15 Temmuz 2015 17:06

Yollarda bayram tatili göçü

Paylaş

Ramazan Bayramı'nın arefe günü olan yarının kamu çalışanları için tatil olmasının ardından İstanbul'dan tatil göçü bugünden başladı.

İstanbul'dan sabah Kocaeli istikametine doğru yoğun araç trafiği birkaç saat devam etti. Bu yoğunluk ilerleyen saatlerde normale dönerken, asıl yoğunluğun akşam saatlerinde başlayabileceği belirtildi.

Her bayram öncesi olduğu gibi bu bayram arefesinde de İstanbul'dan beklenen araç trafiği yoğunluğu nedeniyle bir dizi önlemler alındı. TEM ve D-100 karayolunda bakım onarım çalışmaları durduruldu. Gebze Eskihisar ile Yalova Topçular arasında araç taşımacılığı yapan feribot işletmeleri de gemi sayılarını artırdı. İDO bugünden itibaren bu hattaki feribot sayısını 14'den 18'e çıkarırken, en büyük feribotlardan biri olan ve bir seferde 250 otomobil taşıyabilen Balıkesir 10 adlı feribotu da bu hatta kaydırdı. Ancak bu feribotun iki katı birden kullanılmıyor ve şimdilik sadece bir katı kullanılarak 137 araç taşınıyor. 

SABAH DALGASI

Bayram trafiği ile ilgili ilk yoğunluk bu sabah saat 06.30 sıralarında başladı. İstanbul istikametinden gelen, Yalova ve Bursa yönüne gidecek olan araçlar Gebze Bayramoğlu turnikelerinden çıkış yaparak Eskihisar feribot iskelesine geldi. Feribot iskelesinde yaklaşık 2 saat boyunca yoğunluk yaşandı. Ancak saat 08.30 sıralarında bu yoğunluk normale döndü. Aynı yoğunluk, D-100 karayolu'nun İzmit kent içi geçişinde de görüldü. Buradaki yoğunluk da daha sonra normale döndü. 

5 KİLOMETREDE BİR TRAFİK EKİBİ

TEM ve D-100 Karayolu'nda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı bugünden itibaren 5 kilometrede bir trafik ekibi bulundurulmaya başlandı. Trafik yetkilileri, TEM Otoyolunda asıl yoğunluğun bugün öğlenden sonra veya akşam saatlerinde beklendiğini belirtirken, sürücülerin trafik kurallarına uymalarını, özellikle TEM otoyolunda emniyet şeridini kapatmamaları gerektiğini hatırlattı.

İzmit'ten transit geçecek sürücülerin kent içine girmemelerini de isteyen trafik yetkilileri, D-100'ün kent içi geçişinde viyadük çalışması nedeniyle yolun daraldığını ve trafiğin alternatif yollara verildiğini de hatırlatarak, zorunlu olmadıkta bu yola girilmemesini istedi. Feribot kuyruğu beklemeyip İzmit körfezi'ni dolaşmayı tercih edecek olan sürücülerin de yine D-100 kent içi geçişini kullanmamaları, TEM'in 'Kandıra turnikeleri' olarak da bilinen Doğu turnikelerinden girip Gölcük-Yalova yoluna geçmeleri istendi. 

İSKELELER DOLDU, D-100 KİLİTLENDİ

Saatler ilerledikçe TEM ve D-100 Karayolu'nun Kocaeli geçişinde trafik yoğunluğu iyice artarken, Eskisisar'daki İDO'nun 18 feribot çalıştırdığı iskele meydana saat 17.00 itibarıyla tamamen doldu. Araç kuyrukları gişelerin dışına taşmaya başladı. 

TEM Otoyolu’nda saat 17.00 itibarıyla yoğunluğa rağmen trafik normal akışını sürdürürken, D-100 Karayolu’nun Gebze-İzmit arasında alışılmışın dışında bir yoğunluk başladı. D-100’ün Dilovası geçişinde şu saatlerde trafik adım adım ilerliyor. Zaman zaman duran trafikte sürücüler zor anlar yaşıyor. Sürücülerin TEM yerine neden D-100'ü tercih etmelerinin nedeni anlaşılamadı. 

Bu arada Trafik yetkilileri, İzmit’ten transit geçecek olan araç sürücülerinin TEM’i kullanmaları ve İzmit’in içine girmemelerini öneriyor. D-100’ün İzmit geçişinde Kandıra Sapağı’nda üstgeçiş inşaatı var. Burada yol daralıyor ve trafik alternatif yollara veriliyor. Şu saatlerde D-100’ün İzmit kent içi geçişinde trafik oldukça zorlanıyor. Yalova istikametine gidecek sürücülerin de yine İzmit’in içine girmemeleri, TEM’in Doğu turnikelerinden çıkış yaparak direk Gölcük yoluna geçmeleri öneriliyor.

KUYRUK GİŞELERE KADAR ULAŞIYOR

İzmit Körfezi'ni dolaşmak istemeyen sürücülerin tercih ettiği Gebze Eskihisar'daki İDO feribot iskelesinde yoğunluğa rağmen bekleme süresinin maksimum yarım saat olduğunu söyleyen İDO Bölge Sorumlusu Aşkın Lermi, "Gebze Eskihisar ile Yalova Topçular arasında 18 feribot sefer yapıyor. En büyük feribotlardan biri olan ve iki katı da kullanıldığında bir seferde 250 otomobil taşıyabilen Balıkesir-10 adlı feribot da bu hatta sefer yapıyor. Zaman zaman kuyruk gişelere kadar uzanıyor. Maksimum burada bekleme süresi yarım saati geçmiyor. Yoğunluğun yarın daha fazla olacağını tahmin ediyoruz." dedi. 

'ESKİHİSAR'A 2 SAATTE ULAŞABİLDİK'

Bayram tatillerini İzmir'de geçirmek için yola çıktıklarını söyleyen Suat Doğa, "İstanbul Gayrettepe'den Eskihisar feribot iskelesine yaklaşık 2 saatte ulaşabildik. Buradada yaklaşık yarım saaatir bekliyoruz. Amacımız yola cıkmaktı. Yarına kalsaydık sanıyorum çok sıkıntı çekerdik." dedi. Tatillerini Bodrum'da geçirmek için yola çıktıklarını söyleyen Burçin Doğan ise "İstanbul'dan feribota iskelesine ulaşmak bile çok zamanımızı aldı. Umarım Yalova Topçular'dan sonra yollar açık olur ve kısa sürede Bodruma ulaşıp tatilimize devam ederiz. " diye konuştu.(DHA)

ÖNCEKİ HABER

İstanbullu'nun bayram öncesi trafik çilesi

SONRAKİ HABER

İstanbul'da sürücüler 33 kilometreyi 3 saatte geçebildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa