12 Temmuz 2015 09:57

Yunanistan krizi AB zirvesini iptal ettirdi

Paylaş

Yunanistan’la ilgili bugün yapılacak olan iki toplantıdan biri olan tüm Avrupa Birliği üyelerinin katılacağı zirve iptal edilirken, Avro Bölgesi maliye bakanlarının toplantısı öğleden sonra yapılacak 

Yunanistan için ‘üçüncü bir kurtarma anlaşması’ konusunda görüşmeler devam ederken, bugün için planlanan ve tüm Avrupa Birliği üyelerinin katılacağı zirve iptal edildi. BBC Brüksel muhabiri Jonny Dymond, AB toplantılarının nadiren bu kadar kısa bir süre kala ve böyle bir duyuru ile iptal edildiğini söylüyor.

Avro bölgesi maliye bakanları ise dün geceki görüşmeler ardından bugün de bir araya geliyor. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk Eurogroup liderlerinin toplantısının bugün öğleden sonra yapılacağını ve "Yunanistan konulu müzakereler sonuçlanana kadar süreceğini" söyledi. Avro Grup lideri Jeroen Dijsselbloem müzakereleri “çok zorlu” olarak nitelendirdi. Bakanlar, Yunanistan’ın önermiş olduğu kemer sıkma önlemlerini “uygulayacağına ilişkin şüpheler” olduğunu iddia ediyor. 

Yunanistan’ın ikinci kurtarma paketinin süresi 30 Haziran’da dolmuş ve SYRIZA Hükümeti bu tarihte IMF’ye olan 1.5 milyar avroluk borcunu ödememişti. Hükümetin 20 Temmuz’da da Avrupa Merkez Bankası’na 3 milyar avroluk ödeme yapması gerekiyor.

Yunanistan’ın Troyka’ya (AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF üçlüsü) gönderdiği ve önceki gece Yunan Parlamentosu’nda kabul edilen 13 sayfalık belgede ana hatlarıyla şu taahhütler yer alıyordu:

* Vergi gelirlerinin ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın (GSYİH) yüzde 1'i oranında artırılması.

* Bütçe fazlasının ülkenin GSYİH'inin bu yıl yüzde 1'i, önümüzdeki yıl yüzde 2'si, 2017'de ise yüzde 3'ü olması.

* Bu kapsamda Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 23'e varan oranlara yükseltilmesi (Bu oranın gıda ve su için yüzde 13, ilaç için ise yüzde 6 olması öngörülüyor).

* Yunan Adaları için yıllardır geçerli olan yüzde 30'luk KDV indiriminin Ekim ayından 2016 sonunda dek kademeli olarak kaldırılması.

* Kurumlar Vergisi'nin yüzde 26'dan yüzde 28'e yükseltilmesi. Lüks ürünlerden daha fazla vergi alınması, televizyon reklamarına da vergi konması.

* Emeklilik yaşının 67'de sabitlenmesi. Bu oranın 2022'ye dek sisteme 40 yıl katkı yapanlar için 62 olması.

* Savunma harcamalarının bu yıl 100, önümüzdeki yıl 200 milyon euro azaltılması.

* Ülkenin telekom şirketi OTE'nin tamamen özelleştirilmesi, Pire ve Selanik limanlarının özelleştirilmesinin de Ekim ayı sonuna dek tamamlanması.

* Vergi kaçakçılığı ile etkin mücadele edilmesi, idari birimlerde reforma gidilmesi. (DIŞ HABERLER)

SYRIZA Hükümeti, Yunanistan halkının 5 Temmuz referandumu ile ‘hayır’ dediği kemer sıkma önlemlerini içeren yeni teklifi nedeniyle hem parti içide hem de çeşitli halk kesimleri tarafından eleştiriliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de sendikacılardan metal deklarasyonu: Bu mücadele bizim de mücadelemiz

SONRAKİ HABER

19 yaşındaki YPG'li Tuğrul son yolculuğuna uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...