12 Temmuz 2015 12:43

DİSK/Gıda-İş’ten Özgıda-İş’e TİS tepkisi: ÇAYKUR’da yine satış sözleşmesi

Paylaş

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası, ÇAYKUR’da çoğunluk yetkisine sahip Öz Gıda-İş Sendikası’nın imzaladığı sözleşmeyi “ihanet ve satış sözleşmesi” olarak nitelendirdi. 

ÇAYKUR’da 2015-16 dönemini kapsayan sözleşme 10 Temmuz Cuma günü imzaladı. Öz Gıda-İş Sendikası’nın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, sözleşmeyle işçi ücretlerine birinci yıl ilk altı ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 5, ikinci yıl ise her iki altı ay için yüzde 3’er zam yapıldığı açıklandı. Ayrıca aylık brüt çıplak ücretleri 2 bin 150 liranın altında olanlara 2 bin 150’yi geçmemek üzere 100 lira; Aylık 2 bin 150 lira ile 2 bin 250 lira arasındaki çıplak ücretlere, 2 bin 250 lirayı geçmemek üzere 75 lira; 2 bin 250 ile 2 bin 350 lira arasında ise ücretlere 2.350’yi geçmemek üzere 50 liralık seyyanen ücret artışı yapılacak. 

SÖZLER TUTULMADI 

Gıda-İş Sendikası ise yaptığı yazılı açıklamayla, Öz Gıda-İş’in 2013-14 döneminde “bu ilk sözleşme” diyerek ÇAYKUR işçisinin tepkisini yatıştırdığını ve “İkinci sözleşmede talepler karşılanacak” sözü verdiğini hatırlattı: “Kamu protokolü dışında ÇAYKUR Genel Müdürlüğüyle masaya oturacağını ve işçilerin 7 yıllık kayıplarını karşılayacağını propaganda etti. Ancak imzalanan sözleşmeyle ÇAYKUR’da kamu sözleşmesinin üzerinde tek bir kuruş bile zam alınmamıştır. ÇAYKUR işçilerinin 7 yıldır birikmiş ekonomik ve sosyal hak kayıpları da karşılanmamıştır. Mevsimlik işçilerin kadro talebi, yapılan taşeronlaştırmalarla ilgili talepler dikkate bile alınmamıştır.” 

SÖZLEŞME YENİLENMELİ

Öz Gıda-İş Sendikası’nın bir kez daha, ÇAYKUR işçisinin iradesini hiçe sayarak, bir tek işçiye bile sorma gereği duymadan sözleşme imzaladığını belirten Gıda-İş Sendikası, “Bu bir satış ve ihanet sözleşmesidir! Kamu işverenlerini ve ÇAYKUR işverenini gözeten, işçinin hak ve çıkarlarını ayaklar altına alan bu sözleşme iptal edilmelidir. ÇAYKUR işçilerinin taleplerini karşılayacak yeni bir sözleşme imzalanmalıdır” dedi. 

ÇAYKUR İŞÇİSİNE ÇAĞRI

Öz Gıda-İş’in işçilerin değil işverenin iradesiyle geldiğini belirterek, bu nedenle ÇAYKUR işçisinin insanca yaşamaya yetecek bir ücret ve insanca çalışma koşulları taleplerine uygun hareket edemeyeceğine dikkat çeken DİSK/Gıda-İş, Çaykur işçilerine çağrıda bulundu: “Gelin özgür ve demokratik bir toplu iş sözleşmesi hakkı için, sendikada tam demokrasi için, bir daha ihanete uğramamak için DİSK/Gıda-İş çatısı altında örgütlenin. Kurulacak şubeleri ve yöneticileri tümüyle kendi iradenizle belirleyin.” (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Nakil talebi karşılanmayan tutuklular grevde

SONRAKİ HABER

'Özgür Uçkan hocamızı kaybettik'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...