15 Temmuz 2015 15:52

Adı TÜRGEV'le geçen Saraçoğlu Mahallesi halkı kazandı

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'a verileceği iddia edilen Saraçoğlu Mahallesi sakinleri, Kültür Bakanlığı Koruma Kurulu'nun mahalleleri hakkında verdiği kararlar hakkında açtığı davaları kazanmaya başladı. Mahalleyi 2. Derece Sit alanına düşüren karar mahkemeden döndü. 

Konu hakkında Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nde mahalle sakinleriyle beraber basın toplantısı düzenleyen  Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mahalle sakinlerinin dava sonucunda mahalleleri hakkında sit derecesinin 1. derecen 2. dereceye düşürülmesini önlediklerini duyurdu. 

KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI YOK

Davanın sonucunu ne anlama geldiğini anlatan Namık Kemal Mahallesini Koruma ve Yaşatma Derneği Avukatı Asım Özcan, “Koruma kurulu 2. derece olarak bura hakkında karar verince bu mahalledeki yapılar hakkında daha kolay tadilat yapılabilmesinin önü açılmış oluyordu. Biz buranın Cumhuriyet tarihi açısında önemli olduğu için mevcut haliyle kalması için dava açtık. Dava sonucunda burası hakkında koruma amaçlı imar planında olmadığı ortaya çıktı. Dolayısıyla mahallenin şu aşamada binaların başka bir amaçla kullanılması ve tadilata tabi tutulması mümkün değil” dedi.“Buraları restore ederek ekonomiye kazanım” gibi bahanelerin ortaya atıldığını hatırlatan Özcan, “Koruma amaçlı imar planı olmadan burada restorasyon yapılması fiilen uygulanabilir değil” diye altını çizdi. 

SERMAYE İHTİYACI

Saraçoğlu Mahallesi'nde zincirleme hatalar, hukuksuzluklar ve zorla tahliyeler yapıldığını söyleyen Şehir Plancıları Odası Şube Sekreteri Deniz Kimyon, “ Yarışmalarla sermayenin ihtiyacına yönelik mekân şekillendirilmeye çalışılmıştı. Yarışma sesiz sedasız kapatıldı. Hatadan geri dönüldü. Dava sonucunda da zincirleme hataların yargıdan döndüğünü görüyoruz.” dedi.

TÜRGEV İDDİASI VARDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından AVM yapılmayacağı, yıkılmayacağı, restore edilerek şehre kazandırılacağı söylenerek bir proje yarışması başlatılacağını duyurmuştu. Duyuru üzerine ise Saraçoğlu Mahallesi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da yönetiminde bulunduğu vakıf olan TÜRGEV’e verilmeye çalışıldığı ileri sürülmüştü. (AnkaraEVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Bayram alışverişi cep yakıyor!

SONRAKİ HABER

İbrahim Kalın: Cumhurbaşkanımızın ‘Kobani düştü düşüyor’ açıklamasına takla attırdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...