13 Temmuz 2015 16:51

Aracını yakan askerlerden şikayetçi oldu 5 yıl hapsi istendi!

Paylaş

Bilal GÜLDEM

IŞİD’in işgal girişimine karşı Kobanê’ye destek vermek amacıyla 4 Ekim 2014’te Urfa’nın Suruç ilçesindeki insan zinciri eylemine katılmak isteyenleri aracı ile Nusaybin’den Suruç’a götüren Abdulhalim Özdemir’in başına gelenler, Türkiye’deki yargı sistemine dair trajikomik örneklerden sadece biri.

Aracı ile halkı sınıra götüren Özdemir, asker saldırısından nasibini aldı. Özdemir’in aracı asker saldırısı sırasında atılan gaz bombaları nedeniyle yanarak kullanılamaz hale geldi. Yaşadıklarını yargıya taşıyan Özdemir’in Suruç Cumhuriyet Savcılığına 5 Ekim’de bulunduğu suç duyurusu takipsizlikle sonuçlanırken, savcılık sadece askerlerin ifadesi doğrultusunda başlattığı soruşturma kapsamında 9 Nisan 2015 tarihinde Özdemir hakkında ‘Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma’ gerekçesiyle iddianame hazırladı. Suruç Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede Özdemir için bir buçuk yıldan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Dava hakkında bilgi veren Özdemir’in avukatı Kamuran Tarhan, Özdemir’in büyük bir hukuksuzluğa maruz kaldığını belirterek, “Türkiye’de hukuk, devletin karanlık, kirli veya derin olarak tabir edilen zihniyetinin etkisi altında. Lehine olan deliller toplanmasına rağmen failler korunmuş. Hatta faillerin beyanı ile mağdur, şüpheli konumuna getirilmiştir. Bu hukuksuzluk geçmişten gelen bir gelenek” dedi. 

Olay günü askerlere ait zırhlı araçlarda bulunan kamera kayıtları olmasına rağmen delillerin karartıldığını söyleyen Tarhan, “Aracın yandığı esnada içinde bulunanlar aracın, gaz kapsülü sonucu yakıldığını ve hatta olaydan sonra küle dönüşen aracın iskeletinde gaz kapsülü olduğunu beyan etmişler. Direk hedef gözeterek, araca saldırmışlar” dedi. (Mardin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Milas’ta 17 işçi ilaçtan zehirlendi

SONRAKİ HABER

İran müzakerelerinde sona doğru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...