14 Temmuz 2015 11:22

Korucu baskısı köylüleri göçe zorluyor

Bitlis merkeze bağlı Çalıdüzü köyünde korucular, politik kimliğini beğenmediği ailelere baskı ve saldırılarda bulunarak, köyden göç etmeye zorluyor.

Paylaş

Devletin yıllardır yürüttüğü koruculuk sisteminin lağvedilmesine dönük talepler gündemdeki yerini korurken, son günlerde bölgede artan askeri operasyonlarla birlikte korucuların da halk üzerindeki baskı ve tehditleri sıklaşmaya başladı.

Bitlis'in Çalıdüzü (Ênlep) köyünde, köy korucularının devletten aldıkları uzun namlulu silahlarla köy sakinlerinin mal varlığına el koyduğu, birçok yurttaşın korucuların saldırılarına dayanamayıp göç ettikleri öğrenilirken, 6 yıldır bu baskıya maruz kalan Aslan ailesi fertlerinden Emre Aslan, her sabah arazisini sulamak için gittiği su yolunda Pazar günü eski köy korucubaşı Medeni T. ve 6 kişilik korucunun saldırı ve tehditlerine maruz kaldı. Korucular, Aslan'a kazma ve küreklerle saldırırken, Aslan ayağından ve boğazından yaralandı. Hastaneye kaldırılan Aslan, darp raporu alarak saldırganlardan şikâyetçi oldu. 

'SENİ FAİLİ MEÇHUL YAPACAĞIM BUNU BİL' 

Saldırının temelinde 6 yıl önce kardeşinin PKK saflarına katılması olduğunun altını çizen Emre Aslan, "6 yıl boyunca korucular bizi gördükleri her yerde küfür ve tehdit ettiler. Yıllardır korucular hayvanlarımızı öldürdüler, ses çıkarmadık, kavga olmasın diye, ama amaçları bizi köyden çıkarmaktır. 10 yıldır bu köyde yurtsever aileleri hep çıkarmaya çalıştılar. Biz savaş olmasın diye hayvanlarımızı satışa çıkardık. Bize ait arazilerimize su getiremediğimiz için ekin ekemedik. Korucuların bize yaptığı bu zulmün arkasında AKP var. Bunlar AKP hükümetinden aldıkları kalaşnikof silahlarla biz yurtsever aileleri hedef alıyorlar. Medeni T. adlı eski köy korucubaşı bana tehditler savurarak, 'Seni faili meçhul yapacağım' diyerek ölümle tehdit etti" dedi.

'KENDİ TOPRAKLARIMIZDA ZULÜM GÖRÜYORUZ' 

Medeni T.'nin tüm ailesine zulmettiğini dile getiren anne Elfesiya Aslan ise, köyde geçimlerini tarım ve hayvancılık ile sürdürdüklerini belirterek, "Ben hayvanları otlattığım sıralarda eski köy korucusu Medeni T. bize doğru gelerek, 'Sizin hayvanlarınızı öldürürüz. Sen kadınsın erkek varsa o gelsin. Sen kadın başına bizimle uğraşma' diyerek tehdit etti. Biz yıllardır korucu saldırısına maruz kalmamak için her şeye evet dedik. Defalarca karakola gittik, şikâyette bulunduk, ama köy korucularını durduran kimse olmadı. Biz yıllardır bu köyde yaşıyoruz, Bu topraklar bizimdir. Biz varken o korucular yoktu. Biz kendi topraklarımızda zulüm görüyoruz" diye konuştu. 

Öte yandan haber için köye giden DİHA muhabirinin önü korucular tarafından kesilerek, "Biz seni tanıyoruz. Ver bakayım şu not defterini. Bu haber basına yayılırsa olacaklardan biz sorumlu değiliz" tehdidinde bulundu. (Bitlis/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

HSYK, 49 hakim ve savcıyı açığa aldı

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca: MEB yargı duvarına çarpıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...