12 Temmuz 2015 12:30

Karadeniz’e İstanbul’dan ses verdiler: Yol yeşilken geri dönün

Paylaş

Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi’ne karşı bölgedeki nöbet devam ederken, İstanbul’daki yaşam alanı savunucuları da mücadeleye ses verdi. 

Fırtına İnisiyatifi’nin çağrısıyla bir araya gelen vatandaşlar, HES’ler, taş ocakları, madenler, termik ve nükleer santral projelerinden sonra Karadeniz yaylalarını yok edecek Yeşil Yol’a karşı Tünel Meydan’dan Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüdü. 

Yürüyüş sırasında, “Yol giden yola imar gider, imar giderse doğa tahrip olur yaylacılık biter” diyen yaşam alanı savunucuları, tulum eşliğinde “Yeşil yola dur de”, “Ormanıma, suyuma yaylama dokunma”, “Susma haykır, yeşil yola hayır” sloganlarını attı.Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasına Fırtına İnisiyatifinin yanı sıra pek çok ekoloji örgüttü de katıldı.

Burada konuşan Fırtına İnisiyatifi’nden Hale Arıkan şu ifadeleri kullandı: “Karadeniz yaylalarını ranta, imara ve talana açacak olan bu projeyi istemiyoruz. Yapılması planlanan 2600 kilometrelik bu yol ile dede yadigarı, tabiat emaneti ve bin yıllık toplumsal tarihin işlendiği taşlarımız, toprağımız, dağlarımız, kültürümüz herhangi teknik, bilimsel veya ekolojik denge hesaba katılmadan bir dozer ile yerle bir edilmek istenmektedir. Yapılması planlanan bu yol ile yaylalar otoban kenarlarındaki dinlenme tesislerine benzeyecek. Hayvancılık son bulacak, kapıların kilitlenmediği yayla hayatında huzur ve güvenlik bozulacaktır. Fırtına vadisi doğal sit alanı ve Milli Park’tır. ‘Ben yaptım, ben karar verdim’ anlayışı ile bizlerin iradesi hiçe sayılmaktadır. Çalışmaların derhal durdurulmasını istiyoruz. Fırtınanın çocukları olarak bizler bu yolu yaptırmayacağız. Yol yeşilken geri dönün.”

‘BİZ YEŞİL YOLU MAVİ YOLDAN BİLİYORUZ’

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Küçük de, “Yaylalarımızı talan etmeye gelenleri biz daha önce mavi yoldan biliyoruz. Mavi yolun Karadeniz’i nasıl doldurduğunu ve nasıl yıkımlar yaptıklarını biliyoruz. Bundan 20 yıl önce yağmur yağdığında su basardı evlerimizi, şimdi çamur basıyor mavi yol yüzünden. Siz hangi taşa dokunsanız, biz size direnmek için o taşın altında olacağız” dedi. 

YAYLALAR BENZİN İSTASYONUNA DÖNECEK’

Yeşil yolun mahkeme süreciyle ilgili bilgi veren Avukat Yakup Okumuşoğlu, “26 Haziran’da davamızı açtık. 1 ay sonra karar çıkmasını bekliyoruz. Bu hafta 5 ayrı dava daha açacağız. Yapılması planlanan 2600 kilometrelik yolun hiçbirinde ÇED raporu ve imar planı yok. Bunun arkasından nitelikli oteller gelecek. Yaylalar benzin istasyonuna dönecek. Dünyadaki 200 ekolojik bölgeden biri olan Fırtına Vadisi’nde yapılacak yolun derhal durdurulması için hukuki mücadeleye devam edeceğiz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Koalisyon görüşmeleri yarın başlıyor

SONRAKİ HABER

İşte Çanakkale’nin termik bilançosu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...