12 Temmuz 2015 12:24

Koalisyon görüşmeleri yarın başlıyor

Paylaş

TBMM Başkanlık Divanının oluşmasıyla erken seçim için 45 günlük süre başlarken hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün koalisyon turunun ilk görüşmesini gerçekleştirecek.  
9 Temmuz’da TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşmasıyla hükümetin kurulması için 45 günlük süre başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Başkanlık Divanı seçiminden sonra 45 gün içinde Bakanlar Kurulu’nun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

BAŞBAKANIN KOALİSYON TURU

Koalisyon görüşmeleri yeni haftanın gündemini oluşturacak. Hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Davutoğlu, bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Salı günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çarşamba günü de HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüşecek.

Başbakanın yapacağı görüşmede liderler masaya koalisyon ve erken seçim ajandalarını koyacak. Masada partilerin koalisyon ilkeleri için ayrı bir ajanda daha olacak. Adeta koalisyon satrancına dönüşecek görüşmeler bir anlamda taktik savaşlarına sahne olacak. Liderler hem erken seçim hem koalisyon hem de azınlık hükümeti seçeneklerini masaya yatıracak.

TAKVİM NASIL İŞLEYECEK

TBMM Başkanlık Divanı, Genel Kurul’da yapılan seçimle oluştu ve 45 günlük süre başladı.
Partiler koalisyonda anlaşamazsa erken seçim gündeme gelecek. Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçimleri dört yılda bir yapılıyor. Ancak Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenilenebiliyor.

SEÇİMLERİN YENİLENMESİ

Anayasaya göre yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisinde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine 45 gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Yenilenme kararı Resmî Gazetede yayımlanacak ve seçime gidilecek.

ANLAŞMA SAĞLANIRSA GÜVENOYU İSTENECEK

Koalisyon konusunda anlaşma sağlanırsa Bakanlar Kurulunun listesi tam olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise toplantıya çağrılacak. Bakanlar Kurulu’nun programı, kuruluşundan en geç bir hafta içinde Başbakan veya bir bakan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde okunacak ve güvenoyuna başvurulacak. Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak.

Güven istemi, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğuyla reddedilebilecek. Başkanlık, iki yüz yetmiş altı milletvekili güvensizlik oyu kullandığı takdirde, Bakanlar Kuruluna güvensizlik oyu verildiğini, aksi halde Bakanlar Kurulunun güvenoyu aldığını bildirecek.

SEÇİMLERDE GEÇİCİ BAKANLAR KURULU

Seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisindeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasî parti gruplarından, oranlarına göre üye alınacak.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakana bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak.

Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmî Gazete’de ilânından itibaren beş gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak. Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görecek. (AnkaraANKA)

ÖNCEKİ HABER

HDP MYK toplantısı yarın yapılıyor

SONRAKİ HABER

Karadeniz’e İstanbul’dan ses verdiler: Yol yeşilken geri dönün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa