13 Temmuz 2015 16:32

Mahkeme öğretmene cezayı iptal etti

Paylaş

Bartın Hasan Sabri Çavuşoğlu Fen Lisesi coğrafya öğretmeni 54 yaşındaki Mustafa Şahin’e, okumalarını önerdiği bilimsel kitaplar ile öğrencilerin dini duygularını rencide ettiği gerekçesiyle verilen uyarı cezasını mahkeme iptal etti.

‘Kasabanın Laneti’ adlı romanı bulunan Mustafa Şahin, 2014-2015 eğitim yılı sömestr tatili öncesinde 9 ve 10. sınıf öğrencilerine, İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan 3 popüler bilim kitabını okumalarını önerdi. Öğrencilerden bazıları insanoğlunun tarihini ve dünyanın oluşumunu bilim ile açıklayan ‘Dünyanın En Güzel Tarihi’, hayvanların yeryüzüne yayılışını, bazı türlerin yok oluşunu, evcilleştirilmelerini anlatan ‘Hayvanların En Güzel Tarihi’ ve ilk bitkilerden insanoğlunun tarımı keşfine kadar bitkileri ilişkin pek çok şeyi anlatan ‘Bitkilerin En Güzel Tarihi’ kitaplarını okudu, bazıları okumadı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, tatil sonrası bir velinin şikayeti üzerine öğretmen hakkında soruşturma başlattı. Öğrencilerin dini duygularını rencide ettiği iddiasıyla açılan soruşturma sonunda öğretmene uyarı cezası verildi.

Öğretmen Mustafa Şahin’in üye olduğu Eğitim Sen Bartın Şubesi, cezayı yargıya taşıdı. Mayıs 2015’te Zonguldak İdare Mahkemesine açılan dava sonuçlandı. Cezanın iptaline karar veren mahkeme, gerekçeli kararını da açıkladı. Öğretmenin söz konusu kitapları öğrencilere almalarını ve okumalarını önerdiği, öğrencilerden bazılarının kitapları okuduğu, bazılarının okuyamadığı hatırlatılan kararda şöyle denildi: “Davacının öğrencilere kitap almaları ya da okumaları için zorlama yapmadığı, kütüphanelerde bulunan ve yasal olarak basımına ve dağıtımına izin verilen kitapları okumaları yönünde yönlendirme yaptığı, Fen Lisesi öğretmeni olan davacının öğrencilerin ufkunu açmak ve genel kültürlerini artırmak amacıyla yaptığı bu fiil nedeniyle isnat edilen fiilin sübuta ermediği sonucuna varıldığında uyarma cezası ile cezalandırılmasına yönelik dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir. Bu nedenle cezanın iptaline karar verilmiştir.” Eğitim Sen Şube Başkanı İsmet İpçi, “Bu karar da göstermektedir ki öğretmenin bilimsel, laik, demokratik eğitim vermesi bir suç değildir. Asıl suç, ‘dini duyguları rencide ediyor’ diyerek öğretmenin bilimsel eğitim yapmasını engellemektir. Asıl suçlu bu soruşturmaya izin verenler ve neden olanlardır. Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğünün asıl görevi bilimsel eğitim-öğretim yapan eğitim emekçilerini cezalandırmak değil, ödüllendirmek olmalıdır” dedi. (Bartın/DHA)

ÖNCEKİ HABER

MEB yönetmeliği Davutoğlu’ya soruldu

SONRAKİ HABER

Elektrik teknisyeni direkte akıma kapılarak öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...