13 Temmuz 2015 10:28

Demirtaş: KCK tümüyle ateşkesin bitmesi durumundan söz etmiyor

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, KCK tarafından yapılan son açıklamaya ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "O açıklamadan anladığımız kadarıyla tümüyle bir ateşkesin bitmesi durumundan söz etmiyorlar. 'Ateşkes karşılıklı olmalıdır ve ateşkesi ihlal eden baraj, askeri yol yapımlarının durması gerektiği, durmazsa buna karşı misilleme eylemi yapacakları' şeklinde bir açıklama gibi okuduk. Tümüyle ateşkesin sonlandığı ve artık bundan sonra ateşkese uymayacakları şeklinde bir açıklama olarak okumadık. Yine de bütün gelişmeler kaygı verici" dedi.

Demirtaş, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın HDP'ye yönelik "Kandil'den onların önüne set çekildi. Hiçbir hükümette olmayın, talimatı verildi" açıklamalarına ilişkin soruya da şu yanıtı verdi: "Bugün görüşmeler başlayacak. Hayırlı, uğurlu olsun. İnşallah hayırlı bir sonuç çıkar. Bu akşam Kadir Gecesi ve bu akşamın yüzü suyu hürmetine umut ediyorum ki Türkiye toplumunun tamamının beklentisi olan barışa dair, özgürlüğe, kardeşliğe dair bir vesile olur bütün bu görüşmeler. Sayın Davutoğlu ve ekibi partimizi ziyaret ettiğinde biz de görüşmelerimizi ifade edeceğiz. Fakar partimize dönük seçim kampanyasında başlayan ve sonrasında da devam eden çok haksızi hakaret vari tehditler, saldırılar var. Bütün bunların önemli bir kısmı asılsız, temelsiz, asparagas iddialara sadece sansasyonel bilgilere dayalı söylemlerdir. Hükümet cenahından da bu ve benzeri açıklamalar gelmesi şaşırtıcı değil. Kendilerine bağlı medya kuruluşları da aynı işi yapıyorlar. Yalan, yanlış haber üzerinden algı yaratmaya çalışıyorlar. Ben Sayın Bülent Arınç'a şunu net ve açık bir şekilde ifade ediyorum. Biz Halkların Demokratik Partisi olarak bütün kararlarımızı şu gördüğünüz binada alırız. Bizim için burada alınan kararlar dışında başka hiçbir karar geçerli değildir. Hiçkimse bizim adımıza karar almadı, almaz da. Fakat sen kendi partin için bunu söyleyebiliyor musun? Benim partimin bütün kararları AKP Genel Merkezi'nde alınır, diyebiliyor musun? Ben iddia ediyorum. HDP Genel Merkezi dışında hiçbir yerde partimiz adına karar alınamaz. Mesela Saray'da sizin partiniz ile ilgili kararlar alınabiliyor mu, alınamıyor mu? Sen onun cevabını ver. Çok merak ediyorum doğrusu."

