13 Temmuz 2015 03:28

Avro Bölgesi anlaştı. Merkel ve Çipras'tan ilk açıklamalar geldi

Avro Bölgesi'ndeki 19 ülkenin liderleri, Yunanistan'ın borç krizinin çözümü ve üçüncü kurtarma paketini alması amacıyla dün gece Brüksel'de toplandı. Sabaha kadar süren görüşmelerin 17 saati aştığı ifade edildi.

Paylaş

Yunanistan konusunda Avro Bölgesi zirvesinden anlaşma çıktığı açıklandı. Belçika Başbakanı Charles Michel Twitter'dan yaptığı açıklamada, Yunanistan konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu.

Avrupa Birliği Konseyi Donald Tusk "Ciddi reformlar ve mali destek içeren plan oybirliğiyle kabul edildi. Yardım planının finansmanı Avrupa Kurtarma Fonu'ndan gelecek" açıklamasında bulundu. Fransa Başbakanı ise "Son bilgiler Yunanistan konusunda anlaşma olduğuna işaret ediyor, ancak temkinli olalım" ifadesini kullandı. Tusk, yaptığı açıklamada, "Bugün yalnızca bir hedefimiz vardı, anlaşmaya varmak, 17 saatlik müzakerelerin ardından sonunda vardık" dedi. Tusk, Avro Bölgesi'nin kurtarma fonu olan Avrupa İstikrar Mekanizması'nın ciddi refomlar karşılığı Yunanistan'a mali destek vereceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Anlaşma yoğun çalışma istedi, zaman aldı ama sonuca vardık" ifadesini kullandı. Juncker, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalacağını söyledi.

Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, anlaşma için Yunanistan meclisinin onayının gerektiğini belirterek, çarşamba veya perşembe günü Avro Grbu toplantısı için çağrı yapılacağını söyledi. Bundan sonraki süreçte resmi olarak müzakerelerin başlayacağını ifade eden Dijsselbloem, haftalar sürecek bir sürece girileceğini belirtti. Dijsselbloem, "Bundan sonraki süreçte güvenin sürmesi çok önemli. Yunanistan Parlamentosu konuları hızlıca yasalaştırmalı. Yunanistan'ın istediği fon AB tarafından desteklenecek. Yunanistan fonu bankaların sermayesi için de kullanılacak" dedi. Avro Bölgesi üyesi bazı ülkelerin de, kurtarma planı için parlamentolarından onay almaları gerekiyor.

MERKEL: B PLANINA GEREK KALMADI
Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu gece Atina'yla vardıkları uzlaşma sayesinde, Yunanistan'ın Avro Bölgesi üyeliğinin askıya alınmasına gerek kalmadığını söyledi. Sabaha kadar süren zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyen Angela Merkel, A planını gerçekleştirdiklerini belirterek, B planının gündemde düştüğünü ifade etti. Yunan parlamentosunun önce reform paketini kabul etmesi gerektiğini ifade eden Angela Merkel, daha sonra kurtarma planını onaylaması için tatildeki Alman Meclisi'nin toplantıya çağıracağını ifade etti.

ÇİPRAS: ZOR BİR KARARLA KARŞI KARŞIYAYIZ
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avro Bölgesi zirvesinde zorlu bir cepheyi kazandıklarını fakat şimdi zor kararlarla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyen Aleksis Çipras, "Avrupa'daki muhafazakar çevrelerin en aşırı planlarını önlemek için sorumluluk aldık." diyerek Atina'nın Avro Bölgesi'nden çıkarılması tehdidi karşısında sıkı tasarruf tedbirlerine 'evet' demek zorunda kaldıklarını ima etti. Çipras, "Mali şok ve bankacılık sisteminin çökmesi planını engelledik." diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı Çipras, borçların yeniden yapılandırılması ve orta vadede finansman konularında başarı sağladıklarını da belirtti. Yunanistan Meclisi'nin Çarşamba günü sıkı tasarruf tedbirleri içeren paketi görüşmesi planlanıyor.

YUNANİSTAN'IN VARLIKLARINI FON YÖNETECEK
Avro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem'un verdiği bilgiye göre, bölge üyesi ülkeler Yunanistan merkezli bir fon oluşturacak. Bu fon, Yunanistan'ın toplam değeri 50 milyarı bulabilecek varlıklarını yönetecek. Özelleştirmeler de bu fon üzerinden yapılacak.

Fon, satışlardan elde ettiği gelirlerden 25 milyar avroyu Yunanistan'a geri verecek. Bu meblağ Yunan bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesinde kullanılacak.

Geriye kalan meblağın yüzde 50'si Yunanistan'ın borç geri ödemelerinde kullanılacak. Kalan yüzde 50'nin nasıl kullanılacağına ise Yunanistan hükümeti karar verecek.

Atina yönetimi, Avro Bölgesi'ne son önerisinde vergileri artırma, emeklilik sisteminde reforma gitme, iş kanununu değiştirme ve borçlarını yeniden ödeyebilmesi için faaliyet gösterecek bir fon oluşturma tahhüdünde bulunmuştu

'AVRO'DAN GEÇİCİ ÇIKIŞ ÖNERİSİ
Avro Bölgesi'ndeki 19 ülkenin liderleri Yunanistan'ın borç krizinin çözümü amacıyla dün akşam Brüksel'de toplandı. Atina'ya Avro bölgesinden 'geçici çıkış' önerildiği iddia edilmişti.

BBC'nin haberine göre, liderlerin Avro Bölgesi maliye bakanlarının önerilerini masaya yatırdığı zirvede görüştükleri maddelerden biri, "Yunanistan'ın anlaşma sağlanamaması durumunda geçici olarak Avro Bölgesinden çıkması." Hazırlanan taslak, kurtarma paketi üzerinde anlaşmaya varılmazsa Yunanistan'ın geçici olarak Avro Bölgesinden çıkması tavsiyesinde bulunuyor.

Maliye bakanlarının liderlere sunduğu dört sayfalık taslak belgede, "Yunanistan'ın Avro Bölgesinden 'mola alması' için olası bir borç yapılandırması dahil, hızlı müzakereler sunulması gerekiyor" denildi. Taslaktaki bir diğer önerinin de, "Yunanistan'ın varlıklarının zaman içinde özelleştirilmesi ve borcun kapatılması için bağımsız bir fon oluşturulması" olduğu öğrenildi. Yunanistan'ın Çarşamba gününe kadar, KDV ve emeklilik dahil bir dizi yeni reformun uygulamaya girmesi için yeni bir yasa yürürlüğe koymayı  kabul ettiği de ifade edilen belgede, Yunanistan'ın ihtiyacı olan yeni kurtarma paketinin ülkenin 2018'e kadar borçlarını kapatabilmek için talep ettiği 53,5 milyar avroyu geçip 86 milyar avroya çıkabileceği kaydedildi.

'ÖNERİLER KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ'
Yerel medyaya konuşan Yunan hükümetinden bir yetkili, "Metin bütünüyle çok kötü. Çözüm bulmaya çalışıyoruz" dedi. Adı açıklanmayan bir diğer hükümet yetkilisi de, önerilerin "Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve SYRIZA hükümetini kasıtlı olarak küçük düşürmek için tasarlandığı" yorumunu yaptı. (DIŞ HABERLER)

Mustafa Yalçıner: SYRIZA'cı kimse kaldı mı?

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan bazı sanatçı ve sporculara iftar yemeği verdi

SONRAKİ HABER

Motosikletli sürücünün D-100'de ölümle dansı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...