13 Temmuz 2015 00:22

DEÜ’de hemşirelerden grev sinyali

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Sorunları çözülmeyen DEÜ Hastanesi ameliyathane hemşireleri önümüzdeki günlerde iş bırakmaya hazırlanıyor. Personel sayısının arttırılmasını, ek ameliyat alınmamasını ve kesilen döner sermayelerinin yatırılmasını isteyen hemşireler yaşadıkları sorunlarda hükümetin sağlık politikalarına işaret ediyor. 
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin ameliyathanelerinde çalışan hemşireler artan iş yüklerinden ve döner sermayelerinin kesilmesinden dolayı yaşadıkları sorunları hastane yönetimine iletti. Hastane yönetimi ise hemşirelerden süre istedi. Verilen süre içinde sorunlar çözülmezse ameliyathane hemşireleri örgütlü oldukları SES ve Türk Sağlık-Sen öncülüğünde iş bırakacak. Hastane gelirlerinin önemli bir kısmının sağlandığı ameliyathanelerde iş bırakılması o gün hastanede hayatın durması anlamına geliyor. 

Gerçekleştirecekleri grev öncesi ameliyathane hemşireleri gazetemize konuşarak yaşadıkları sorunlarını anlattılar. Hayatının 23 yılını ameliyathanede çalışarak geçiren 26 yıllık hemşire Özlem Kaya, ameliyathanelerin hastanelerin görünmeyen kısmı olduğunu ifade ederek “Ameliyathane kapalı bir ortam, yaklaşık 8-10 saat arası gün ışığı görmüyoruz. Kapalı ortamda çalışmanın verdiği bir sürü psikolojik sorun yaşıyoruz. Üniversite hastanesi olduğu için hiçbir zaman basit bir operasyonla karşılaşmıyoruz. Ameliyatın hazırlığı, malzeme temini, salonun hazırlanması, asistanların yönlendirilmesi gibi birçok noktada hemşirelerin katkısı hem çok hem de ağır. Maruz kaldığımız radyasyon, anestezi gazları ve kimyasallar var. Bütün gün ayaktayız. Öyle bir an geliyor ki vakadan çıkma durumun olmuyor, çünkü o vakayı sen biliyorsun ve ameliyatı sonuna kadar sürdürmek zorunda kalıyorsun” dedi. 

‘YENİ GELEN HEMŞİRELER KAÇIYOR’
Var olan sorunların yıllar içinde birikmesiyle hemşirelerde tükenmişlik sendromuna yol açtığını dile getiren Kaya şunları söyledi: “Bütün bunları bir araya getirdiğimizde yapmış olduğumuz riskle aldığımız ücret arasında çok ciddi uçurumlar var. Akşam dörtte, mesai bitti biz gidiyoruz, diyemiyoruz, diyemeyiz. Yeni gelen hemşireler de bu ağır çalışma koşullarını görünce çalışmak istemiyorlar. Nefes alabileceği herhangi bir an kalmıyor. Bunları gördükleri zaman da gitmeyi tercih ediyorlar. Bir ameliyathane hemşiresinin yetişmesi kolay değil. Kıymetsizlik, değersizlik, kapalı ortamı verdiği risk ortamları bir de üzerine döner sermayelerimiz kesilince tamamıyla anlamsız bir iş ortaya çıkıyor.”

‘ESNEK ÇALIŞMA SAATLERİMİZ VAR’
25 yıldır ameliyathanelerde çalışan Hacer Bozkurt isimli hemşire de çok fazla radyasyona ve kimyasallara maruz kaldıkları halde ameliyathanelerin riskli alan sayılmadığını belirterek, “Yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz hâlâ da verilmekte. Meslek hastalıklarına çok fazla maruz kalıyoruz. AKP’nin sağlıkta yıkım politikalarının sonucunda geçtiğimiz performans sistemiyle hemşireler gerçekten yoksullaştı. Bu da ayrıca ek bir eziyet bizim için. 10 yıl önce daha iyi ücretler alıyorduk diye düşünüyorum. Ameliyathanede çalışma saatleri çok fazla, mesailer var. 10-18, 12-20 gibi esnek çalışmaya örnek olacak saatler ameliyathanelerde uygulanmakta. Ayrıca 16-08 gibi nöbet olayımız var. Merkezi ameliyathane olduğu için hemşirelerin yetiştirilmesi, eğitilmesi de biraz zor” dedi. 

‘HEMŞİRE EKSİKLİĞİ GİDERİLSİN’
Hemşirelerin taleplerini de dile getiren Bozkurt şunları söyledi: “Son 3-4 yıldır en önemli sorunumuz hemşire eksikliğimiz. Hemşire alınmasını istiyoruz. Kalite düşmüş durumda, hem hastanede hem de ameliyathanede. Biz tekrar scrup (steril), sirküle (dolaşan) hemşire olarak ameliyathanelerde çalışmak istiyoruz. Ücretlerimizin arttırılmasını istiyoruz. Performans adı altında verilen ücretlerin raporlarda, izinlerde kesilmemesini istiyoruz. İzinlerin kullanıldığı yaz ayları boyunca ek ameliyat alınmamasını ve salonların azaltılmasını istiyoruz. Nihai olarak da bu ücretlerin emekliliğimize yansıtılmasını istiyoruz. Hastalarımıza daha iyi hizmet vermek için bu taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz. İş bırakma eylemine çok sayıda hekim ve asistanlar iş arkadaşımız da destek vereceklerini söylediler.”

ÖNCEKİ HABER

RES şirketi ve Bakanlık kimseyi takmıyor

SONRAKİ HABER

Neden abimin katilini kimse aramıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...