böyle bir şey söz konusu değildir. Sayın cumhurbaşkanımızın temellerini çok sağlam attığı bir partidir AK Parti. 10 Haziran’da söylediğim gibi bu sistemi şu andaki hali ile işletmektir istediğimiz.” 

‘YÜZDE 10 BARAJININ DÜŞÜRÜLMESİNDEN YANAYIZ’

Parti olarak yüzde 10 barajının düşürülmesinden yana olduklarını savunan Ahmet Davutoğlu: “Muhtemele bir hükümet ortaklığı görüşmesinde AK Parti olarak biz bunu teklif edeceğiz. Biz düşürülmesinden yanayız. Sayın cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde tamamen kaldırılmasını da teklif ettik biz daraltışmış olarak. Hukuk komisyonundaki arkadaşlara verdiğim görevlerden biri seçim kanunundaki değişiklikler. Sayın Cumhurbaşkanımızın koalisyonla ilgili fikirlerine gelince benimde fikrim açıktır istediğimiz bir şey değildir ama önümüze gelince kaçınılmaz bir gerçektir. Orada zikrettiği şeylerin tamamını bakmak lazım. AK Parti iftar verir bir sanatçının gelmesi suç mudur? En muhalefet edenle oturup konuşmamız lazım bugünlerde. Sayın bahçeli ile bir iki şeyimiz oldu kendisine de söyledim ben helal ediyorum dedim Ramazan gününde budur olması gereken. Burada sanatçılar cumhurbaşkanımızın iftarına gitti diye neden kara listeye alınır? Buna tepki gösterenlere tepki gösteriyor sayın cumhurbaşkanımız. Yeni bir seçimden en az gocunacak parti AK Parti’dir. Ama diğer partilere de söyledim kapatmanız gereken ara çok fazla. Biz iktidar ortaklığı kuralım derken sizin geri çevirmeniz mümkün değil. Koalisyon onlar için hep gündemde olabilecek bizim için olmama ihtimali var” dedi.

‘CUMHURBAŞKANLIĞI HER ŞEYİN ÜSTÜNDE BİR MAKAM’

Cumhurbaşkanlığının her şeyin üstünde bir makam olduğunu ifade eden Ahmet Davutoğlu: “Erdoğan ismini bir kenara bırakalım. Böyle bir psikoloji ile tavır alanlar anayasal çizginin dışına çıkıyorlar. Var olan sistemde cumhurbaşkanlığının meşruiyetini tartışmaya açmam ben. Böyle bir konu açılsaydı burada sizi ziyaretim cumhurbaşkanımızın bana verdiği yetkiyledir. Görevi o veriyor. O makamı yok sayarak yürüyebilir misiniz? Ben o zaman kendi içinde çelişkiye düşerim. O andan itibaren sohbet çay sohbetine döner. Anayasal sınırlar meselesi ise Türkiye'de parlamenter sistem tam uygulanmadığı için Türkiye'de altı tam değiştirilmemiş uygulamaya geçildi. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçiliyor. Sorumluluk tümüyle başbakanda. Bu çarpıklığın bütün faturasını sayın cumhurbaşkanımıza kesmekte doğru değil” diye konuştu.

‘CHP’YE İLK YASAMIZ ŞEFFAFLIK VE İMAR YASASIDIR DEDİM’

Partilerle görüşmeler sırasında yolsuzlukların gündeme gelmediğini söyleyen Davutoğlu şöyle konuştu: “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşürken yöntemin öne çıkması gerektiğini ifade etmek için sizin 14 maddeniz var bu maddelerden 8-9 tanesi anlaşacağımız hususlar sadece 1-2’si sıkıntı olacak maddeler. Nihayetinde benimde ham partime hem Türkiye'ye deklare ettiğim 9 maddelik restorasyon çerçevesi var. Buna dayalı olarak seçilmem anında atacağımız 10 adım var. İlk yasamız şeffaflık ve imar yasasıdır dedim. Gecikme varsa bundan birinci derece sorumlu olan bizim iç güvenlik paketini engelleyen partilerdir. O geciktiği için şeffaflığa vakit kalmadı. Dedim ki kendisine bir çok konuda anlaşabiliriz. Sizin söylediğiniz hususların bir çoğu bizde var. Oturup herkes masaya koyar keşfederek ortak bir zeminde yürünür” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Obama: Anlaşma olmasaydı Ortadoğu’da savaşlar artabilirdi

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe ve değişen bakış açıları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...