11 Temmuz 2015 00:56

Bu da patronun iş güvenliği tedbiri!

Paylaş

Birkan BULUT
Lüleburgaz

Trakya Döküm fabrikasında işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmaması tepkilere yol açarken, patronun olası bir şikayete karşı boş kağıtlar imzalattığı ortaya çıktı.

Soyak Holdinge ait Trakya Döküm fabrikasında çalışan işçilerin Türk Metal Sendikasına ve çalışma koşullarına tepkileri sürüyor. İşçiler, geçtiğimiz günlerde 2 arkadaşlarının işten atılması üzerine vardiya çıkışlarında eylem yapmak istemişlerdi. Türk Metal Sendikasının fabrikadan gitmesini ve kendi temsilcilerini seçmek isteyen işçilerin işçi güvenliği ve sağlığına ilişkin de birçok sorunu var. Fabrikada üretim sırasında ortaya çıkan tozu dışarı çıkartacak yeterli bir hava sistemi yok. İşçilere defalarca sözler verilmesine rağmen bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmamış. “Müdür bir keresinde ‘Ben ona 1 milyon dolar veremem’ demişti” diye aktaran bir işçi, durumu sendika temsilcilerine de şikayet ettiklerini ancak onların da umurlarında olmadığını ifade etti. 

Bir başka işçi de kendilerine imzalatılan kağıtları göstererek anlatıyor: “Bize çalışırken bu boş kağıtları imzalattılar. İş güvenliğiyle ile ilgili eğitim forumları dediler ama ne eğitimi, ne zaman yapıldı hiçbir şey yazmıyor. Bir iş kazası olduğunda yazıyorlar üstüne bir şeyler, ‘Bakın biz işçiye bu eğitimi verdik’ diyorlar.” “Eğitim devam takip formu” başlıklı kağıtlarda yer alan eğitimin adı, tarihi, yeri, eğitimi veren kişi veya kuruluş adı bölümleri tamamen boş. Ancak alt kısmı işçilerin isimleri ve imzalarıyla dolu!

Çok yoğun sıcakta çalışmak zorunda kalan işçilerin en çok yaşadığı kazalardan biri de ellerini makineye kaptırmak. Öte yandan bel fıtığı, boyun fıtığı gibi birçok meslek hastalığı da yaygın. İşe gireli henüz birkaç yıl olduğunu belirten bir işçi şöyle anlatıyor: “Fabrikaya ilk girdiğim zamanlarda doktorlar koşulların düzeleceğini söylemişti. ‘Toz maskeleri verilecek, havalandırmalar açılacak’ demişlerdi ama hepsi yalan oldu. Yasak olmasına rağmen makineye elle besleme yapmak zorunda kalıyoruz. Geçmişte bu yüzden kazalar da olmuş.” 

ÖNCEKİ HABER

Soma Maden-İş’te olağanüstü genel kurul

SONRAKİ HABER

Masa kurulmazsa Aygaz patlayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...