14 Temmuz 2015 11:02

'Fırtına Vadisi ve Geliyê Godernê mücadelesi ortaktır'

Karadeniz'de yapılması planlanan ve yayla yollarını birbirine bağlayacak olan 'yeşil yol' projesine karşı direnen yaşam savunucularına destek veren bölgedeki ekolojistler, Karadeniz'de direnen Havva Ana ile Geliyê Godernê'nin sular altında kalmaması için direnen Berivan Ana'nın mücadelesinin ortak olduğuna vurgu yaptı.

Paylaş

Evrim KEPENEK

Karadeniz'deki 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan yaklaşık 2 bin 600 metre olması planlanan "yeşil yol" projesine karşı, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı yaylalarda başlayan direniş tüm Türkiye'nin gündemine oturdu.

Fırtına Vadisi İnisiyatifi, öncülüğünde yürütülen mücadelede Havva Ana direniş noktasında dikkat çekerken Karadenizli yaşam savunucularına bir destek de Kürt yaşam savunucularından geldi. Hidroelektrik santraller, barajlar ve kum ocakları ile bölgenin doğasını katleden zihniyet ile Karadeniz'de yeşil yol için ısrar eden zihniyetin aynı olduğuna dikkat çeken yaşam savunucuları, Karadeniz'de direnen Havva Ana ile Geliyê Godernê'nin sular altında kalmaması için direnen Berivan Ana'nın mücadelesinin ortak olduğu ve mücadelenin birlikte yapılması çağrısı yapıldı. 

Amed Ekoloji Meclisi Eşsözcüsü Gültekin Aydeniz, halkların yaşam alanlarının katledilmesine karşı mücadelenin ortaklaşmasının sonuç alıcı olacağını ifade ederek, Karadeniz'in cennet yaylalarının cehenneme çevrilmeye çalışıldığını söyledi. 

Gültekin, "Binalar karnımızı doyurmayacak toprakla bağımız koptuğunda yaşamla bağımız kopmuş oluyor. Bu nedenle biz Kürdistan'da mücadele ediyoruz, Karadenizliler de kendi yaylalarında mücadele ediyor. Bizlerin mücadeleleri ortaktır ve ortaklaşarak büyümelidir" dedi.

Amed Ekoloji Meclisi Eşsözcüsü Aynur Leygara da, mücadelelerin ortaklaştırılmasına vurgu yaparak, Karadeniz'de direniş ile özdeşleşen Havva Ana'nın mücadelesinin Kürdistanlı kadınların ekoloji mücadelesinden çok da ayrı görülmeyeceğini söyledi. 

'YEŞİL YOL PARANIN SÖMÜRÜNÜN YOLU' 

DTK Ekoloji Komisyonu üyesi Sergen Sucu da, "Gönlüm tamamen Havva Ana'nın yanında" diyerek başladığı konuşmasında, "yeşil yolun" paranın ve sömürünün yolu olduğunu ifade etti. 

Sucu, "Munzur'da Hasankeyf'te halk çok mücadele etti. Bu mücadeleler ile Karadeniz'deki mücadele arasında hiçbir fark yoktur. Aslında tüm ekolojik yıkımlar birbirini etkiliyor ve tetikliyor. Bu nedenle de bu mücadeleler ortaklaşmalı" diye konuştu. 

'MÜCADELELER ORTAKLAŞMALI'

Amed Ekoloji Meclisi üyesi Orhan Balyan da, "Havva Ana'nın mücadelesi Godernê Vadisi'nde yaşayan Berivan Ana'nın mücadelesi aynıdır. Fırtına Vadisi ile Godernê Vadisi arasında hiçbir fark yoktur. Mücadeleler ortaklaşmalı" diye konuştu. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Öğrenciyi savunan doçente hakaret cezası

SONRAKİ HABER

Yeşil Yol'daki ağaç katliamına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...