15 Temmuz 2015 11:18

'Auschwitz'in muhasebecisine' 4 yıl hapis cezası

Nazilerin Auschwitz toplama kampında muhafızlık yapan ve en az 300 bin Yahudinin öldürülmesinde rol oynamakla suçlanan 94 yaşındaki Oskar Groening 4 yıl hapse mahkum edildi.

Paylaş

"Auschwitz'in muhasebecisi" diye bilinen Groening, kampa sevkedilen mahkumlardan toplanan paralara el konulmasından sorumluydu.

BBC'nin haberine göre Oskar Groening'in kampta herhangi bir kişiyi öldürmediği ancak soykırımdan sorumlu Nazi yönetimine yardım ettiği belirtildi.

Almanya'nın kuzeyindeki Lueneburg kentinde görülen davada Groening'in avukatları, müvekkillerinin "soykırımına yardımcı olmadığını" savundu. Savcılar ise, Oskar Groening'in "kampın sorunsuz işlemesine destek olduğunu" kaydetti.Mahkemede Auschwitz'den kurtulabilen kişiler de tanık olarak ifade verdi.

Groening, mahkemeye çıkarılan diğer eski Nazi yetkililerinden farklı olarak, Auschwitz kampında yaptıklarını açıkça anlatmıştı. 

Yahudi Soykırımı'nın gerçekliğini inkar edenleri susturmak için açık açık konuşağını söyleyen Oskar Groening, 2005 yılında bir BBC belgeselinde, "Gaz odalarını gördüm. Krematoryumları gördüm. Gaz odaları için seçme yapılırken ben de rampanın üzerindeydim" demişti.

Groening, suçlu olduğunu kabul etmiş ve olanlardan büyük üzüntü duyduğunu söylemişti. Groening bu ayın başlarında, "Yahudi Soykırımı'nın kurbanlarından af dileme hakkına sahip olmadığından, yalnızca Tanrı'dan af dileyebileceğini" söylemişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Midyat'taki patlamada 1 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

TSK, Serêkaniyê sınırında provokasyon peşinde iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa