13 Temmuz 2015 11:16

Avro'yla anlaşan Çipras'ı ne bekliyor?

Yunanistan ile kreditörler, Atina'nın Avro Bölgesi'nde kalması ve yeniden fonlanması konusunda el sıkıştı. Kreditörlerin ön şartına göre Atina, Çarşamba gününe kadar 12 milyar avroluk kemer sıkma önlemlerini parlamentoda oylayacak.

Paylaş

Brüksel'de dün saat 17:00'de başlayan ve 17 saat süren Avro Grubu liderler zirvesindeki pazarlık maratonu, Atina'nın 3 yıl boyunca fonlanmasına yeşil ışık yakılmasıyla sonuçlandı. Avro Grubu dışında kalma ihtimali ortadan kalkan Atina, 3 yıl sürecek kurtarma fonundan 82 ila 86 milyar avro civarında kaynak kullanacak.

Yunanistan'ın önceki gün 300 üyeli parlamentoda 251 milletvekilinin desteği ile geçirdiği 12 milyar avroluk önlemler paketini hayata geçiremeyeceğine ilişkin güven sorunu yaşadıklarını dile getiren Avro Grubu liderleri, bazı ön koşulların yerine getirilmesi karşılığında anlaşmaya 'evet' dedi.

Buna göre Atina, 12 milyar avroluk vergi düzenlemeleri, emeklilik sisteminde değişiklik, özelleştirmeler, Yunan İstatistik Kurumu'nun (ELSTAT) bağımsızlığının garanti edilmesi, pazar günleri mağazaların açılabilmesi uygulamasına geçilmesi gibi bir dizi can yakıcı ve toplumun tepkisini çekecek önlemi çarşamba gününe kadar parlamentodan geçirmek zorunda.

Ardından, Almanya başta olmak üzere diğer ülkeler de Yunanistan'a yeni kredi desteği verilmesini parlamentolarında oylayacak. Hafta sonuna kadar tamamlanması beklenen bu sürecin ardından Yunanistan ile yeni programın detaylarına ilişkin müzakereler başlayacak.

BANKALARA 25 MİLYAR AVRO
Yunanistan'ın kreditörlere başvurusunda 53,5 milyar avroluk kredi talebinin 82-86 milyar avroya çıkmasına 2 haftadır kapalı olan bankalara pompalanması planlanan 25 milyar avroluk sermaye artırımı sebep oldu.

Yunanistan'da 2 haftadır kapalı olan bankaların ne zaman açılacağı bilinmiyor. Ancak bugün öğlen saatlerinde toplanacak Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalarının kullanımına sunulacak acil likidite desteğini arttırması, böylece ülkedeki bankacılık sektörünün normale dönmesi ve hizmetlerine devam etmesi bekleniyor.

Ekonomi uzmanları, vatandaşın bankalardan paralarını çekmemeleri için sermaye kontrolünün devam etmesinin beklendiğini belirtiyor. Ancak 2 haftadır vatandaşı mağdur eden günlük 60 avro çekme limitinin artırılmasına ise kesin gözüyle bakılıyor.

ÜLKENİN 50 MİLYAR AVROLUK VARLIĞI SATILACAK
Bu arada Avro Grubu'nda sağlanan anlaşma çerçevesinde Yunanistan varlıklarının değerlendirilmesi, satılması ve özelleştirilmesinden sağlanacak 50 milyar avroluk bir 'teminat fonu' oluşturulacak. Yunan yetkili ve kreditörlerden oluşacak fonun idare merkezi Atina'da olacak.

Ülkenin ekonomik anlamda istikrara ulaşması ve kreditörlerin paralarını geri alacaklarını garantilemeleri anlamına gelen 'teminat fonu'nun merkezinin Brüksel'de olmasına ilişkin talep Aleksis Çipras tarafından reddedildi. Yunanistan Başbakanı, 'egemenlik haklarımızdan vazgeçmeyiz' itirazında bulundu. Kamu varlıklarının değerlendirilmesini amaçlayan fon, Atina'dan yönetilecek ancak idaresinde Yunanlar ve kreditörler birlikte çalışacak. Buradan sağlanacak 25 milyar avro bankaların sermaye arttırımı, 12,5 milyar avro borç ödemesi ve geri kalan 12,5 milyar avro ise ekonominin kalkınmasında kullanılacak.

IMF İLE YOLA DEVAM
Çipras'ın 'yeni kurtarma paketine Uluslararası Para Fonu (IMF) dahil olmasın' talebi de kabul edilmedi. IMF, Mayıs 2010'dan 30 Haziran 2015'e kadar olduğu gibi Atina'ya kredi veren kurumlar arasında yer almayı 3 yıl daha sürdürecek.

ATİNA'YA ACİL KÖPRÜ KREDİ YOLDA
Bu arada Yunanistan'ın 20 Temmuz'a kadar Avrupa Merkez Bankası'na yapması gereken 3 milyar avrodan fazla borç geri ödemesi için ise 'acil köprü destek' kredisi verilecekk. Bu yolla resmen yürürlüğe girmeyen anlaşmadan faydalanamayan Atina, 30 Haziran'da IMF'ye yapamadığı kredi ödemesini Avrupa Merkez Bankası'na aktarabilecek.

ATİNA'YA 35 MİLYAR AVRO HİBE
AB Komisyonu da anlaşma sağlanmasının ardından ülkenin büyümesi, kalkınması ve işsizliğin azaltılmasında kullanılmak üzere karşılıksız 35 milyar avro hibe verecek. Güçlü projelerin finansmanında kullanılacak kaynak, 2020 yılında kadar Atina'nın kullanımına açılacak.

PARLAMENTODA KABUL EDİLMESİ BEKLENİYOR
Kreditörler ile anlaşma yapılması konusunda hükümete baskı yapan ve parlamentoda 12 milyar avroluk önlemlere destek veren Avrupa yanlısı partilerden Yeni Demokrasi, Potami (Nehir) ve PASOK, son anlaşmaya da destek verecek. Çarşamba gününe kadar 300 üyeli mecliste oylanması gereken kemer sıkma önlemlerinin kabul edilmesi bekleniyor.

Anlaşmaya Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve ırkçı Altın Şafak ise 'hayır' diyecek.

SYRİZA KARIŞACAK!
İktidar partisi SYRIZA'da anlaşma sağlanan önlemler paketine önceki gün karşı çıkan 17 vekilin sayısının artıp artmayacağı bilinmiyor. Ancak kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan bazı SYRIZA milletvekilleri, anlaşmaya daha şimdiden bayrak açtı. Üç gün içerisinde yapılacak parlamentodaki oylamada SYRIZA'nın ikiye bölünmesi ihtimalinden bahsediliyor.

Kemer sıkma politikalarını sona erdirme vaadi ile iktidara gelen AYRIZA'nın daha ağır kemer sıkma önlemleri altına imza atacak olmasının siyasi çalkantılara sebep olması bekleniyor.

Kreditörlerin desteği olmadan ülkenin daha da çıkmaza girebileceğini kapalı bankalar ile test eden vatandaşın kemer sıkma önlemlerine vereceği tepkinin şiddeti merak ediliyor.

MİNİ KABİNE REVİZYONU YOLDA
Öte yandan Çipras'ın bir kaç gün içerisinde kabinesinde mini bir revizyona gitmesi bekleniyor. Değişecek isimler arasında önceki gün 'acı reçete'ye 'kırmızı kart' gösteren sol platform oluşumunun başını çeken Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis'in yanı sıra tarım bakan vekili de yer alıyor.

Lafazanis, bugün yaptığı açıklamada, "Yapılan anlaşma ülkemiz Yunanistan'ın felaketi demek. Parlamentodan geçmemesi için savaşacağız." açıklamasında bulundu.

Bugün bir araya gelecek Başbakan Çipras ve küçük ortak Bağımsız Yunanlar (Anel) lideri ve Savunma Bakanı Panos Kammenos'un ne gibi kararlar alacakları merak ediliyor.

MECLİS ARİTMETİĞİ NASIL?
SYRIZA ve küçük ortak Bağımsız Yunanlar'dan (Anel) oluşan hükümetin parlamentoda 162 vekili bulunuyor. Önceki gün yapılan kemer sıkma oylamasında iktidar partisi, 17 vekilin karşı oyu sebebiyle 300 üyeli parlamentoda çoğunluğu kaybetmişti. İktidar partilerinden önlemlere '145' vekil 'evet' demişti. Muhalefetin desteğiyle bu sayı 251'e ulaşmıştı.

GENİŞ TABANLI HÜKÜMET İHTİMALİ
Çipras'ın pakete destek veren muhalefetten Yeni Demokrasi, Potami ve PASOK partilerinden katılımla geniş tabanlı bir hükümet yapısına gidebileceği de iddia ediliyor. Kreditörlerin telkininin de bu yönde olduğu belirtiliyor. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ise bilinmiyor.

ERKEN SEÇİM KAPIDA MI?
Bu arada basın-yayın organlarına yansıyan haberlere göre sert kemer sıkma önlemlerine 'evet' demek zorunda kalan Başbakan Çipras'ın siyaseten istikrarsızlık ve halk tepkilerinin artması halinde Eylül ayında erken seçime gidebileceği belirtiliyor.

Ancak hükümete yakın kaynaklar, Aleksis Çipras'ın kabul etmek zorunda kaldığı zor anlaşma paketi karşısında istifa etmek yerine ülkenin düzlüğe çıkabilmesi adına sonuna kadar mücadele yolunu seçeceğini ifade ediyor.

Bazı analistler ise SYRIZA hükümetinin son gelişmelere çok fazla dayanamadan dağılacağını düşünüyor. Onlara göre hükümetin daha düne kadar karşı çıktığı ve referandumda 'hayır' denmiş acı ilacın vatandaşa içirilmesi çok zor olacak.

Uzmanlar, iktidara kemer sıkma önlemleri altına izma atmama vaadiyle gelen SYRIZA'nın baskılara uzun süre dayanamayarak erken seçimlere gitmek zorunda kalacağı yorumunda bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

Mustafa Yalçıner: SYRIZA'cı kimse kaldı mı?

 

ÖNCEKİ HABER

Askeri operasyona engel olmak isteyen 14 kişi gözaltında

SONRAKİ HABER

Halkın tepkisi sonuç verdi 11 YPG/YPJ savaşçısının cenazesi Habur'a getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...