15 Temmuz 2015 16:39

Fam Yayınları 3. yılını geride bıraktı

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul 

Yayın hayatına 2012’de başlayan Fam Yayınları, Türkçe ve Zazaca kitapları yayınlıyor. Fam Yayınları bugüne kadar 35 kitabı okurla buluşturdu. Yayınlanan çalışmalar arasında alan çalışması ve sözlü tarih çalışmaları da bulunuyor. Yayınevi adını Zazaca kelime olan Fam’dan aldı. 

Fam’ın, Zazaca’da akıl ve kalp ile ulaşılan idrak anlamına geldiğini söyleyen Fam Yayınları Yayın Koordinatörü Devrim Tekinoğlu, “Dersim Alevi  inancında insanın ulaşacağı olgunlaşma süreçlerinden biri Fam etmeye ulaşmaktır. Fam ismi yayınevinin yayıncılık politikasını ifadesidir aynı zamanda” diye konuştu. 

35 KİTAP YAYINLANDI 

Tekinoğlu, yayın hayatına 2012 Nisanında Avukat Erdal Doğan, tarafından yazılan; insanlığın 4 bin yıllık geçmişinde oluşturulan hukuk ile günümüz modern hukukunun karşılaştırılmasının yapıldığı Hitit Hukuku (Belleklerdeki kayıp) ve psikolog Derya Deniz’in mağdurlarına hukuki yollar konusunda birer rehber niteliği de taşıyan örnek vakalarla ele aldığı Mobing (İşten Yıldırma) çalışmasını yayınlayarak başladıklarını söyledi. Ardından belgesel yönetmeni Özgür Fındık tarafından derlenen, Doç. Dr. Bülent Bilmez’in teorik çerçevesini yazdığı Dersim 1937-38’i konu edinen Kara Vagon (Dersimkırım-Sürgün) kitabını çıkardıklarını anlatan Tekinoğlu, yayın hayatına başladıkları 3 yıllık zaman diliminde 
Türkçe ve Zazaca’dan oluşan 35 kitap yayınladıkları bilgisini verdi. 

SÖZLÜ TARİH ÇALIŞMALARI 

Yayınladıkları çalışmaların önemli bölümünün alan araştırmaları ve sözlü tarih çalışmalarından oluştuğuna dikkat çeken Tekinoğlu şunları söyledi: “Doğan Munzuroğlu imzalı Dersim Alevi, Turabi Saltık imzalı Zamanın Döngüsünde Dersim kitapları ile araştırma ve teorik çerçevede Dersim’i tartışırken Kar Aydınlığı isimli kitap ile 90’lı yıllarda Dersim’de görev yapmış Türk bir öğretmenin anıları ile Dersim anlatılmaktadır. Haydar Oğur’un Piltan Öyküleri isimli kitabı ile Dersim’in sözlü geleneğinin yazılı anlatımı sürdürülmektedir.” 

Tekinoğlu Zazaca’nın kitapları yayımlamalarını, “Yok olmaya doğru gittiği işaret edilen Zazaca dilinde yayınlanan öğrenme kitapları, öykü, roman ve masal kitapları ile bir dil çalışması yapılmaktadır” diye açıklıyor. 

ÖNCEKİ HABER

Avrupa İran pazarına hızlı giriyor

SONRAKİ HABER

Liverpool’un yıldızları elden kaçıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa