11 Temmuz 2015 13:01

Yeni Foça'da zeytin ağaçları tahrip edildi

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Foça'da çok sayıda zeytin ağacı kanalizasyon çalışmaları adı altında Büyükşehir Belediyesi ve İZSU tarafından tahrip edildi.

İzmir'in Foça İlçesi'nde bugün öğle saatlerinde 50'ye yakın zeytin ağacı köklenmeye çalışılırken zarar verildi. Kargılıdere mevkiine giren ekipler tarafından ağaçların önce elektirikli testerelerle dalları kesildi ardından dozerlerle ilkel bir şekilde kökleri zorla topraktan çıkarıldı. 

Bölge sakinlerinden Avukat Ata Sabri Atılgan yaşananları gazetemize anlattı. Atılgan, çalışmaların İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU tarafından yapıldığını belirtti. Atık su tesisi için yüzyıllık zeytin ağaçlarının belediye dozerleri tarafından köklendiğini ifade eden Atılgan bazı ağaçların köklerinin çıkarma işlemi sırasında paramparça edildiğini dile getirdi. 

AĞAÇLARDA KIRMIZI İŞARETLER

Yazın başında bölgeye bir şantiye kurularak, Büyükşehir Belediyesinin arıtma tesisi yapacağını öğrendiğini ifade eden Atılgan "Sabah kalktığımızda buldozer ve elektirikli testere sesleri duyduk. 2 kepçe, 1 vinç, 3 tane belediyeye ait kamyon vardı, üzerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi yazıyordu. Önce ağaçların dalları kesildi, sonra kepçeler ağaçları kökledi. Ağaçların sadece kütükleri kalmış durumda. Ağaçların üzerlerinde kırmızı işaretler vardı, her katliam öncesinde olduğu gibi. İşin en dayanılmaz noktası, arıtma tesisinin yapılabilmesi için ağaçların kesildiği alanın hem sağında hem solunda boş araziler var. Bu zeytinlikler arasında 400 yaşında olan zeytinler de var. Dolayısıyla yaşlı zeytin ağaçları yerinden çıkarıldığında kökleri zarar gördü. Şantiyede görüştüğümüz yetkiler 'Biz bilmiyoruz' diyerek topu İZSU'ya attı." dedi. 

'400 YILLIK AĞAÇLAR İÇİN 40 DAKİKA BEKLEMEDİLER'

Jandarmayı aradığını belirten Atılgan şunları söyledi "Jandarma ilk başta kesimi durdurdu ve kesim için izinlerinin olup olmadığını sordu. Bize bir yazı gösterdiler, yazı 7 Temmuz'da yazılmış. Yazıda ağaçların kesilemeyeceği ve ancak sayısı göz önüne alındığında naklinin mümkün olduğu belirtiliyordu ama yazıda tam bir yer gösterilmemişti, ada ve parsel olarak ve de ağaç sayısı. Ağaçların başka yere dikileceği söylendi ancak bu ne derece yapılacak bilmiyorum. 2 Temmuz'da yazı yazılmış, 7 Temmuz'da izin çıkmış ve bugün 11 Temmuz. İşin kötü tarafı 400 yılda yetişen ağaçlar için 40 dakika bekleme tahammülleri yok". 

YAŞAM SAVUNUCULARINA ÇAĞRI

Yaşam savunucularına da çağrıda bulunan Atılgan "Şu anda sadece bir araç kaldı bölgede, dinlenmeye gitmiş durumdalar, geri gelebilirler bugün ya da yarın. Hali hazırda hala 15 -20 tane zeytin ağacı var, bunlar da çok eski zeytinler, kurtarabilecek haldeler. Ben tek kişi olduğum için bir yere kadar dayanabildim. Burası zeytnlik bir bölge insanlar çadırlarını alıp gelseler kalan ağaçların kesimlerini engelleyebilirler" dedi. 
 
TESİS DUYURULMUŞTU

Hafta sonu olduğu için ne İzmir Büyükşehir ne de İZSU yetkililerine ulaşabildik. Geçtiğimiz yıl bölgede atıksu tesisi için yapılabilmesi için İZMİR Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü hazırlaklara başlandığı duyrulmuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Yeşil Yol’u bu zorbalıkla yapmaya çalışıyorlar

SONRAKİ HABER

Onur yürüyüşüne saldırı Londra’da protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...