13 Temmuz 2015 12:50

Dersim’de Vali Arduç ailesinin açlık grevle ile ilgili açıklama sözü verdi

Paylaş

Dersim'de barajın su tutmasıyla köylerinde mahsur kalan Arduç Ailesi'nin girdiği açlık grevinin 9'uncu gününde HDP milletvekilleri, belediye eşbaşkanı ve ailenin avukatlarından oluşan bir heyet Vali ile görüştü. Arduç Ailesi'nin, "Vali'den açıklama almadan açlık grevimizi sürdüreceğiz" şeklindeki tutumu üzerine heyet, Vali'den en geç yarına kadar açıklama yapma sözü aldı. 

Dersim'de yapımı mahkeme tarafından durdurulan Pembelik Barajı ve HES projesinin su tutmaya başlamasının ardından Nazimiye ilçesine bağlı Dallıbahçe köyü Ilısu mezrasında mahsur kalan Arduç ailesinin açlık grevi 9'ncu gününe girdi. Yetkililer konuya dair bir adım atmazken, HDP Dersim milletvekilleri Edibe Şahin ve Alican Önlü, Dersim Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul ve Arduç ailesinin avukatı Barış Yıldırım, Dersim Valiliği ile görüştü. 

Görüşme sonrası Vali ile görüşen heyet, kentteki sivil toplum örgütleriyle birlikte belediye önünde açıklama yaptı. Heyet adına açıklama yapan milletvekili Şahin, topraklarında ev yapan Arduç Ailesi'nin kendi evlerine gidip gelemediklerini ifade ederek, "Çünkü baraj göletiyle birlikte bütün ulaşımları kapandı. Arduç Ailesi uzun bir süredir sadece kendi ulaşım yollarının yapılması için çalmadık kapı bırakmadılar" dedi. 

'BARAJI YAPAN ŞİRKETLERLE GÖRÜŞTÜK'

Aile açlık grevine başladıktan sonra baraj ve HES projesini gerçekleştiren LİMAK Şirketi yetkilileri ile görüştüklerini belirten Şahin, şöyle devam etti: "Hem Nihat Özdemir ile hem de Vehbi Bilgin ile telefon görüşmesi yaptık. Bu konuda kendilerine yapmaları gereken sorumlulukları hatırlattık. Onlar başlangıçta, 'Bizim sorumluluğumuzda değil, insani olarak bu sorunu çözmek istiyoruz, fakat bizim sorumluluğumuz değil' dediler. Biz de taahhüt ettikleri yol ve köprü yapacaklarını hatırlattık."

'SORUMLULUKLAR YERİNE GETİRİLMELİ'

Ailenin sağlık durumunun iyi olmadığını hatırlatan Şahin, Dersim Valisi Osman Kaymak ile görüştüklerini, hem vekiller hem de yurttaşlar olarak şirketi tanımadıklarını, devletin yurttaşlara karşı sorumlulukları olduğunu ve bu anlamda devletinde sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini aktardıklarını ifade etti. 

Vali Kaymak'ın ise, "Görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Hukuki işlem başlattık, 3 aylık bir süreci kaldı" dediğini söyleyen Şahin, Dersim Valiliği'nin, şirketin sorumluluğunu yerine getirmediği süreçte mülki amiri olarak duruma kayıtsız kalmayacaklarını aktardıklarını belirtti. 

VALİ AÇIKLAMA SÖZÜ VERDİ 

Arduç Ailesi'nin tutumunun "Vali Bey'den yazılı bir açıklama almadan açlık grevimizi dönüşümsüz olarak sürdüreceğiz" şeklinde olduğunu vurgulayan Şahin, Vali Kaymak'ın yarın en geç saat 17.00'ye kadar konuya ilişkin açıklama yapacağı yönünde söz verdiğini ifade etti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'AKP seçimin intikamını almaya çalışıyor'

SONRAKİ HABER

Çan Ortak Girişimi Norm patronu işçileri darbetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...