14 Temmuz 2015 08:29

Tuncel: 9 yıldır hukuksuzlukta ısrar ediliyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yerel mahkemenin hakkında verdiği beraat kararına itiraz etmesini değerlendiren HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, itirazın var olan 9 yıllık hukuksuzlukta ısrar anlamına geldiğini söyledi. Tuncel'in avukatı Baran Doğan ise, yargılamanın farklı aşamalarda siyasi müdahalelerle karşılaştığını ve savcılığın itirazını da bu müdahalelerden biri olduğunu söyledi.

Paylaş

Hakkında "örgüt üyeliği" iddiasıyla verilen 8 yıl 9 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması üzerine Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunan ve yaptığı başvuru sonucu "yeniden yargılanma" kararı verilen HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel hakkında açılan davada, yerel mahkemece beraatına karar verilmişti. Yerel mahkeme beraat kararına gerekçe olarak ta, "PKK örgütüne üye olmak" iddiasıyla açılan davada cezalandırılmasına yeterli ve inandırıcı delil olmadığını, gizli tanıkların dinlenilmesinin zorlaştığını göstermişti. Ancak savcılık, mahkemenin kararının usul ve esas yönünden eksik kaldığını belirterek, Tuncel'in tekrar yargılanması için Yargıtay'a itirazda bulundu. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazını değerlendiren Tuncel, davanın açıldığı ilk günden bu yana hukuki değil, siyasi olduğunu söylediklerini kaydederek, "Son zamanlarda artan gözaltı ve tutuklamalarda bunun siyasi olduğunu gösteriyor. 9 yıllık bir hukuksuz süreç vardı. Bu hukuksuzluk AYM'nin ve yerel mahkemenin kararı ile giderilmeye çalışıldı ancak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı bu hukuksuzluğu devam ettirme amacına geliyor. Hukuksuzlukta ısrar etmeye devam ediyorlar" dedi. 

Savcılığın itirazını "Davanın politik bir proje olduğunu her defasında dile getirdik" sözleri ile tepki gösteren Tuncel'in avukatı Baran Doğan ise, Tuncel hakkında açılan davanın 9 yıldır Türkiye'nin gündemine damga vurduğunu vurguladı. Yargılamanın farklı aşamalarda siyasi müdahalelerle karşılaştığını aktaran Doğan, savcılığın itirazını da bu müdahalelerden biri olduğunu düşündüklerini ifade etti. 

Savcılığın ısrarla gizli tanıkları tekrar dinlemek istemesinin davadaki hukuksuzlukların önüne geçemeyeceğini belirten Doğan, gizli tanık beyanları ile bir davanın yürümesinin zaten hukuksuz olduğunu, bunun yanında 10 yıl sonra gizli tanığın sağlıklı beyanlarda bulunmasının da imkansız olduğunu kaydetti. 
Doğan, savcılığın itirazının davayı yeni bir karmaşaya sokma amaçlı olduğunun altını çizdi. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Leman Sam kurban tweeti davasından beraat etti

SONRAKİ HABER

Tarım işçilerini taşıyan kamyonet devrildi: 3 ölü, 13 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...