13 Temmuz 2015 07:23

Kobanêliler bir daha çocuklar katledilmesin diye nöbetteler

Kobanê'de IŞİD'in gerçekleştirdiği katliamın ardından sokak başlarında karanlığın çökmesiyle birlikte yurttaşlar, sabahın ilk ışıklarına kadar mahallelerin öz savunması için nöbet tutuyor.

Paylaş

Mehmet Sıddık DAMAR
Hayri DEMİR

Kobanê'ye dönük IŞİD'in 25 Haziran'da gerçekleştirdiği katliamın ardından Kobanê Kantonu yönetimi tarafından kurulan komiteler kapsamında, mahallelerde öz savunma gücü oluşturulması kararlaştırılmış ve bu kapsamda toplantılar gerçekleştirilmişti.

Mahallelerin öz savunması için yoğun katılımla gerçekleşen 16 halk toplantısının ardından Şehîd Fîras, Ş. Akif, Ş. Serhed, Ş. Xebat, Ş. Kawa, Ş. Yehya, Ş. Xebatkar, Ş. Peyman, Ş. Moro, Kaniya Murşid, Kaniya Kurdan, Mektelê, Termik, Gulmet, Botan Şerqî ve Botan Xerbî mahallelerinde 24 saat boyunca güvenliğini sağlayacak olan savunma komiteleri kuruldu. Bu kapsam mahallelerde 24 saat boyunca öz savunma üyeleri nöbet tutarken, karanlık çökmesiyle birlikte mahallede yaşayan genç, yaşlı ve kadınlar, kendi ailelerinin ve yaşam alanlarının öz savunması için sokağa çıkıyor. Sokak başlarında yaktıkları ateşin başında ya da kaldırıma serdikleri halının üzerinde nöbet tutmaya başlayan yurttaşlar, hava aydınlanıncaya kadar eller tetikte bekliyor. Amaç ise, geçtiğimiz günlerde IŞİD'in kentte sızarak gerçekleştirdiği saldırıya benzer bir saldırının yaşanmasının önüne geçmek.

Nöbetlerinde şüpheli bir durumla karşılaştıkları anda hemen harekete geçen öz savunma komitesi üyeleri, şüpheli gördükleri şahısları da durdurarak, üst ve kimlik aramasından geçiriyor.

SALDIRIDA KIZINI KAYBEDEN ANNE ÖZ SAVUNMA NÖBETİNDE 

Bu şekilde olası bir saldırı ve IŞİD'in kentte sızmasının önüne geçen komitelerin içerisinde en dikkat çekenler ise şüphesiz yine çocuklu anneler. Kadınlar, mahallelerdeki öz savunma komitelerin içerisinde de aktif bir şekilde yer alıyor. Botan Xerbî Mahallesi'nde nöbet tutan kadınlardan birisi olan Medine Elî, IŞİD'in son saldırısında 20 yaşındaki kızı Perwin Elî'yi de kaybetti.

'ÇOCUKLARIN SAVUNMASI İÇİN NÖBETTEYİZ' 

Evlendikten 20 gün sonra IŞİD tarafından katledilen Elî'nin annesi Medine, bir daha çocukların katledilmemesi için üzerinde kalaşnikof silahıyla kızının yasını tutmaya vakit bulamadan öz savunma nöbetinde yer alıyor. Elî, mahallelerinin ve çocuklarının öz savunması için nöbette olduğunu belirterek, "Düşmanımız vahşi barbar bir düşmandır. Hiçbir zaman bizime karşı gelemiyor. Ama sivilleri çocuklarımızı uykuda katlediyorlar. Günahsız çocuklarımızı katlediyorlar. YPG ve YPJ karşısında yeniliyorlar ama gelip sivilleri katlediyorlar" ifadelerini kullandı.

6 çocuğu olan ancak birisini katliamda kaybeden Elî, nöbetlerine ilişkin bilgi verdi. Elî, kadın ve erkek ayrımı olmaksızın herkesin mahalle savunmasında yer aldığını aktararak, "En büyük acıyı çeken kadınlardır. Savaşta dahi çocuklarını kaybedenler anneler oluyor. Bu yüzden kadınlar savunmada yer almasa olmazdı" diye konuştu.

ANINDA MÜDAHALE 

Bir dönem kentin en kalabalık merkezi olan Tîlel bölgesindeki komitenin sorumluluğunu üstlenen Menaf Osman isimli yurttaş, yaşadıkları bölgede 80 kişilik bir komite oluşturduklarını belirterek, her gece dönüşümlü olarak nöbet tuttuklarını söyledi. Kenttin dört bir yanında yurttaşların nöbet tuttuğunu söyleyen Osman, "DAİŞ çeteleri bu bölgeden temizleninceye kadar nöbetlerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu. (Kobanê/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Tunus’ta El Kaide’nin 3 komutanı öldürüldü

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da hava hareketliliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...