15 Temmuz 2015 00:03

Bayrak adamlar için Veda yılı

Xavi, Gerrard, Casillas ve Schweinsteiger futbolu başladıkları kulüpte bırakmaları beklenen oyunculardı ancak dördü de ‘bayrak adam’ efsanesi olma şansına erişemedi ve kariyerlerine farklı kulüplerde devam etme kararı aldılar, uzun yıllar formasını giydikleri kulüpten ayrılarak, yeni transfer sözleşmelerine imza attılar.

Paylaş

Tüm kariyerini tek bir futbol takımında geçiren futbolculara İngilizler One Club Man, Portekizliler Bandeira diyorlar. Biz Portekizce’de bayrak anlamına gelen bu kelimeyi kendi dilimize bayrak adam unvanı olarak çevirdik. Bayrak adamlar bir futbol kulübünde kariyer geçirmekten öte o kulüple özdeşleşen ve artık adı o kulüple anılan futbolculardır. Bir çoğu futbolu bıraksın ya da bırakmasın artık efsaneler arasında yer almıştır. Tüm dünyada bir kulübün formasını satın almak istediğinizde arkasında o isim yazsın istersiniz. Kimi zaman bayrak adam futbolu bırakınca, savaşta ölen askerin atıyla gömülmesi gibi forması emekli edilir. İşte bu sezon bayrak adamlar için çok iyi bir sezon olmadı. Özellikle 4 futbolcunun takımlarından ayrılarak bir başka kulübe transfer olmaları elbette uzun süre konuşuldu. Xavi, Gerrard, Casillas ve Schweinsteiger futbolu başladıkları kulüpte bırakıp bayrak adam efsanesi olma şansına erişemedi ve kariyerlerine farklı kulüplerde devam etme kararı aldılar.

XAVI HERNANDEZ
1991 yılında kapısından girdiği Barcelona altyapısından 1997’de B takımına yükselerek ayrıldı. Barcelona B takımında 3 sezon oynayan Xavi, A takıma ise 1998’de yükseldi. Barcelona A takımıyla 767 resmi maça çıkıp 85 de gol kaydeden Xavi, 2014 yılında Barcelona’dan ayrıma kararı vermiş ama daha sonra bu kararından vazgeçmişti. Bu sezonu da 3 kupa birden kazanan Barcelona’da kaptan olarak geçiren Xavi, Orta Doğu’ya gitme hayalini bu sezon gerçekleştirdi ve Katar’ın Al Sadd Kulübüne transfer oldu.

STEVEN GERRARD
Yakın zamana kadar neredeyse hiç kimse Gerrard’ın Liverpool’dan ayrılacağına ihtimal vermiyordu. 1987’de Liverpool altyapısına girip burada 9 sezon oynadıktan sonra, 17 sezon yer aldığı Liverpool A takımında 708 maça çıkıp 186 gol atan Gerrard’ın sözleşmesi bu yıl sona erdi ve Liverpool oyuncunun sözleşmesini uzatmaya yanaşmadı. Böylece bir efsane sona ermiş oldu. Los Angeles Galaxy’den gelen teklife ‘evet’ diyen 35 yaşındaki futbolcu deplasmandaki Crystal Palace maçıyla Liverpool kariyerine son verdi.

BASTIAN SCHWEINSTEIGER
Futbola 1990’da FV Oberaudorf’ta başlayıp 2 sezon sonra TSV 1860 Rosenheim’a geçti. 1998’de ise Bayern Münih’in altyapısına geçti. 2002’ye kadar alt yapı maçlarına çıkarken o sezon A takımda profesyonel maçlarda da forma giydi. 2001-2005 arası profesyonel futbolu Bayern Münih’in A ve 2. takımlarında geçti. 2005’ten 2015’e kadar ise Bayern Münih orta sahasının değişmez oyuncusu oldu. Bayern A takımıyla tam 500 maça çıkan Schweinsteiger, 67 gole de imzasını attı. Onun takımdan ayrılması bu yaza kadar hemen hiç gündeme gelmemişti. Ama eski hocası Louis van Gaal, onu Manchester United’a istedi o da gelen teklifi kabul etti.

IKER CASILLAS
Aynı Gerrard’da olduğu gibi Casillas’ın da Real Madrid’den ayrılması pek çok futbolsever için olmayacak şeydi. Ama hayatta her şey oluyor. Iker de Real Madrid’den ayrıldı. Başkan Florentino Perez’le kameralardan uzak bir gerginliğin içinde olan efsane kaleci 9 yaşında alt takımlarda korumaya başladığı Real Madrid kalesine 2015’te veda etti. 725 maçta Real Madrid A takımının kalesini koruyan Casillas, bu sürede gerek İspanya’da gerek Avrupa da kazanmadık kupa bırakmadı. Iker Casillas gözyaşları içinde veda ettiği Real Madrid’den Portekiz’in Porto takımına transfer oldu.

* Yazı Eurosport’tan alınmıştır

ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçileri bordro yaktı

SONRAKİ HABER

21 yıldır tutuklu olan İlhan Çomak’ın yaşadıkları belgesel oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...