12 Temmuz 2015 11:12

TPIC işçileri kitle örgütlerine yetki verdi

Paylaş

İş sözleşmeleri feshedilen TPIC işçilerinin başlatmış oldukları eyleme Batman’daki kitle örgütlerinin arabuluculuk rolü üstlenmesi nedeniyle ara verildi. Batman TPAO Park Sahasındaki kulede 4 gün boyunca eylem yapan TPIC işçilerini dün akşam 30 kitle örgütü temsilcisi ziyaret etti. Yapılan görüşme sonucunda heyetin işçiler adına TPAO yönetimi ve AKP’li yetkililerle görüşmeler yapmasına karar verildi.

Batman’da aralarında Baro, İHD, Mazlum-Der, TMMOB, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları Birliği ve çeşitli sendikaların bulunduğu 30 kitle örgütü TPIC işçilerinin eylemini görüşmek üzere Petrol-İş Batman Şubesinde bir toplantı gerçekleştirdi. İşçilerin mücadelesini sahiplendiklerini belirten kitle örgütleri sorunun çözümü için çeşitli girişimlerde bulunma kararı aldı. Daha sonra eylem alanında işçilerle görüşen heyet işçilerden görüşmeler için yetki talep etti. İşçiler kendi aralarında yaptıkları görüşme sonucunda kitle örgütlerine kendi adlarına TPAO yönetimi ve AKP’li yetkililerle görüşme yapma yetkisi verdi. Alınan karar doğrultusunda işçiler Batman TPAO Park Sahasındaki kulede devam eden eyleme ara verildiğini duyurdu. İşçiler burada yaptıkları açıklamada, bu kararın eylemi sonlandırma kararı olmadığını, yapılacak görüşmeler sonucunda olumlu bir sonuç çıkmadığı takdirde çeşitli eylemler örgütleyeceklerini duyurdu. 

‘İŞÇİLERİN SESİNE SES KATACAĞIZ’

Eylem alanında işçilerle görüşen Batman Belediyesi Eş Başkanı Sabri Özdemir gazetemize değerlendirmelerde bulundu. İşçilerin mücadelesini desteklediklerini ifade eden Özdemir, “Bir anda devletin TPAO’yu küçültme politikasıyla yüzlerce kişiyi işten atması kabul edilecek bir durum değildir” dedi. Türkiye’de üretilen petrolün yüzde 30’unun Batman’da olduğunu söyleyen Özdemir, “Ancak bu durumun Batman halkına bir getirisi yoktur. Burada çalışan insanlarımız şimdi de işten çıkartılıyor. Buradaki arkadaşlarımız her hangi bir rant peşinde değiller. Alınların teriyle çalışmak istiyorlar. Önümüzde bayram var. Enerji Bakanının, yetkililerin bu işçi arkadaşlarımızın bir şeker alamayacak duruma getirildiğini görmesi gerekiyor. Bunun vebali AKP’nin boynunadır. Bu durumda işçi arkadaşlarımızın yürüttüğü mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz. Bizde işçilerin haklı talepleri için çeşitli görüşmelerde bulunacağız. İşçilerle beraberiz. Seslerine ses katacağız” dedi.

‘BU MÜCADELEYE KİMSE SESSİZ KALMAMALI’

İşçileri ziyaret eden Batman Esnaf Odaları Birliği Başkanı Talat Kara, verilen mücadelenin her kesim tarafından sahiplenilmesi gerektiğini ifade ederek, “Enerji Bakanlığı ve TPAO Genel Müdürlüğü işçilere doğru bir temelde yaklaşmamaktadır. Bu kulede süren eylemle işçiler ‘Ekmeğimiz yoksa ölüme de varız’ diyor. Bu mücadeleye kimse sessiz kalmamalıdır. Bayram öncesinde işçilerin talepleri karşılanmalı. Biz devamlı işçilerin yanında olacağız” dedi.

HDP: İŞÇİ SINIFINA YÖNELİK SALDIRILARI KABUL ETMİYORUZ

HDP Batman İl Eş Başkanı Abdulbari Karaağaç ise Batman’da petrol olmasına rağmen işsizliğin en yoğun olduğu şehirlerden biri olduğunu belirterek, “Şimdi siyasal iktidar tarafından işsizler ordusuna yeni işsizler katılmak isteniyor. İktidarın rantçı anlayışı, işçi, emekçi karşıtı politikaları halkı giderek yoksullaştırıyor” dedi. Yapılan haksızlıklara karşı işçilerin direnişe geçmesinin en meşru hak olduğunu söyleyen Karaağaç, “Biz bu mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz. İşçi sınıfına yönelik saldırıları kabul edemeyiz. Bu saldırılar karşısında daha güçlü bir örgütlülük sağlamalıyız. Buradaki arkadaşlarımızın sesine AKP kulaklarını tıkamıştır. Enerji Bakanıyla görüşmek isteyen vekillerimiz bir türlü randevu alamamıştır. İşçilere yönelik polislerin müdahalesi de kaygı vericidir. Bir an önce bu zorbalığın son bulması gerekiyor. İşçilerin talepleri karşılanmalı” dedi. (Batman/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

16 YPG/J savaşçısının daha kimlik bilgileri açıklandı

SONRAKİ HABER

Lionel Carole sağlık kontrollerinden geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...