13 Temmuz 2015 07:49

DİSK önünde gerginlik

Paylaş

Genel-İş Sendikası Avrupa Yakası Şubesinde çalışan Oya Baydak isimli işçinin işten çıkarılması gerekçesiyle DİSK Genel Merkezi önünde başlayan eylem gerginliğe neden oldu.
Devrimci İşçi Hareketi (DİH) üyesi Oya Baydak, geçtiğimiz cuma günü DİSK önünde beklemeye başlamıştı. Sorunun muhatabının DİSK Genel Merkezi değil, kendileri olduğunu belirten Genel-İş Sendikası üyesi yüzlerce işçi, konfederasyon binası girişine vurulan zinciri kaldırdı. Türkiye’nin birçok ilinden İstanbul’a gelerek Şişli Camii önünde toplanan Genel-İş üyeleri, sloganlarla DİSK Genel Merkezi önüne yürüdü. Yürüyüşe DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri de katıldı. DİSK’in kapısına en son 12 Eylül darbesinin ardından kilit vurulduğunu belirten pankart ve dövizler taşıyan Genel-İş üyesi işçiler ile konfederasyon binası önünde bekleyen DİH üyeleri arasında arbede yaşandı. Konfederasyon binası girişinde bekleyen DİH üyelerini uzaklaştıran Genel-İş üyeleri, bina girişindeki barikatı kaldırdı. Arbede sırasında 2 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı.

KİME HİZMET EDİYOR?
Genel-İş Genel Sekreteri Remzi Çalışkan konuyla ilgili yaptığı açıklamada Oya Baydak’ın 4 yıl önce Fatih Belediyesi tarafından işten çıkarıldığını, emekliliğine kısa bir süre kaldığı için işe aldıklarını belirtti. Açıklamada, “Oya Baydak’ın emeklilik hakkını kazanmış olduğu, emekliye ayrılmış olduğu, hatta emekli maaşı aldığı ve alırken sendikamızda işe başladığı ortaya çıkmıştır. İşçinin herhangi bir kurumda işe başlarken kendi durumu ile ilgili doğru bilgi vermesi basit bir iyi niyet kuralıdır. Şubelerimizin 4.5 yıl sonra böyle bir karar almasında Baydak’ın çalışmış olduğu kurumda çalışanlara göstermiş olduğu tutum ve davranışların da büyük etkisi bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, ‘Ben hastaneden gelen işçiye, kapıcıya vb. çalışana hizmet etmem, çay yapamam’ diyor. Bu ve benzeri bir çok davranışı ile diğer çalışanları hor görmesi ve küçümsemesi sendika şubelerimize bildirildiği için ortak bir karar ile Baydak’ın işine son verilmesini uygun gördük. Kıdem tanzimatı ve diğer tüm haklarını vereceğiz” ifadelerine yer veren Çalışkan, daha önce Avukat Taylan Tanay ile benzer eylemlerin yaşandığını hatırlattı. Şimdi de Oya Baydak ile sendikanın itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını belirtten Çalışkan, “AKP iktidarının yapmaya çalıştığı itibarsızlaştırma Baydak ile devam ediyor. Soruyoruz bu sistemli saldırı niyeti nedir? Kime hizmettir?” ifadelerini kullandı.

DİSK’E DİLEKÇE VERİLMİŞ
‘Devrimci İşçi Hareketi’ adlı grubun, 7 Temmuz'da, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’ya verdiği yazılı dilekçede, DİSK’in Şişli’deki Genel Merkezinde kendilerine bir oda tahsis edilmesini istediği öğrenildi. Grubun, halkinsesi.tv’de yayınlanan dilekçesinde yer alan ifadeler şöyle: “DİSK gibi demokratik kitle örgütlerinin temel sorumluluklarından biri devrimcilerin ihtiyaçlarını karşılamaktır. Çünkü devrimcilerin ihtiyaçlarının karşılanması devrimin yakınlaşması demektir. Kanını, canını ortaya koyan ve bu konudaki kararlılıklarını ölerek kanıtlayan devrimcilerin taleplerinin reddedilmeyeceğinden eminiz. Biliriz ki devrimcilerin taleplerini ancak halk düşmanları reddeder. Çıkarları devrimde olan herkes devrimcilere yardımcı olmak için birbiriyle yarışır. Bu nedenle oda ihtiyacımızın karşılanması konusunda hızla karar alınmasını talep ediyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hamzaoğlu: Melo gönülsüz gelecekse hiç gelmesin

SONRAKİ HABER

CHP’li İlgezdi'den 'daire' açıklaması: Hırsız değiliz, haram yemedik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...