15 Temmuz 2015 17:31

Kadın mahpuslara dönük sevk ve sürgün protesto edildi

Paylaş

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ndeki kadın tutuklu ve hükümlülerin, Silivri 9 No'lu F Tipi Cezaevi'ne taşınmak istenmesi, insan hakları savunucuları çağrısıyla Taksim Tünel Meydanı'ndan, Galatasaray Meydanı'na yapılan yürüyüşle protesto edildi. 

'Hapishanelerde tecrit ve sürgüne hayır ' pankartının açıldığı yürüyüşte sık sık 'Tecriti kaldırın, ölümleri durdurun' ve 'İçeride dışarıda hücreleri parçala' sloganları atıldı. Yürüyüşten sonra konuşan TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, mahpuslara yapılan bu insanlık dışı muamelenin kabul edilemez olduğunu söyleyerek, "Duvarların ardındaki karanlık uygulamaları kabul etmiyoruz ve buradan tutsakların yanında olduğumu belirtiyoruz "dedi. İnsan hakları savunucuları adına açıklamayı, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Sekreteri Neziha Eken yaptı.

Açıklamasında hasta tutuklu ve hükümlülerin durumuna değinen Eken, "Anılan sorun, devletin mevcut yaklaşımı ve hukuka aykırı yargı pratiği ile birlikte artık bugün kangren halini almıştır. Yüzlerce hasta tutsak asla mümkün olmayan hapishane koşullarında ölüme terk edilmek istenmektedir. 600'ün üzerinde hasta tutsak, hapishanelerde tahliye edilmeksizin tutulmaktadır" dedi.

Silivri 9 No'lu Hapishanesi'nin diğer F Tipi hapishaneler gibi olduğunu belirten Eken, "1 ve 3 kişilik hücrelerden oluşan ancak daha küçük havalandırma alanı bulunan tecrit esasına dayalı bir hapishanedir. Hapishanelerde anneleri ile birlikte kalmakta olan çocukların eğitimi için özel olarak tasarlanmış eğitim-öğretim ve rehabilitasyon merkezleri yoktur. Ayrıca 1500 kişi kapasiteye sahip olup 1500 kişilik tutuklu ve hükümlüye hizmet verebilecek imkanlardan da yoksundur" diye konuştu. Eken, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'ndeki tutuklu ve hükümlülerin, her türlü fiziki ve teknik altyapıdan yoksun Silivri 9 No'lu F Tipi Hapishanesi'ne sevk edilmeleri tecritin ağırlaştırılmasına dikkat çekti.

Eyleme Adam-Der, Anarşist Kadınlar, ÇHD İstanbul Şubesi, DAF, Devrimci 78'liler, Emek ve Özgürlük Cephesi, Emekli Meclisi, HDP, Hukuta Sol Tavır Derneği, İHD İstanbul Şubesi, KESK İstanbul Şubeler Platformu, KJA İstanbul, Komünist Kadınlar, ÖDAV, ÖHD İstanbul Şubesi, SDP, TAYAD, Tutuklu Aileleriyle Dayanışma Derneği ve TOHAV da destek verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Seyit Rıza’nın hayattaki tek çocuğu vefat etti

SONRAKİ HABER

DEM-GENÇ çadır baskınını ve tecridi protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...