14 Temmuz 2015 16:39

Termik santraller Meclis gündeminde

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle termik santrallerle ilgili soru önergesi verdi. Erkek, 'Her geçen yıl sayıları artan termik santraller, Çanakkale ilimizin çevresini ve geleceğini aşama aşama yok etmektedir' dedi.

Paylaş

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi vedi. Erkek, soru önergesinde Çanakkale’nin içinde bulunduğu durumu şöye anlattı: “Çanakkale ilimiz, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra verimli topraklarıyla da tüm dünyada tanınmaktadır. Ancak; son yıllarda Çanakkale, kendine has olmayan olumsuzlukla anılmaktadır. Her geçen yıl sayıları artan termik santraller, Çanakkale ilimizin çevresini ve geleceğini aşama aşama yok etmektedir. Çan ve Biga ilçelerinde mevcut santraller haricinde Lapseki’de ve Yenice’de de termik santrallerin yapılacak olması, bölgelerde yaşayan yurttaşlarımız tarafından tepkiyle karşılanmaktadır. Üstelik Lapseki’de yapılması planlanan santral 1/100 binlik çevre düzeni planında ormanlık alan olarak belirlenen ve birinci derecede deprem bölgesi olan yerdedir. Bandırma’ya kadar uzanan sahil bandında yapılan ve yapımı planlanan termik santrallerin, yılda milyonlarca ton kömür ve bir o kadar deniz suyu kullanacak olduğu düşünüldüğünde Çanakkale’nin geleceğinin ne derece risk altında olduğu ortadadır.”

ERKEKİ'N YANIT BEKLEDİĞİ SORULARI ŞÖYLE:
- Çanakkale’de yapılması planlanan termik santrallerin sayısı kaçtır? Bunlar hangi bölgelere yapılacaktır? Yapılan termik santrallerden hangileri, hangi gerekçelerle Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinden muaf tutulmuştur?

- Çanakkale’de yapılan ve yapılması düşünülen termik santrallerde ne kadarlık bir enerji üretimi gerçekleşecektir? Bu santraller yerine; güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanarak, enerji üretiminin için alternatif yöntemler Çanakkale özeli için değerlendirilmiş midir?

- Lapseki’de 1/100 binlik planda orman olarak belirlenen ve deprem bölgesi olan yerde termik santral hukuken ve teknik olarak nasıl yapılacaktır?

- Çanakkale’de yaşayan yurttaşlarımızın bu derece karşı çıktığı santrallerle ilgili, referandum gibi yollarla halkın görüşlerine neden başvurulmamıştır? (Çanakkale/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da trafik çilesi başladı

SONRAKİ HABER

Bayram yevmiyesi verilmeyen madenciler eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...