11 Temmuz 2015 14:52

‘Devletin politikaları yüzünden ölüyoruz’

Paylaş

Eda AKTAŞ
Manisa

Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde meydana gelen trafik kazası sonucu hayatını kaybeden 15 köylünün köyü olan Çökelek köyünde köylüler yaşanan kazanın devlet politikaları yüzünden olduğuna dikkat çekti. 

Köyün Muhtarı Mevlüt Kılınç, kadınların geçim sıkıntısından dolayı çalışmaya gittiklerini söyleyerek, köyde kadın erkek herkesin tarımda çalıştığını belirtti. Devlet politikalarından dolayı ekonomik anlamda köylünün sıkıntı yaşadığını da anlatan Kılınç, “Tarım politikası önemli. Devlet sözde destek veriyor ama mazota ve gübreye de zam yapılıyor, o yüzden verilen destek yetmiyor. Verdikleri para ile iki ya da üç kez mazot anca alabiliyoruz. Yetmediği için insanlar artık kendi topraklarını ekemez hale geldi” diyor. Taşıma aracı olarak mecburen römorkleri kullanmak zorunda kaldıklarını belirten Kılınç, “Bu araçları mecbur kullanmak zorundayız. Hepimizin dolmuş alma imkanı yok. Mecbur bu şekilde gidip geliyoruz. Başka türlü araziye gitme imkanımız da yok. Gene bu araçlarla gitmeye devam edeceğiz” diyerek anlatıyor. Yolun yıllardır yapılamadığına da dikkat geçen Kılınç, “Şu yol bitsin artık. Bizim canımız yandı başka canlar yanmasın. Her seçim öncesi bitecek dediler ama hala bitmedi” diyor. 

İki kızını kazada kaybeden Mustafa Orhan, hükümetin tarım politikaları yüzünden kızlarının öldüğünü söyleyerek, “Sesimizi yükseltemiyoruz karşımızda diktatör var. Hükümet değişmedikçe bu politikalar değişmiyor” diyerek anlatıyor.

Köy halkından Atilla Orhan da “Köy olarak bitirdiler bizi. Artık kendi toprağımızda işçi olduk” diyor. Köylerine bölge illerinden çalışmaya gelen tarım işçilerinin olduğunu söyleyen Orhan, “Politikaları ile halkları birbirlerine düşman ettiler. Ama bizim kendi aramızda sıkıntımız yok. Mücadele ettiğimizde karşımıza polis, asker çıkartıyorlar ve biz uyuyoruz, uyutuyorlar bizi. Sesimizi duyurmak için birlikte mücadele etmeliyiz” diyor.

Ayrıca KESK’li kadınlar Salihli’de yaptıkları açıklama sonrası hayatını kaybedenlerin ailelerini ziyaret etmek için Çökelek köyüne geçtiler. Kadınlar, köy kahvesinde köylülerle oturup sohbet ettiler.

ÖNCEKİ HABER

Yurttaş Kazım'a saldırı!

SONRAKİ HABER

Tarsus'ta 12 Kişinin öldüğü tren faciasında karar çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...