14 Temmuz 2015 00:57

Antep’te IŞİD tehdidi

Paylaş

Fatma KESKİNTİMUR 
Antep

Antep’te geçtiğimiz hafta iki kişiye dönük silahlı saldırıda bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, kendilerini IŞİD’le bağlantılı olarak ifade eden kişilerce Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisine (DBP) yönelik tehditler geldi. Gelişmeleri “endişe verici” olarak nitelendiren HDP Antep yönetimi “IŞİD hücreleri uyandırılıyor” dedi. Hem Antep’te yaşananları hem de sınır hattında edindikleri gözlemlerini HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul ve Gaziantep Barosu avukatlarıyla konuştuk. 

ANTEP’TE NELER OLDU?

Geçtiğimiz hafta Güzelvadi Mahallesi’nde iki gence yönelik saldırıda bir kişi yaşamını yitirdi, bir kişi de ağır yaralandı. Gençlerden birisinin ‘Uyuşturucuyla bağlantılı ve bir dönem IŞİD’e gidip geldiği, IŞİD’li kimliğiyle tanındığı’ bilgisini veren HDP Milletvekili Mahmut Toğrul şunları söyledi; “Bu kişilere saldırıdan sonra bizim eski il yöneticimizin dükkanına iki motosikletli kişi gidiyor, kafasına silah dayıyorlar ve yöneticimizi tehdit ediyorlar. ‘Sen Hizbullah hakkında, IŞİD hakkında konuşuyorsun, biz bunu cezasız bırakmayız’ diyorlar. Ardından bu ölüm olayından dolayı gözaltına alınan yedi genç var. Bu gençlerden birinin ailesinin de evine gidiyorlar ve aynı şekilde tacizde bulunuyorlar. En son DBP ilçe binasına gündüz vakti giriliyor. Kimsenin olmadığı bir saat, sadece çay işlerini yapan bir arkadaş var ve onu tehdit ediyorlar. ‘Benim kardeşimi vurdular, kardeşimin kanını yerde bırakmam, ben burayı havaya uçururum’ gibi tehditler savurup gidiyor. Bütün bunların kayıtları, görüntüleri var. Polise, savcılığa suç duyurusunda bulunduk, kayıtları da verdik.”

‘ANTEP–KİLİS IŞİD’E DESTEK HATTI GİBİ’

Sınırda, “Basında koparılan gürültü” kadar bir askeri hareketlilik olmadığını söyleyen Toğrul, asıl sıkıntının, “Gözle görülen IŞİD’e destek aktivitesi”  olduğuna belirtiyor. Toğrul, özellikle Öncüpınar’dan Çobanbey’e kadar olan sınır boyunun tam bir ‘IŞİD’e destek hattına’ döndüğüne dikkat çekiyor. Sınırda insan simsarlığı yaptığı anlaşılan kişilerin rahatça dolaşabildiğini anlatan Toğrul, bu ve benzeri durumları Kilis Vali Yardımcısına aktardıklarını fakat Vali Yardımcısından “Bunlar olağan, suç işlemediği sürece herkes serbest” gibi yanıtlar aldıklarını ifade etti. 

Toğrul bu hattın IŞİD destek hattına döndüğüne dair örnekleri de sıraladı: “Girê Spî’de (Til Ebyad) ortaya çıkan bir sürü elektrik malzemesi, gıda, ilaç malzemesinin Antep’ten gittiği tespit edildi. Diyarbakır’da bombayı patlatana bakın, Diyarbakır’a çok daha yakın yerler varken, bu yerlerden değil Antep üzerinden gidiş geliş yapıyor. Bütün bunları beraber değerlendirdiğimizde Antep-Kilis hattının, IŞİD’e askeri destek hattına dönüştüğünü görmek mümkün.”

‘ÇOK SAYIDA UYUYAN IŞİD HÜCRESİ VAR’

AntepKilis hattında çok sayıda ‘uyuyan IŞİD hücreleri’ olduğunu söyleyen HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, “Burada besleniyorlar, burada tedavi ediliyorlar. Son dönemde de uyandırılmak isteniyorlar” dedi. 
Antep’te ciddi bir tehlikeye doğru gidildiğini belirten Toğrul, Gaziantep Valisi ile de görüştüklerini ve endişelerini aktardıklarını ifade etti. Görüşmenin detaylarını aktaran Toğrul, valinin tavrının da oldukça taraflı olduğuna dikkat çekti. Valinin ilk sorusunun, “Siz bu ölüm olayını kınadınız mı” olduğunu söyleyen Toğrul, bunun kasıtlı bir ifade olduğu görüşünde. Valinin cinayetin failleri konusunda da yargı belirten cümleler kurduğunu aktaran Toğrul, “YDGH’liler yapmış, HÜDA PAR’ı da tehdit etmişler” gibi cümlelerin valinin taraflı tutumunun göstergesi olduğunu belirtti. 

Antep’te 6-8 Ekim Kobanê olaylarında 5 kişinin katledilmesinde de valinin eksik müdahalesi ve polisin sorunlu tutumu olduğunu söyleyen Toğrul, “Bunların bir daha yaşanmaması için uyarı yapmak bizim görevimiz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Êzidî kadınları ‘IŞiD’in elinden kurtaran ağ’

SONRAKİ HABER

‘Teşkilatçının el kitabı’ Türk Metal’in gerçek yüzü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...