11 Temmuz 2015 00:57

Masa kurulmazsa Aygaz patlayacak

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Gebze

Renault’da başlayarak dalga dalga yayılan metal işçilerinin eylemleri diğer metal işçilerini de etkilemeye devam ediyor. Gebze’de kurulu bulunan ve 350 işçinin çalıştığı Aygaz AŞ’de sorunlarına kayıtsız kalan sendikaları Türk Metal’e resti çeken işçiler, temsilci seçimlerinin yapılması için 2 ay süre verdi. Sendikaya tepkili olan işçiler, bu süre zarfında masa kurulup seçim yapılmaması durumunda diğer metal işçileri gibi harekete geçeceklerini söyledi. Bir vardiyada 6 bin adet tüp ürettiklerini söyleyen 11 yıllık bir işçi, “Yıllardır çok büyük sorunlarımız var. Ancak sendika bunlar karşısında hiçbir şey yapmıyor. Bu adamları seven de isteyen de yok” diyerek sendikaya tepkisini dile getirdi.

Sendikanın sorunları çözmek yerine hastaneye gidenleri tazminatsız atmakla tehdit ettiğini belirten bir başka işçi, birçok işçinin meslek hastalığına yakalandığını, korkudan hastaneye gidemediklerini ifade etti. Birkaç işçi ‘TOFAŞ’ta ne alınmışsa biz de onu alacağız’ dediğinde sendikanın bu işçilerin yanına kendisine yakın işçileri gönderip, ‘2 ay içinde çok kötü şeyler olacak. Uzak dursunlar böyle şeylerden’ diyerek işçileri tehdit ettiği belirtildi.

HERKES BİRBİRİNDEN BEKLİYOR

İşçilerden kimisi boyun fıtığı, kimisi bel, kimisi de astım hastası. Boyadan kaynaklı bazı işçiler de behçet hastalığına yakalanmış. Tüm bu yoğun çalışmaya rağmen aldıkları ücret işçilerin geçinmelerine de yetmiyor. 

11 yıldır çalışan ve 1800 TL alan bir işçi, “Ay başını zor getiriyorum. 500 TL kira ödüyorum. 3 kızım var. Engelli bir annem var. Kredi kartlarına yükleniyoruz. Üstelik benim durumum bir çok arkadaşıma göre iyi” diye konuştu. Bu sorunlara karşı herkeste birikmiş bir öfke var. Ancak buna karşı harekete geçmeyi herkes birbirinden bekliyor. Metal direnişi ile birlikte öne çıkan işçiler, şimdi kendi arasında örgütlenmeye çalışıyor. İşçiler başka sendika da dahil tüm alternatifleri tartışıyor. 

‘KAYITSIZ KALIRSAK SIRA BİZE GELİR’

LG’de yaşanan polis müdahalesine ve işten atmalara tepki gösteren Aygaz işçileri, kendilerine de benzer saldırıların olması ihtimaline karşı örgütlülüğünü sağlamlaştırmaya çalışıyor. Metal direnişinin ardında birçok işçi de başka türlü bir duyarlılığın oluştuğunu söylen bir işçi, “Bugün LG’de atılan işçilere sahip çıkmazsak yarın sıra bize gelecek. Orada işçi atılacaksa yarın bir gün bizde de atılacak. Bu bize gözdağıdır” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Bu da patronun iş güvenliği tedbiri!

SONRAKİ HABER

Avrupa’nın Yunan halkıyla imtihanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...