11 Temmuz 2015 21:01

Beş yıldızlı sistem keşfedildi

Paylaş

Gök bilimciler ilk kez birbiriyle bağlantılı ikili yıldızlar içeren ‘beşli yıldızlı sistemi’ keşfetti.  SuperWASP (Geniş Açılı Gezegen Araştırması) programı kapsamında elde edilen verilerin incelenmesiyle ortaya çıkarılan beşli yıldız sistemi, benzeri olmayan kozmik yapılardan birini temsil ediyor. Sistemde iki çift yıldız ve kendi başına duran bir yıldız bulunuyor.

El Cezire’nin haberine göre, Kanarya Adaları ve Güney Afrika Astronomik Gözlemevi tarafından yıllar süren takipler, sistemdeki yıldızların yaydığı ışınların değişimini takip etti. İngiltere’nin Open Üniversitesinden Marcus Lohr’un başını çektiği ekip, ışınlardaki değişimi tespit ederek beş yıldızı ortaya çıkardı. Gök bilimciler tarafından ‘1SWASP J093010.78+533859.5’ adı verilen sistem, Büyük Ayı yıldız takımından 250 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

BİRBİRLERİNE HEM YAKIN HEM UZAK

Beşli yıldız sistemindeki ilk yıldız çifti, birbirlerine değecek kadar yakın bulunuyor. Aynı atmosferi paylaşan iki yıldız, birbirleri etrafındaki bir dönüşü sadece altı saatte tamamlıyor. Tek başına olan beşinci yıldız ise aralarında mesafe bulunan ikinci sistemden 5 milyar kilometre ötede bulunuyor. 1SWASP J093010.78+533859.5 sistemi teleskoplardan görülebilecek kadar parlak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Grup Yorum, Dersim’de konser verdi

SONRAKİ HABER

Yeni sezonda Beşiktaş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...