11 Temmuz 2015 15:26

Koalisyon görüşmeleri başlıyor: Siyasilerin ajandasında ne var?

Paylaş

TBMM Başkanlık Divanının oluşmasıyla 45 günlük süre başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisinde Başkanlık Divanı seçiminden sonra kırk beş gün içinde bakanlar kurulunun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, pazartesi günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, salı günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, çarşamba günü de HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüşecek.

Başbakanın yapacağı görüşmede liderler masaya koalisyon ve erken seçim ajandalarını koyacak. Masada partilerin koalisyon ilkeleri için ayrı bir ajanda daha olacak. Adeta koalisyon satrancına dönüşecek görüşmeler bir anlamda taktik savaşlarına sahne olacak. Liderler hem erken seçim hem koalisyon hem de azınlık hükümeti seçeneklerini masaya yatıracak.

TAKVİM NASIL İŞLEYECEK?

Partiler koalisyonda anlaşamazsa erken seçim gündeme gelecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçimleri dört yılda bir yapılıyor. Ancak Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenilenebiliyor.

Anayasaya göre yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisinde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine kırk beş gün içinde bakanlar kurulunun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Yenilenme kararı Resmî Gazetede yayımlanacak ve seçime gidilecek.

Koalisyon konusunda anlaşma sağlanırsa bakanlar kurulunun listesi tam olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise toplantıya çağrılacak.

Bakanlar kurulunun programı, kuruluşundan en geç bir hafta içinde Başbakan veya bir bakan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisinde okunacak ve güvenoyuna başvurulacak. Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak.

Güven istemi, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğuyla reddedilebilecek.

Başkanlık, 276 milletvekili güvensizlik oyu kullandığı takdirde, bakanlar kuruluna güvensizlik oyu verildiğini, aksi halde bakanlar kurulunun güvenoyu aldığını bildirecek.

SEÇİMLERDE GEÇİCİ BAKANLAR KURULU

Seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde bakanlar kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici bakanlar kurulunu kurmak üzere bir başbakan atayacak.

Meclisteki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, 
geçici bakanlar kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak

Geçici bakanlar kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görecek. (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Tarsus'ta 12 Kişinin öldüğü tren faciasında karar çıktı

SONRAKİ HABER

Samanyolu Haber’in kapatılması için talimat iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...