15 Temmuz 2015 10:44

Urla villalarına durdurma kararı verildi

İzmir İdare Mahkemesi, Urla villalarının bulunduğu koyun sit derecesini düşüren Koruma Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Urla Zeytineli Köyü yakınlarındaki Hacılar koyunda, aralarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da villaları olduğu öne sürülen ‘Urla villaları’yla ilgili durdurma kararı verildi. İzmir İdare Mahkemesi, villaların bulunduğu koyun sit derecesini düşüren Koruma Kurulu kararının yürütmesini durdurdu. Hukukçular villaların kaçak duruma geldiğini belirterek bir an önce yıkılması gerektiğini dile getirdi.

KAÇAK VİLLAYA YASAL KILIF
Urla villalarına karşı dava açan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) tarafından yapılan ortak açıklamada konuşan Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, villaların bulunduğu koyun 1.derece doğal sit statüsünün değiştirilerek, “Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olarak tescil edildiğini, bunun haklarında yıkım kararı bulunan kaçak villalara yasal kılıf sağlamak amacıyla yapıldığını belirtti. Kocaer, sit alanının villa inşaatı nedeniyle zarar gördüğünün tescillendiğinin bilirkişi raporu ve mahkeme kararıyla ortaya konduğunu belirterek, “Sit derecesinin düşürülmesi kararına yönelik açmış olduğumuz dava için alınan yürütmeyi durdurma kararının, İmar Planlarına yönelik de verilmesini ve sonrasında da iptal edilmesini bekliyoruz” dedi.

‘DİRENENLERE BAYRAM HEDİYESİ’
Kocaer, kararı yurdun dört bir yanında devam eden doğa talanına karşı mücadele yürüten herkese ve özellikle Rize’de ismi yeşil kendi kara yola, Akkuyu’da Sinop’ta nükleer santrallere, Karaburun köylerinde RES’lere, Cudi’de, Çanakkale’de, Soma’da termik santrallere, Bergama'dan Fatsa'ya ve Artvin Cerrattepe’ye siyanürle altın işletme projelerine karşı onurları ile direnenlere, Ramazan Bayramı arifesinde bir bayram şekeri olarak armağan ediyoruz” diye konuştu.
Davanın avukatlarından Şehrazat Mercan da, yürütmeyi durdurma kararından sonra kaçak yapıların yıkılması gerektiğini belirtti.

'ENGELLEMELERE RAĞMEN'
Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer dava sürecine ilişkin de bilgiler verdi: “Davaya gönüllü hukuki destek veren avukatların Kıyı Kanunu’na göre herkesin faydalanmasına açık olması gereken Hacılar Koyu’na yapmak istediği inceleme gezisi, jandarmanın hukuk dışı engelleme ve yol kesmesi sonucu, saatler süren fiili gözaltı süreci ile sonuçlandı. Mahkeme keşfinin yapıldığı gün ise, yine davanın avukatlarını, davacı asilleri ve davacı meslek odası temsilcilerini taşıyan mahkeme keşif aracı, jandarmanın engellemesi sonucu, keşif mahalline alınmak istenmedi. Israrlar sonucu keşif alanına ulaştığımızda ise, bir bölük jandarma komando birliği ile karadan, sahil güvenlik botları ile denizden ‘kuşatılmış’ bir keşif alanı ile karşılaştık. Keşif alanından görüntü almamız engellendi.”

ÖNCEKİ HABER

Polisleri çöp için uyarınca 'örgüt kurmak' ile suçlandı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da hava hareketliliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...