15 Temmuz 2015 14:37

HDP’den evlilik öncesi soyadı için kanun teklifi

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, kadının evlilik öncesi soyadını tek başına kullanabilmesi için Medeni Kanun’da değişiklik yapılması için kanun teklifi sundu.

Kanun teklifi ile sadece evlilik öncesi soyadını kullanmak isteyen kadınların karşılaştığı eşitsizliğin giderilmesi ve uluslararası sözleşmeler ile iç hukuk arasındaki uyuşmazlığın giderilmesi amaçlanıyor.

AYM, Avukat Neşe Aslanbay Akbıyık’ın evlilik öncesi soyadını tek başına kullanmak için yaptığı başvuruyu reddeden yerel mahkemenin kararını Anayasa’ya aykırı bulmuştu. Bu karar üzerine kanun teklifi sunan Kerestecioğlu da, kişilerin evlendikten kendi soyadlarını geri almak için değil, eşlerinin soyadını da kullanmak istiyorlarsa yazılı başvuruda bulunmaları gerektiğini belirtti.

Kanun teklifinde önerilen değişiklik ise şöyle: “Eşler, eşinin soyadı veya eşinin soyadıyla birlikte kendi soyadını kullanmak için evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yazılı başvuruda bulunmadıkça kendi soyadını kullanır. Daha önce iki soyadı kullanan eş, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanır.” Ayrıca “kadın” ve “kocası” ifadesinin “eşler” olarak değiştirilmesini istedi. 
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİSK'ten Oya Baydak açıklaması

SONRAKİ HABER

AKP Diyarbakır'da makarna dağıtmaya başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...