11 Temmuz 2015 04:30

Nasrallah: Suriye kaybederse Filistin de kaybeder

Paylaş

Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah, 'Dünya Kudüs Günü’nde konuştu. Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlenen kutlamalarda konuşan Nasrallah, Dünya Kudüs Günü’nün Türkiye’den Moritanya’ya pek çok ülkede kutlandığını vurguladı.

YEMEN VE BAHREYN VURGUSU

Nasrallah, ülkelerini vuran krizlere rağmen Yemen ve Bahreyn’de halkın Kudüs Günü için sokaklara çıkmasının önemli olduğunu belirtti.

Yemen’in başkenti Sana’da Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarına rağmen on binlerin Kudüs Günü için eylem yaptığını belirten Nasrallah, Yemen halkının Arap ve Müslüman dünyası tarafından terk edildiklerini hissetmelerinin Filistin davası için sokaklara çıkmalarına engel olmadığını söyledi.

Nasrallah, Yemen ve Bahreyn halklarını Arap ve Müslüman dünyasının ihanetinin birleştirdiğini ifade etti.

‘KUDÜS’E GİDEN YOL KALAMUN’DAN GEÇER’

“Suriye’nin tekfirci teröristlere kaptırılması halinde Filistin davasının da kaybedeceğini” belirten Nasrallah, Kudüs’e giden yolun Cuniye’den değil Kalamun, Zabedani, Humus, Halep, Dera, Haseke ve Süveyde’den geçtiğini, çünkü Suriye kaybedilirse Filistin’in de kaybedeceğini ifade etti. Konuşmada Suriye’de yaşamını yitiren tüm “direniş savaşçıları”nın Suriye, Lübnan ve Filistin için öldüğü aktarıldı.

Nasrallah, Hizbullah’ın Suriye’yi ve Suriye halkının reform taleplerini desteklediğini söyledi ancak Suriye devleti, ordusu ve kurumlarının yok edilmesine karşı olduklarını belirtti.

Hizbullah lideri, Suriye’de her iki taraf için de askeri bir çözümün mümkün olmadığını söyleyerek bütün Suriyelilerin savaşın sona ermesini istediğini ifade etti.

Nasrallah, “Suriye’deki tüm yabancı savaşçıları bir yana koyun ve gerçek Suriyelilere sorun. Hepsi ülkeleri için siyasi bir çözüm bekliyor ve askeri bir çözümün mümkün olmadığını biliyor” dedi.

İRANLA İLİŞKİLER

İran’la ilişkilerine değinen Hizbullah lideri, Tahran yönetiminin Filistin’in özgürlüğü için geride kalan tek umut olduğunu, bu yüzden İran’la ancak dost olabileceklerini söyledi. Nasrallah, “İran’ın düşmanıysanız Filistin ve Kudüs’ün de düşmanısınızdır. İsrail’in dış tehdit kabul ettiği tek devlet İran İslam Cumhuriyeti’dir” dedi.

Nasrallah, Kudüs Günü’nde sorulması gereken sorunun “Neden İsrail kimseden değil de İran’dan korkuyor” olduğunu belirtti. “İsrail neden Suudi Arabistan ya da diğer Arap rejimlerine karşı aynı duyguları hissetmiyor? Çünkü onların Filistin’i resmen sattığını biliyor” diyen Nasrallah, İran’ın bölgede “Pers, Şii ya da Safevi”likle hareket ettiğini söyleyenlere de tepki gösterdi.

‘BAĞIMSIZ YEMEN’DEN KORKUYORLAR’

Nasrallah, “Siyonistlerin Yemen’de de Husilerin Suudi’lerin öncülüğündeki koalisyona karşı zaferinden korktuğunu” belirtti: “Eğer Yemen bağımsız, özgür ve halkın iradesiyle yönetilen bir ülke olursa direniş ekseninin bir parçası olacaktır ve İsrail’e stratejik tehdit oluşturacaktır.”

Nasrallah bu yüzden Suudi Arabistan’ın Yemen’e açtığı savaşın İsrail’e yapılabilecek en büyük hizmet olduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kahire'de İtalyan Konsolosluğu önünde bombalı saldırı

SONRAKİ HABER

Yemen'de ateşkese rağmen saldırılar sürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...