KCK: Ateşkesin istismarını kabul etmeyeceğiz

'GELİŞMELER KAYGI VERİCİ'
Demirtaş, kısa süre önce KCK tarafından yapılan açıklamayı hatırlatarak ateşkesin bitip bitmediğini soran bir gazeteciye açıklamaları kendilerinin de izlediklerini söyledi. HDP Eş Genel Başkanı şöyle dedi: "Bütün süreç boyunca 2.5 yıldır süre içerisinde gelinen en gerilimli, en kritik aşamadayız. Biz sürecin çözüm sürecinin bir an önce kaldığı yerden değil, daha ileri bir aşamadan hızla başlaması ve sonuçlandırılması gerektiğini söylüyoruz. Süreç yoktur, Kürt sorunu yoktur, Dolmabahçe mutabakatı yanlıştır, taraflar yoktur, masa yoktur; diyen biz değiliz. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı bunları söylemiştir. Şimdi süreç var mıdır yok mudur, ateşkes var mıdır yok mudur; onun kararını HDP olarak biz vermiyoruz. Biz sürecin devam etmesi gerektiği, ilerleyerek barışa ulaşması gerektiği kanaatimizi hep paylaştık. Halen o noktadayız. KCK'nın açıklamasından da şunu anladık. Tümüyle bir ateşkesin bitmesi durumundan söz etmiyorlar o açıklamadan anladığımız kadarıyla. Ateşkes karşılıklı olmalıdır ve ateşkesi ihlal eden baraj, askeri yol yapımlarının durması gerektiği, durmazsa buna karşı misilleme eylemi yapacakları şeklinde bir açıklama gibi okuduk biz. Tümüyle ateşkesin sonlandığı ve artık bundan sonra ateşkese uymayacakları şeklinde bir açıklama olarak okumadık. Yine de bütün gelişmeler kaygı verici. Ardahan'da yaşanan olay çok kaygı verici. Ben bir kez daha orada 70 yaşında hayatını kaybeden amcamıza Allah'tan rahmet diliyorum. Bütün yakınlarına baş sağlığı dileklerimi iletiyorum. Ardahan'dan gelen raporlara bakacağız. Arkadaşlarımız orada incelemelerde bulundular. Ateşin askerker tarafından açıldığına dair ciddi ortada bulgular var."

'ÇÖZÜM SÜRECİNİ KİMSENİN ELİNİN TERSİYLE İTME LÜKSÜ OLAMAZ'
Çözüm sürecinin akıbetini nasıl gördüğü sorulan Demirtaş, KCK'nın açıklamasını 'Çözüm süreci bitsin' diyenlerin değerlendirmesini gerektiğini savundu. HDP Eş Genel Başkanı şöyle devam etti: "3 aya yakındır İmralı'da kesintisiz bir tecrit uygulanıyor. Aslında 17 yıllık bir tecritten söz etmek mümkün. İmralı'nın kendisi tecrittir. Denizin ortasında bir ada, adanın içerisinde bir hücrede tutuyorsunuz. Kendisiyle istediğiniz zaman, istediğiniz kişilerin, istediğiniz kadar görüşmesine izin veriyorsunuz. Bunun adına da karşılıklı barış süreci, görüşme, müzakere diyorsunuz. Bu olmaz, bu yanlış bir yaklaşım. Ben Sayın Öcalan'ın kesinlikle çözüm sürecine çok ciddi katkı sunabilecek bir durumda olduğunu düşünüyorum. Bunun yolu sırf HDP heyetlerinin gitmesiyle olmaz. Açık, şeffaf bir müzakere sürecinin başlaması lazım. Gözlemci heyetler, parlamentonun dahil olduğu, dış dünyaya ne olup bittiğini anlatabildiğimiz, karşılıklı güvene dayalı bir müzakere sürecinin başlaması lazım ki bir an önce bu gerilimli ortamdan çıkabilelim. Kalıcı barışa ulaşabilelim. Aklı başında her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının barış sürecine destek vermesi lazım. Türkiye şu anda bir cehennemin tam orta yerindedir. Ortadoğu'da olup bitenlere bir bakalım. Bütün bu coğrafya içerisinde Türkiye'yi eğer bu yangınlarından korumak istiyorsak elimizdeki en güçlü imkan barış sürecidir, çözüm sürecidir. Kimsenin elinin tersiyle itme lüksü olmaz, olamaz. Çözüm süreci yoktur, çözüm süreci bitirilmelidir; diyenler hatta bunu koalisyon kurmanın şartı olarak ileri sürenler onlara sormak lazım, ne düşünüyorsunuz KCK açıklamasıyla ilgili. Çözüm süreci bitsin, diyenler onlardır. Biz değiliz. Biterse elinize ne geçmiş olacak, bunları onların cevaplaması lazım." (ANKARA)

HDP'nin RTÜK adayı Filiz Koçali oldu

Demirtaş: Öcalan'la konuşmak savaşmaktan kötü olamaz

HPG: Ardahan'da askerin saldırısı planlıydı

ÖNCEKİ HABER

HDP'nin RTÜK adayı Filiz Koçali oldu

SONRAKİ HABER

Nusaybin'de bir çocuk gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...