13 Temmuz 2015 13:56

HDP: Toplumsal barışı var gücümüzle savunmaya devam edeceğiz

Paylaş

Ardahan Göle'de yaşanan provokasyonuna ilişkin açıklama yapan HDP, barış ve özgürlüklerden korkanların son çare olarak, savaşa sarıldıklarını hatırlatarak, yeni kurulacak olan hükümete de, "ivedilikle barış ve çözüm sürecine sahip çıkma, toplumsal barışı iktidar oyunlarına kurban etmeme" çağrısı yapıldı.
Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Ardahan'ın Göle ilçesinde piknik yapmak üzere köylerine bağlı Avunder Yaylası'na çıkmak üzere sivil minibüsleriyle yola çıkan Gundik (Koyunlu) köyünden yurttaşlara askerlerce ateş açılması ve taranan minibüste Kamber Morkoç adlı 70 yaşındaki yurttaşın hayatını kaybetmesi ve iki yurttaşında da yaralanması olayına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Bölgeye son günlerde Kars, Erzurum ve Ardahan illerinden getirilen askeri güçlerle yığınak yapıldığı ve operasyon hazırlıkları sürdürüldüğü bilinmekteydi. Sivillere yönelik bu ve benzeri saldırıyı, bekalarını çatışmada görerek savaş isteyen güçlerin bir kararlılık gösterisi olarak değerlendiriyoruz" denilen açıklamada, yetkililere, halkı terörize etme ve barış iradesini kırmaya yönelik bu tür uygulamalardan uzak durma, yaşananlar karşısında algı yönetimi yerine olayları aydınlatmak ve sorumluları yargı önüne çıkarmak için çalışmaya yapma çağrısı yapıldı.

Seçim Sürecinde yaşanan provokatif olaylara dikkat çekilen açıklamada, halkın sağduyusunun bu tür oyunları boşa çıkardığı belirtilerek, "Şimdiyse bir yandan Hükümet kurma çalışmaları gecikmeli ve erken seçim naralarının gölgesinde başlarken, bir yandan da savaş politikaları gündeme getirilmektedir" hatırlatmasına yer verildi. Açıklamada, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin, ülkenin sorunlarına ciddiyetle eğilecek meşru bir Hükümeti bir an önce kurmak için samimiyetle çalışmaları gerektiği vurgulandı.

Kurulacak olan yeni hükümetin ivedilikle toplumsal barışı tehdit edecek provokasyon risklerinin ortadan kaldırılması için önlemler alması, Demokratik Çözüm ve Barış Süreci'nin geliştirilmesi ve toplumsal barışın kalıcılaştırılması yönünde kapsamlı bir programla ve ciddiyetle çalışmaya başlaması gerektiğine işaret edilen açıklamada, "Aksi takdirde parlamenter sistemi istikrarsızlaştırmaya yönelik baskıların sonuç vermesi işten bile değildir. Yeni Meclis'i bekleyen en önemli tarihi görevlerden biri, toplumsal barışın iktidar oyunlarına kurban edilmesinin önünde durmaktır" denildi.

Açıklamanın son bölümde ise "Halklarımız emin olabilir ki, özgürlükler ve demokrasiden korkanların son çare olarak savaş dalına tutunmasına izin vermemek adına tüm gücümüzle çalışacağız" denildi ve olayda hayatını kaybedenler anılarak yakınlarına başsağlığı dilendi. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Yeni Foça'daki ağaç katliamı durduruldu

SONRAKİ HABER

Mahkeme Yeşil Yol için yürütmeyi durdurma kararı verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...