13 Temmuz 2015 07:04

Kızgın güneşin altında kış hazırlıkları

Çukurova'da çadırlarda yaşam mücadelesi veren mevsimlik tarım işçileri, kızgın yaz güneşinin altında çalıştıkları tarlaların ıskartalarıyla da kışlık erzaklarını hazırlıyor. Topladıkları domateslerin ıskartalarından salça yapan Ayşe Çetin, bir yandan iyi bir salçanın yapılışını anlatırken, diğer yandan çadır hayatının zorluklarını gözler önüne seriyor.

Paylaş

Türkiye'de kamyon kasalarında geçirdikleri trafik kazaları dışında esameleri dahi okunmayan tarım işçileri, gittikleri metropollerde sosyal güvenceden yoksun bir şekilde kaderlerine terk edilirken, onlar kendi imkanları ile ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Şırnak'ın Besta bölgesinde ikamet eden ve 1993-1994 yıllarında devlet baskısından dolayı köylerinden topluca göç etmek zorunda kalan yurttaşlar, Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Karagöçer, Kapıköy ve Tuzla Mahallesi'ndeki zeytinliklerde kamışlardan ördükleri çadırlarda her şeye inat yaşama dört elle sarılıyor. Kışın çamur deryasında yazın ise kızgın güneşin altında tarlalarda çalışan işçilerden kadınlara ödetilen fatura ise iki kat daha ağır. 

KIŞA HAZIRLIK SALÇA İLE BAŞLIYOR

Yurttaşlar, tüm olumsuzlukların yanında gündelik işlerini sürdürürken, Tuzla zeytinliklerinde karşımıza çıkan Ayşe Çetin (53) adlı kadın şimdiden kış hazırlıklarının telaşı içerisinde. Ailesinin kışlık erzakları için kolları sıvayan Çetin, bir yandan biber, patlıcan ve domates kuruturken, diğer yanında kış hazırlıklarının vazgeçilmezi olan domates salçasını serdiği naylon poşetin üzerinde havalandırıyor. Tepsilerin içine serdiği naylonun üstüne döktüğü salçayı havalandıran Çetin, çadırlarda salçanın yapılmasının zorluklarına değiniyor. Normal koşullarda salçanın evlerin damına dört uzun çıta arasına serdikleri naylonun üstünde güneşlendirildiğini belirten Çetin, çadırlarda ise imkan olmadığı için tepsilerde ve yüksekte güneşlendirmek zorunda kaldıklarını söyledi.

LEZZETLİ SALÇA GÜNEŞTE PİŞER 

Salça yapımını anlatan Çetin, domateslerin dilim dilim doğradıktan sonra hava almayacak bir şekilde tuzda bekletildiğini kaydetti. Tuzda bekletilen domateslerin iki günde kıvamına geldiğini aktaran Çetin, herhangi bir süzgeç yardımı ile kıvamına gelen domateslerin el yardımı ile sıkıldığını ve suyunun alındığını söyledi. Alınan suyun ardından güneşe serilmek suretiyle bekletildiğini ifade eden Çetin, güneşin kızgınlığına göre 5 gün ile 10 gün arasında salçanın hazırlandığını söyledi. Bazı yerlerde salçanın kaynatıldığını da belirten Çetin, ancak güneş altında bekleyen salçanın daha lezzetli olduğunu aktardı.

Çukurova'da yaz sıcağı ile ağırlaşan şartlarda tarlalarda çalışarak geçinen tarım işçileri emeklerinin karşılığını da alamazken, gözleri gibi baktıkları tarım ürünlerinin de artıklarına layık görülüyorlar. Çetin, salça yapımı için kullandıkları domatesleri toplayarak, satılacakları kasalara koyduktan sonra geride kalan ıskartaları kendilerinin kullandığını kaydetti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Selda Bağcan'dan '40 yılın 40 şarkısı'

SONRAKİ HABER

Tunus’ta El Kaide’nin 3 komutanı öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...