14 Temmuz 2015 10:54

Öğrenciyi savunan doçente hakaret cezası

Paylaş

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden Doç. Dr. Çetin Balanuye, Akademik Kurulda doktora yeterliliği ‘metot’ bilmediği için kabul edilmeyen araştırma görevlisini, “Belki de çoğumuzdan daha iyi biliyordur” diyerek savundu. Balanuye’ye ‘kademe ilerlemesinin durdurması’ cezası verildi.

Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çetin Balanuye, 19 Kasım 2014 tarihinde, bölüm bünyesinde Türk İslam Düşüncesi Tarihi Ana Bilim Dalı kurulması gündemiyle toplanan Akademik Kurulda doktora yeterliliği kabul edilmeyen Araştırma Görevlisi Sercan Çalcı’nın durumunu sordu. Balanuye, Çalcı’nın nasıl başarısız bulunduğunu anlamadığını söyledi.

Tartışmalar üzerine toplantıyı terk eden Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Yakıt, daha sonra toplantıda sarf edilen kelimelerin hem idari hem da adli yargıya taşınabilecek cinsten olduğunu savunurken, hakaretamiz ifadeler olduğunu iddia etti. Yakıt, Doç. Dr. Balanuye’nin, Çalcı için felsefede Descartes’e ait ‘Kartezyen Metodu’ için “Hepimizden iyi bilir” diyerek etik dışı bir kıyaslama içine girdiğini savundu. Yakıt, bunun hem kendisi hem de Felsefe Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şahin Filiz’e hakaret olduğunu savundu.
Her iki profesörün 17 ve 18 Aralık tarihli dilekçeleriyle Doç. Dr. Çetin Balanuye hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmada Doç. Dr. Balanuye akademik kurulun gündem görüşmelerini engelleyici tutum içine girmek, toplantıları amacından saptırmakla suçlandı. Balanuye’nin “Belki de çoğumuzdan daha iyi biliyordur” sözünün de profesörlerin akademik itibarını aşağılamak anlamına geldiği savunuldu.
Balanuye hakkında 1 yıl süreyle kademe ilerlemesinin durdurulmasına karar verildi. Hakkında açılacak yeni bir soruşturma sonucunda Balanuye’nin AÜ ile ilişiği kesilebilir. (Antalya/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu’dan iddialara karşı rest: Mal varlığımı araştırın!

SONRAKİ HABER

'Fırtına Vadisi ve Geliyê Godernê mücadelesi ortaktır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa