12 Temmuz 2015 09:05

İzmir’de sendikacılardan metal deklarasyonu: Bu mücadele bizim de mücadelemiz

Paylaş

İzmir’de çok sayıda sendikacı, metal işçilerinin mücadelesinin yanında olduklarını ve metal işçilerinin kazanımının tüm işçi ve emekçilerin kazanımı olduğunu belirterek bir deklarasyon yayınladı. 

Deklarasyonun altında işçi ve kamu sendikalarının başkan, yönetici ve işyeri temsilciliği görevini yürüten 100’ü aşkın sendikacının imzası bulunuyor. 

Metal işçilerinin bir süre önce Renault ve TOFAŞ fabrikalarında başlayan kısa zamanda farklı illerdeki metal fabrikalarına yayılan mücadelesinin ardından işçiler bazı kazanımlar elde ederken çok sayıda işçi de işten atıldı. Metal işçilerinin mücadelesi halen çeşitli şekillerde sürüyor.  

Sendikacılar hazırladıkları deklarasyonda ülke ekonomisi ve ihracatında önemli bir yere sahip olan metal sektöründe yüz binlerce işçinin dayanılması zor çalışma koşullarında düşük ücretlerle çalıştırıldıklarını belirtti. Bu ağır sömürü koşulları ile birlikte işçilerin örgütlü oldukları sendikada, sendika içi demokrasinin olmaması, işçilere sorulmadan TİS hazırlanması ve üç yıllık sözleşme dayatılması, greve çıkılan fabrikalarda da grevin Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklanmasının metal işçilerinin mücadeleye geçmesinin nedenlerini oluşturduğu ifade edildi. 

İŞÇİLERİN DİRENİŞİ TARİHSEL ÖNEMDE

Metal patronlarının örgütü MESS ile Türk Metal Sendikası arasında 3 yıllığına imzalanan, işçi haklarını geriye götüren ‘satış’ sözleşmesinin yırtılması, ücretlerine zam yapılması, ağır çalışma koşullarının düzeltilmesi, işçilerin kendi temsilcilerini ve sendikalarını kendilerinin seçmesi gibi taleplerin tüm işkollarındaki işçiler, kamu emekçileri ve sendikalar açısından tarihsel önemde olduğu vurgulandı.

Mezarda emeklilik ve SSGSS yasalarına karşı direniş, TEKEL direnişi, Soma ve Ermenek işçi katliamları gibi konularda saldırıya karşı kendini koruma ve tepki gösterme şeklinde ortaya çıkan işçi eylemlerinden farklı olarak, metal sektöründeki işçilerin uzun zamandır ilk defa yeni haklar kazanma, satış sözleşmesini yırtıp atarak fiili bir sözleşme yapma, bürokratik ve işveren yanlısı sendikadan istifa ederek kendi temsilcileriyle ve kendi seçecekleri sendikayla mücadeleyi sürdürme konusunda örnek bir mücadele verdikleri belirtildi. 

KAMU EMEKÇİLERİNİN TİS’İNDE DE BİRLİKTE

Açıklamada, “Mücadelenin yaygınlaşması, süren mücadelelerin güçlendirilmesi ve kazanımlarla sonuçlanması bundan sonra yapılacak tüm toplu sözleşmeler örneğin Ağustos ayında başlayacak kamu çalışanlarının toplu sözleşme görüşmeleri için de önemli bir dayanak olacaktır” denildi. 

Ayrıca Gaziemir’de sendikaya üye oldukları için işten atılan SF Deri işçileri ve grev aşamasındaki İZENERJİ işçileri ile dayanışma içinde olunacağı ifade edildi. 

Deklarasyonda, SES, Eğitim Sen 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 No’lu şubeler, Eğitim Sen Aliağa Temsilciliği, BES, Yapı Yol-Sen, Haber Sen, Tarım Orkam-Sen, Genel-İş 2 No’lu Şube, Gıda-İş Ege Bölge Şubesi, Basın İş, DERİTEKS Sendikalarının başkan ve yöneticileri ile Aliağa Belediyesi Genel-İş işyeri temsilcileri, Çiğli İşçi Kurultay Komitesi üyeleri, Park Bahçeler, İZSU, Vergi Daireleri, SGK’lar ile çeşitli okul ve hastanelerin işyeri temsilcilerinin imzası bulunuyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sınırdaki hendekleri protesto eden gençlere polis saldırısı

SONRAKİ HABER

Yunanistan krizi AB zirvesini iptal ettirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa