14 Temmuz 2015 14:56

AKP ve Cemaatin dershane restleşmesi başa sardı

Anayasa Mahkemesi (AYM), dershanelerin dönüştürülmesini içeren yasayı oy çokluğuyla iptal etti. AYM'nin kararıyla 1 Eylül itibarıyla kapanması öngörülen dersheneler eğitim hizmeti vermeye devam edecek.

Paylaş

AKP hükümetiyle Gülen Cemaati arasında büyük sorunlara neden olan ve bugüne kadar birlikte yürüdükleri yoldan kavga ederek ayrılmalarının sebeplerinden biri dershaneler, AYM kararına göre kapatılamayacak. AKP Hükümeti 2014’ün mart ayında dershanelerin kapatılmasını, gerekli koşullar sağlandığı takdirde dershanelerin okullara dönüştürülebileceğini söylemişti. Bunun için 1 Eylül 2015 son tarihti. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı şu ana kadar dönüşümü sağlanan dershane sayısını 850 olarak açıkladı.

Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin kapatılmasına ilişkin iptal kararı vermesinin ardından AKP’den tepki açıklamaları geldi. İlk açıklamayı Antep Milletvekili Şamil Tayyar’dan Twitter hesabından  "Yargıtay, Danıştay, YSK, RTÜK şimdi AYM. Yakında TSK zıplar. İktidar boşluk kaldırmaz. Vakit kaybetmeden erken seçim. Ya zillet ya millet" ifadeleri ile yaptı.

DAVUTOĞLU’DAN ‘MANİDAR ZAMANLAMA’ AÇIKLAMASI
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise hukuka saygılı olduklarını söyledi ancak hükümette olarak kendilerinin karar mercii olduğunu hatırlattı. MHP ile görüşmesi sonrası Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı iptal etmesiyle ilgili açıklama yaptı. Davutoğlu "Gerekçeli karar bize henüz ulaşmadı, ulaşınca gerekeni yaparız.Boşluk oluşmaması için gerekeni yaparız" dedi. Davutoğlu,  Eğitim politikalarının belirleme yetkisinin hükümet ait olduğunun altını çizerek AYM’nin kararı için şu sözleri sarf etti.: “Mahkemenin gerekçeli kararını gördükten sonra temel ilkeler doğrultusunda tekrar gereken kararlar alınır. Son günlerde seçimler sonrasında ortaya çıkan tablo siyasi görüşmeler üzerinden koalisyon çalışmaları yapılırken bazı açıklamaların gündeme gelmesi de açıkçası düşündürücüdür. Hukuka saygımız var, gerekçeli kararı göreceğiz. Bu konularda da kararlı tutumlarımızda değişiklik olmadığını belirtmek isterim”.

Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı ile de görüşmelerde bulunduğunu belirterek AYM kararı sonrasında kimsenin tereddüt içinde olmamasını istedi. Dış politika, ekonomi, sosyal devlet politikaları gibi eğitim politikalarını belirleme yetkisinin de siyasi iradeye ait olduğunu aktaran Ahmet Davutoğlu, AYM’nin hukuk yetkisinin insan hakları alanında olduğuna dile getirdi. Eğitim politikalarının ne olacağına karar verecek makamın yürütme erki olduğunu tekrarlayan Davutoğlu, yaygın eğitimi güçlendirmek ve dershanelere olan ihtiyacı azaltmak, test mantığının örgün eğitim üzerindeki olumsuz tesirlerini önlemek için söz konusu düzenlemeyi yaptıklarını savundu. Davutoğlu, bu kararlardan hareketle kimsenin Türkiye'de yürütme erkinin sorumluluğunu tartışmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

AVCI: BU KARARI BEKLEMİYORDUM
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerini kapatılması ile ilgili verdiği karara ilişkin "Gerekçeli karar gelsin ne yapacağımıza karar vereceğiz" dedi.
Avcı, "AYM'nin gerekçeli, gerekçesiz kararı bize ulaşmış değil. Birtakım duyumlar dile getiriliyor, pek çok spekülasyonlar yapılıyor. 7 maddeden hangileri, hangi gerekçeyle iptal edildiği ortaya çıkmadan yapılacak her yorum spekülasyon olur. Mahkeme süreciyle ilgili bir açıklama yapmadık. Gerekçeli karar açıklansın Milli Eğitim Bakanlığı olarak ne yapmamız gerektiğini açıklarız" dedi.  Bu kararı beklemediğini söyleyen Avcı,”Bu dava bir yılı aşkın süre önce açıldı. Yürütmeyi durdurma talebi de vardı. Mahkeme o tarihte yürütmeyi durdurmayı reddetti. Bir yıl önce yürütmeyi durdurmayı reddettiği bir yasayı hangi gerekçelerle ne değişti de şimdi reddetti.” Bakan Avcı, Şu ana kadar 850 dershanenin dönüşümü tamamlandığını söyledi."

BEŞİR ATALAY: GEREKÇEYİ GÖRMEK LAZIM
Kırıkkale Belediyesi ve İl Müftülüğü’nün Nur Camii’nde yapacağı iftara katılan Atalay, daha önce AKP il binasına gelerek partilerle görüştü ve basının sorunlarını cevapladı.

AYM'nin henüz bir kararının yayınlanmamış olmadığını kaydeden AKP Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, "Bir açıklamaları da olmadı. Gayri resmi bir haber ve duyum var. Bu geri plan açıklamaları sanıyorum. Karar tam çıkmadan ve gerekçeleri çıkmadan ileri açıklamalar ile değerlendirilmeler yapılamaz. Bu kararın gerekçeleriyle birlikte çıkması lazım. Ondan sonra değerlendirmeler yapılması gerekir. Buraya gelmeden önce Genel Başkanımızla ve Milli Eğitim Bakanımızla bir değerlendirme yaptık. Kararın aslını görmek lazım. Orada sorun varsa o sorunu gidermek gerekir. O karar verirmiş ise gerekçeye bakmak lazım. Belki gerekçe ile ilgili yeni düzenlemeler yapmak gerekir. Yani onu görmek lazım." dedi. (HABER MERKEZİ)

AYM dershaneleri kapatmayı düzenleyen kanunu iptal etti

ÖNCEKİ HABER

Birleşik Metal-İş’ten kucaklaşma çağrısı

SONRAKİ HABER

Anadolu’nun Gözyaşları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...